A kisbaba fejlődése életének első évében

 In Csecsemők és újszülöttek

baba fejlődése

A kisbaba fejlődése életének első évében

Az alábbiakban több fejlődési szakaszt fogunk ismertetni, amelyek az első 12 hónapban várhatóak:

A születéstől 3 hónapos korig

A csecsemőkről szóló tanulmányok rögzítették azt, amit a szülők már generációk óta tudtak: az újszülöttek szeretik, ha ölben vannak, és szeretnek arcokat nézni. Ha a kisbabád többszöri alkalommal sem szeret ölben lenni és elnéz melletted, az esetek többségében az ilyen viselkedést ki kell vizsgáltatni. A gyermeknek használnia kell a testének jobb és bal oldalát egyaránt. Ha bizonyos kezét előnyben részesíti, vagy más eltérő mozdulatot tesz, az a gyengeség jele lehet, és a helyzetet értékelni kell a jövőben.

Az újszülöttek gyakran néznek ki úgy, mint a gombolyagok. Azonban, amint jobban alkalmazkodnak a méhen kívüli világba, kezdenek kinyújtózni és mozogni. Az újszülöttek kis kezei tipikusan ökölbe vannak szorítva és szorításreflexeik vannak. A gyermek általában két hónapos kora után kezdi kinyitni egyre többet a kezét. Körülbelül ebben a korban jelenik meg az igazi mosolyuk, amikor valaki rájuk mosolyog. Kamatoztatja egy ide-oda mozgó tárgy vizuális felfedezését is. A fejtartás jól kialakul 2 hónapos korára. 3 hónapos korában egy gyermek, amely a hasra van fektetve, képes felemelni a fejét és mellkasát. A 3 hónapos kisbaba már képes kell legyen megfogni egy gyermekjátékot.

4 hónapos kortól 7 hónapos korig

4 hónapos korban a kisbaba kezecskéi lazán nyitva kell legyenek az idő nagy részében. Kezdi aktívan elkapni a közelében lévő játékokat. 6 hónapos korára, figyeld, hogyan teszi át a játékot egyik kezéből a másikba és jön rá arra, hogyan fogja meg az üvegét és más dolgokat, mindkét kezét használva. 4 hónapos korában kezd el gőgicsélni. 5 és 7 hónapos kora között kezd el ülni, amely végül a mászáshoz vezet.

8 hónapos kortól 12 hónapos korig

A tárgyak rögzítésével együtt, a gyermek egy olyan tárgyat fog keresni, amit elrejtettél, mialatt téged néz. 8 hónapos koráig, a gyermek intenzív tudatosítást fejleszt ki különleges kapcsolatáról a szüleivel, vagy azokkal, akik nevelik őt. Ennek eredményeként, néhány gyermek (nem mindegyik) nyugtalan lehet amikor idegen helyen van, ismeretlen arcokkal.

9 hónapos koruktól a kisbabák kezdenek megragadni dolgokat, hogy lábra álljanak. Miután egy baba stabilan áll, elkezd lépéseket tenni támogatással. Egy 9 hónapos gyermek aktívabban játszik a játékokkal, felfedezi azokat szájával és kezével. A szótagokból alakított gőgicsélések kezdenek tipikus babanyelvvé alakulni, és az első igazi szót körülbelül 12 hónapos korukban ejtik ki. A babák mintegy fele jár egyedül az első születésnapjára. A tárgyak finom megragadása, bilincsként, amely segít a gyermeknek a hüvelyk- és mutatóujját használni, hogy apró dolgokat felvegyen, szintén kifejlődik egyéves korukra. 16 hónapos korára a gyermeknek tudnia kell egyedül járni.

Ha kérdésed van vagy aggaszt valami a baba fejlődésével kapcsolatban, beszélned kell a gyermekorvossal!

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search