Terhesség utáni első menstruáció

 In Szülés és gyermekágy

Terhesség utáni első menstruáció

A szoptatás időszakában általában nem jelentkezik menstruáció, azonban az időszakosan tapasztalható, pecsételő vérzés nem ritka jelenség ilyenkor. Ez nem rendes menstruációs vérzés, de rendszeressége és jellege sok kismama számára megtévesztő lehet.

A szoptatás egyfajta fogamzásgátlóként is működik, azonban ez nem nyújt megbízható védelmet a terhességgel szemben. Hatásos lehet abban az esetben, ha a baba még nem érte el a fél éves kort és nagyon gyakran, rendszeresen szopizik, azonban a kizárólagos intenzív szoptatás mellett is rövid időn belül visszaállhat a petesejt termelés.

Az újdonsült anyukák esetében a tüszőrepedés normális időközönként is bekövetkezhet, de az sem kizárt, hogy egyáltalán nem indul be a folyamat, még a szoptatás abbahagyása után sem. Így a szülés utáni menstruáció változó időközönként jelentkezik: egyeseknek akár háromhetente is lehet menstruációjuk vagy csak 6 hónap múlva lesz először, másoknak pedig hormonkezelés is szükségessé válhat, amíg a rendszeres ciklus be nem áll.

A menstruációt kísérő jellegzetes tünetegyüttes (premenstruációs szindróma) a szülést követő ciklusokra is jellemző lesz. A mellbimbók érzékenysége, az anyatej ízének megváltozása és tej mennyiségének csökkenése sok kellemetlenséget okoz, ezért sok kismama a menstruáció mellett a szoptatás abbahagyása vagy a kiegészítő táplálás mellett dönt. Sok türelemmel és gyakori szoptatással azonban érdemes tovább próbálkozni!

 

menstruáció a szülés után
Recommended Posts

Start typing and press Enter to search