Hogyan kerüljük el a fertőzéseket a terhesség alatt

 In Családtervezés és gyermekvállalás, Egészség és életmód, Terhesség és babavárás

 

Hogyan kerüljük el a fertőzéseket a terhesség alatt

 

Az alábbiakban szedtük össze, miket javasolt tenni a baj elkerülése érdekében.

1./ A megfelelő higiénia fontossága. A gyakori kézmosás az egyik legjobb módja annak, hogy megszabaduljunk a bacilusoktól, hogy megelőzzük a fertőzéseket. Mindig legyen kéznél nedves kéztörlő, vagy alkoholos kézfertőtlenítő krém arra az esetre, ha nem jutnánk szappanhoz és vízhez – például ha tisztába tesszük a babát a kocsi hátsó ülésén, stb.

2./ Csak rendesen megsült/megfőzött húsokat együnk. A nem kellően elkészített húsok rengeteg káros baktériumot tartalmaznak, melyek nagyon veszélyesek a terhes anyukákra.

3./ Kerüljük a nem pasztőrözött tej és tejtermékek fogyasztását. Kizárólag pasztőrözött tejet szabad fogyasztani, illetve a lágy sajtoknál is ellenőrizni kell a címkén, hogy pasztőrözve van e vagy sem.

4./ GBS szűrés. Minden negyedik nőben megtalálható a B csoportú streptococcus baktérium, mely általában semmilyen tünetet nem okoz. Viszont a vajúdás és szülés időszakában megfertőzheti az újszülöttet, ezért mindenképpen érdemes még a szülés előtt elvégezni a szűrést, s ha szükséges a megfelelő kúrát.

5./ Oltások fontossága. Már a tervezett terhesség bekövetkezte előtt beszéljünk az orvosunkkal, melyek azok az oltások, melyeket be kell adatni a terhesség alatt, s mikor esedékesek.

6./ Szűrés a szexuális úton terjedő betegségekre. Javasolt még a terhesség előtt részt venni olyan szűrővizsgálatokon, melyekkel kiszűrhetőek olyan betegségek, mint például a HIV, vagy a hepatitis B. Amennyiben pozitív a szűrés eredménye, az orvos el fogja mondani, hogyan lehet lecsökkenteni a baba megfertőződésének veszélyeit.

7./ Kerüljük a fertőzésgócokat 1. Lehetőleg ne keressük olyan emberek társaságát, akikről tudjuk, hogy pl. influenzával, rubeolával, vagy bárányhimlővel fertőződöttek, nehogy elkapjuk ezeket a betegségeket.

8./ Kerüljük a fertőzésgócokat 2. Ne utazzunk olyan helyre, ahol tudjuk, hogy magunkra és a gyermekünkre veszélyes fertőzések találhatók, pl. ZIKA vírus.

9./  Kerüljük a fertőzésgócokat 3. Ne a terhesség ideje alatt váljunk megszállottjaivá a rágcsálóknak, hüllőknek, illetve semmi esetre sem mi ürítsük a macskánk almát. Az állatok fekáliája rengeteg vírust, parazitát tartalmaznak, melyek veszélyesek a terhes anyukára.

Forrás: healthychildren

 

 

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search