Tippek a teherbeesés esélyének növelésére

 In Családtervezés és gyermekvállalás

Tippek a teherbeesés esélyének növelésére

Sokan teljesen természetesnek veszik, hogy ha gyermeket szeretnének és szexelnek a partnerükkel, máris teherbe esnek, s minden rendben. Valójában ez sajnos jóval összetetteb és nehezebb folyamat, a legkisebb negatív tényező is keresztbe tehet a terveinknek. Nagyon sok nő küzd azért, hogy gyermeke lehessen – az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány tippet, melyek segítségével növelhetjük a teherbeesés esélyét.

1. Táplálkozzunk helyesen

A helyes táplálkozás növeli a megtermékenyülés esélyét. Együnk elég fehérje, vas, cink, C-vitamin és D vitamin tartalmú ételeket, mert ezeknek a tápanyagoknak a hiánya növeli a hosszabb menstruációs ciklus (ami ritkább ovulációt jelent) és a korai vetélés esélyét. Kérdezzük meg a nőgyógyászunkat, milyen táplálékkiegészítők szedését javasolja.

2. Nem mindegy mit és mennyit iszunk

Tanulmányok sokasága szerint a rendszeres alkoholfogyasztás csökkenti a megtermékenyülés képességét azáltal, hogy megváltoztatja az ösztrogén szintet, ami a petesejt beágyazódásánál okozhat zavart. A kávéfogyasztásunkra is figyelnünk kell, próbáljuk meg a napi adagunkat max 200mg koffein bevitelére csökkenteni.

3. Figyeljünk a súlyunkra

A túlsúly – rengeteg más egészségre káros hatása mellett – bizonyos hormonok túltermelését okozhatja, melyek az ovulációs folyamatot zavarják meg. A ciklus rendszertelenebbé válhat, a peteérés ritkább lehet. Másrészről a túl kevés testzsír is gondot okozhat, ezért nagyon fontos, hogy megtaláljuk az egyensúlyt. Ebben segíthet a helyes táplálkozás és a rendszeres testmozgás.

4. Élelmiszerek csak biztos forrásból

A legfrissebb tanulmányok szerint a rovarirtószerekkel és növényvédőszerekkel kezelt élelmiszerek fogyasztása káros hatással van a férfiak spermiumának minőségére és mennyiségére, így ha megtehetjük, olyan élelmiszereket fogyasszunk melyeket biztosan nem kezeltek a fent említett szerekkel.

 

 

 

5. A megfelelő munkakörnyezet fontossága

Amennyiben lehetséges, kerüljük a váltott műszakos munkahelyeket – sokan nem is gondolnák, de egy tanulmány szerint, akik váltott műszakban dolgoznak, 80%-al nagyobb eséllyel szembesülhetnek termékenységi problémákkal.

6. Azonnal szokjunk le a cigiről

A rengeteg negatív hatása mellett a dohányzás roncsolja a petesejtet, megzavarja a beágyazódás és megtermékenyülés folyamatát, illetve nagyon káros hatással van magára a peteérésre is, ami a teherbeesés egyik legnagyobb kerékkötője lehet!

7. Ismerd és figyeld a ciklusod

Egy normális menstruációs ciklus körülbelül 21-35 napig tart, s általában az ovuláció a ciklus 14. napjának környékére tehető, de a legújabb kutatások szerint ez minden nőnél lehet más és más. Akár már a ciklus 6. napján is lehet peteérés, s nem ritka, hogy csak a ciklus 21. napján történik meg ez a folyamat. Az ovuláció időszakában mindenképpen javasolt a gyakori, rendszeres együttlét – naponta, vagy kétnaponta -, hogy a megtermékenyülési esélyek a lehető legjobbak legyenek.

8. Nyugodt környezet fontossága

A stresszes életvitel, stresszes környezet megnehezítheti a fogantatást. Egy amerikai kutatás 401 házaspárt vizsgált, s a magas stressz hormon szinttel rendelkező pároknál 29%-al volt alacsonyabb az esély a fogantatásra. A megfelelő testmozgással, relaxációs technikákkal, s a stresszes élethelyzetek minimalizálásával csökkenthetjük a stresszhormon szintet, s jelentősen javíthatjuk az esélyeinket.

9. A férfi egészségi állapotának fontossága

Végül, de nem utolsó sorban figyeljünk oda, hogy a párunk is a megfelelő egészségi állapotban legyen, ne igyon, dohányozzon, stb., mert mindezen tevékenységek jelentős negatív hatással vannak a spermium minőségére és számára, nem beszélve arról, hogy roncsolják a sperma kromoszómáit!

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search