Vízben szülés

 In Szülés és gyermekágy

A vízben szülés története

A vízben szülés a nyugati országokban jelent meg először. Igor Charkovsky, egy orosz kutató, elsők között dolgozott a vízben szülés elvén. A 60-as években egy sor ténnyel állt elő, amik a vízben szülés előnyeit és biztonságát támasztották alá. Az azt követő években Frederick Leboyer francia szülész-nőgyógyász orvos arról beszélt, hogy mennyire előnyös télen is melegben szülni meg a csecsemőt. Az ő véleménye szerint ez csökkenti a komplikációkat, és az újszülött világrajöttének folyamatát simábbá teszi.

Michel Odent francia szakember ennek a vízbenszülési módnak előnyt tulajdonított. Azt tartotta, hogy a vízben szülés csökkenti a fájdalmakat. Kísérletei során megfigyelte, hogy azok a terhes nők, akik a vízbe mentek fájdalmaik csökkentése érdekében, nem akartak kijönni a vízből szülés ideje alatt sem. Elhatározta, hogy részletesen fogja tanulmányozni a vízben szülés előnyeit és esetleges kockázatait. Rövid időn belül felfedezései népszerűek lettek és a jövendő anyukák kezdtek hozzá járni.

A vízben szülés elterjedése

A vízben szülés népszerűsége elkezdett nőni, és az emberek a császármetszésnél jobb változatnak tartották. A 90-es évek végén sokezer anya szülte meg sikeresen gyermekét Odent szülészetén, a franciaországi Pithiviers-ben, egyesek pedig otthon próbálkoztak ezzel a módszerrel. Csak 91-ben jelent meg az első kórház, amely engedéllyel használta ezt a módszert. Mégis, az amerikaiak gyorsan felismerték a vízben szülés előnyeit, és 2005 körül már több mint 300 kórházban biztosították ezt a lehetőséget. Nagy-Britanniában a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat kezelésében lévő kórházak 75%-ában alkalmazzák ezt a szülési módot.

A vízben szülés előnyei és hátrányai

Ami a vízben szülés előnyeit illeti: egy megnyugtató érzést vált ki, és a vajúdási idő alatti fájdalom nagymértékben csökken, mivel csökken az adrenalin-termelés is. A méhnyak rugalmasabbá válik, és az endorfin-kiválasztás is nő. Mindezen okok összhatása oda vezet, hogy kevesebb vágás szükséges, és a szülés könnyebb lesz. A megérkezés erre a világra egy nagy erőfeszítést igénylő feladat a csecsemő számára is. Nagy a hasonlóság a méhen belüli környezet és a melegvíz között. Ezért a vízben szülés a kisbabának is egy könnyebb átmenet a külső világ felé.

A vízben szülés előnyei

A vízben szülés hátrányai

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search