Akupunktúrával nagyobb a teherbeesés esélye

 In Családtervezés és gyermekvállalás

 

Akupunktúrával nagyobb a teherbeesés esélye

A Fertility and Sterility című folyóiratban megjelent tanulmány készítői olyan, kisebb klinikai tesztek eredményeit vetették össze, amelyek azt vizsgálták, hogy milyen hatással van az akupunktúra a mesterséges megtermékenyítési kezelésben részesülő nőkre. Az elemzés alá vont 24 vizsgálat egy része a tűvel végzett akupunktúra, másik része az elektro-, és megint másik a lézerakupunktúra hatásait vizsgálta.
A tanulmányok a kontrollcsoportok tekintetében is különböztek: a csoport tagjai néhol semmilyen kezelést nem kaptak, vagy placebómódszerekkel kezelték őket: bőrfelszínbe szúrt fűzőtűkkel, vagy igazi, de nem a termékenységgel összefüggő stimulációs pontokba szúrt akupunktúrás tűkkel.

A kínai Tungcsi (Tongji) Orvostudományi Kollégium szakembereinek metaelemzése szerint az akupunktúrában részesülő nők esetében egy hajszálnyival nagyobb volt a teherbeesési arány, mint az igazi kezelésben nem részesülő társaiknál, de a születések száma nem volt magasabb.
Az eredmények azonban másképpen festettek, amint a kutatók kizártak öt olyan tanulmányt, amelynek során fűzőtűkkel kezelték a kontrollcsoportot. A fennmaradó tanulmányok elemzésekor már “jobban teljesítettek” a résztvevők: az akupunktúrában részesülő nők 41 százaléka esett teherbe a kezelés során, míg a kontrollcsoportban ugyanez az arány 37 százalék volt.

Ugyanezen vizsgálatok közül három a születési arányszámokra is kiterjedt: ezen tanulmányok összevetése szerint az akupunktúrában részesülő nők 35 százalékának született gyermeke, szemben a kontrollcsoportban mért 25 százalékkal. A mostani tanulmányt vezető Cuj Hung-cseng (Cui Hong Zheng) szerint az eredmények azt sugallják, hogy a fűzőtűk mégsem annyira “hatástalanok”, és talán a valódi kezeléshez hasonló eredményekkel bírnak. Ez magyarázatot adhat arra, hogy a korábbi tanulmányoknak miért nem sikerült bizonyítaniuk az akupunktúra egyértelmű hatásait.

A New York-i Egyetem (NYU) Termékenységi Központjában dolgozó Frederick Licciardi szerint azonban a metaelemzés legnagyobb hibája éppen a vizsgált tanulmányok sokféleségében rejlik. Emiatt pedig nem lehet egységes következtetéseket levonni belőlük. Mindezektől függetlenül úgy véli, hogy, ha egy kismama a közérzetének javítása érdekében szeretné kipróbálni a kezelést, akkor nyugodtan tegye meg, mivel nagy kár nem érheti. Egyes bizonyítékok szerint a tűkkel történő stimulálás javíthat a méh vérellátásán. A kutatók azt vizsgálják, hogy az akupunktúrás kezelés hatására a méhfal vajon “nyitottabb lesz-e” az embrió felé.

 


MTI – 2012. január 30.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search