Milyen kiadásokra számíthatsz kisbaba érkezésekor?

 In Csecsemők és újszülöttek

kisbaba-és-pénz
Tanácsok ésszerű babaruha vásárláshoz

Íme, néhány hasznos tanács az  babaruha vásárláshoz:

• Csak két-három ruhát vásárolj az újszülött érkezése előtt, mert lehet, hogy a méret egyáltalán nem fog passzolni.
• Ha túl nagyok a ruhák, tűrj fel a hosszúságukból.
• Semleges színű ruhákat vásárolj a gyermek nemére nézve, hogy a következő gyermeked is viselni tudja őket.
• Látogass vásárokat és árleszállításokat kínáló üzleteket.
• A gyermek hamar nő, és a ruhákat csak párszor viseli. Keress jó minőségű ruhákat, hozzáférhető áron.
• Hirdess újságban és interntes oldalakon, hogy bizonyos méretű babaruhákat vásárolnál. Árajánlatot is tehetsz, de néha az emberek szinte ingyen is továbbadják a fölösleges, alig használt babaholmikat.
• A barátoknak és a családnak is szólj, hogy bébiruhákat keresel.
• Próbáld mellőzni olyan ruhák vásárlását, amire extra figyelmet kell fordítani, például csipkékkel, hímzésekkel stb. díszített ruhadarabok.
• Amikor a baba kinövi a kezeslábast, vágd le az alsó részét.

Kiadások pelenkára

Lehet, hogy nem olyan kényelmes, de ha pénzt akarsz spórolni, használj textilpelenkákat. Nem kell aggódnod, mert manapság a mosható textilpelenkák használata sokkal egyszerűbb, hiszen ezek nagyrésze tépőzárral vagy patental van ellátva.

Sok pénzt spórolhatsz meg, főleg ha a következő gyermekeidnél is ezeket használod. Nem nehéz tisztítani őket: külön kell mosni hagyományos mosószerrel és fehérítővel, öblíteni egy negyed csésze ecettel lehet (ez semlegesíti a fehérítőt) és kint, napon kell szárítani. Az ultraibolya sugarak elpusztítják a baktériumokat.

Egyhasználatos, eldobható pelenkákat is használhatsz, ahogy a többség teszi, de így nincs sok esélyed spórolni, esetleg különleges ajánlatok kihasználásával tudsz valamennyi pénzt megtakarítani.

Ha a bankszámládat nem szeretnéd kiüríteni, fokozatosan vásárolj pelenkát és kezdd el még terhesség alatt. Ne költs túl sokat újszülöttek számára készített pelenkára, mert lehet túl kicsi lesz a gyermekednek, de az egyes és a kettes méret hasznos lehet.

Nedves törlőkendők esetében is tudsz pénzt megtakarítani. Vásárolhatsz textiltörlőket, amit csak a babánál használsz. Használatkor megnedvesíted, utána pedig, akárcsak a textilpelenkákat, kimosod és fertőtleníted.

Házilag is elkészítheted a törlőkendőket, a természetes babaápolás jegyében. Sokkal olcsóbb, mint az általános babaápolási cikkek. A következőkre van szükséged:
• egy tekercs papírtörlő
• 2 csésze víz
• 2 kanál babasampon
• 1 kanál babaolaj
Vágd félbe a papírtekercset és a közepén levő kartont dobd el. Keverd össze egy műanyag edényben a vizet, a sampont és az olajt (ideális egy baba-törlőkendő doboz, de más doboz is megfelel). A papírtekercs felét helyezd a dobozba, tedd rá a fedelét és fordítsd fel, hogy a papír felszívja a keveréket. Pelenkacsere esetén használd az átitatott papírtörlőket.

Költségek a baba fürdetésekor

Lehet, hogy csábít egy babakád megvásárlása, de ez csupán többletkiadással jár. A kisbabákat a kagylóban, sőt bármelyik gyermeket a kádban is meg lehet fürdetni, amelyet 5 cm magasságig töltünk meg vízzel. A legfontosabb, hogy a kisbabát soha nem szabad felügyelet nélkül hagyni fürdetéskor.

A speciális babatörölközők nagyon aranyosak, de ugyanakkor hasztalanok. Mivel a baba bőre nagyon érzékeny, ajánlatott a speciális babaszappanok, babasamponok és tusfürdők használata.

Használhatsz hagyományos sampont, de vigyázni kell, hogy ne kerüljön a szembe.

Tudtad-e, hogy a babaolaj ásványi olajból és parfümből készül? Vesd össze az árakat, pénzt tudsz spórolni, ha egyszerű ásványi olajat vásárolsz. Kukoricakeményítőt használhatsz hintőpor helyett, hiszen az egyetlen különbség a parfüm jelenléte vagy hiánya.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search