A D-vitamin terhesség előtt, alatt és után is kiemelten fontos

 In Terhesség és babavárás

Diéta, fogyókúra

A D-vitamin terhesség előtt, alatt és után is kiemelten fontos

A terhesség előtti D-vitamin-szint ellenőrzése azért fontos, mert ha nem jön a baba, akkor elképzelhető, hogy a nem elégséges D-vitamin bevitel a ludas. A kutatások szerint ugyanis a kolekalciferol (D-vitamin) befolyásolja a fogamzóképességet. Amikor rendszeres szexuális élet mellett, 1 év próbálkozás után sem jön össze a baba, meddőségről beszélhetünk. Vannak olyan esetek, amikor nem egy leküzdhetetlen akadály, hanem „csak” D-vitamin hiány bújik meg az elmaradó gyermekáldás mögött. S a megfelelő mértékű pótlást követően megoldódik a probléma – kopogtat a gólya.

 

D-vitamin pótlás – tablettával vagy étellel?

Szükséges a mesterséges pótlás? Nem elég, ha egészségesen táplálkozunk, vagy a napon vagyunk? Sajnos az év nagyobb részében nem. Nyáron elég kb. napi 15 perc napozás, de októbertől márciusig a szakemberek javasolják az extra D-vitamin pótlást, mivel ebben az időszakban már a napsütéses órák száma olyan radikálisan lecsökken, hogy szervezetünk nem tudja előállítani az UV-B sugarakból a megfelelő mennyiségű vitamint. A nyári időszak alatt előállított raktárkészletet pedig 6 hét alatt feléljük.

A D-vitamint tartalmazó ételek (tojás, tengeri halak, máj stb.) által egy átlagos táplálkozás mellett átlagosan mindössze 80 NE-nyi D-vitamint viszünk be szervezetünkbe, miközben napi 2000NE-re lenne szükség. A problémás időszakban ez nem elég. Ezért van szükség pótlásra. Nagyon fontos: a pótlás mértékét befolyásolja a testsúly is. Túlsúly esetén akár a duplája is lehet az ajánlott dózis: pl. 2000NE helyett 4000NE.

 

Terhesség alatt is kiemelten fontos a D-vitamin!

Ha a kismama nem gondoskodik a megfelelő mennyiségű D-vitamin bevitelről, a véren keresztül a pocakban fejlődő magzathoz sem jut el elég D-vitamin, így csontvázrendszere, immunrendszere, izomzata, idegrendszere nem tud megfelelő ütemben és minőségben fejlődni.

A terhesség első 12 hetében még ugyanannyi D-vitaminra – azaz napi 2000 nemzetközi egységre (NE) – van szükség, mint azelőtt. A 12. terhességi hét betöltése után azonban 4000NE-re kell emelni a dózist.

A legjobb terhességi vitaminban is maximum 500NE körüli „napfényvitamin” van. Sőt, van olyan multivitamin, amiben egyáltalán nincs D-vitamin. Ezért ne dőljünk hátra nyugodtan, ha megveszünk egy magzatvédő vitamint. Járjunk el körültekintően: ellenőrizzük az összetételt, és a megfelelő mértékben gondoskodjunk  az extra D-vitamin pótlásról.

 

Szoptatás alatt is szedjünk D-vitamin!

Hasonló a szervezet kolekalciferol igénye szoptatáskor, mint terhesség alatt. A Magyar Dietetikusok Lapja szerint 50%-kal megnő a D-vitamin igény is. Így legalább 3000NE-4000NE napfényvitamin bevitelről kell  gondoskodni naponta ahhoz, hogy a tejbe megfelelő mennyiség kerüljön a babának, és persze az édesanya szervezete is ezen a téren be legyen biztosítva.

 

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search