Elég-e az anyatej nyáron, kánikulában?

 In Csecsemők és újszülöttek

Sok szoptató édesanyában felmerülhet a kérdés, hogy elegendő-e az anyatej a babának a folyadékszükséglet fedezésére ebben a nagy melegben.

Az anyatej 87%-a víz, így kiválóan oltja a szomját a kicsinek. (Az anyatej eleje az, ami hígabb, több vizet tartalmaz.) Ha még ez a kizárólagos tápláléka a babának, csecsemőnek, akkor mindenképp elegendő az anyatej a folyadékpótlás céljára. (Az első 6 hónapban a szakemberek kizárólagos anyatejes táplálást javasolnak.)

Figyelni kell a kicsi jelzéseit: ha szomjúságérzetre utaló jelet mutat, akkor mellre kell tenni. Illetve a testi tüneteket is figyeljük: pl. nem száraz-e a kicsi szája. Semmiképp sem tartsuk magunkat az elavult “3-4 óránál sűrűbben tilos szoptatni” elvhez. Igény szerint tegyük mellre a kicsit, s ha magasabb a hőmérséklet, akkor persze a szokásosnál is sűrűbben – ha kell, óránként.

Ártani azonban nem ártunk, ha adunk neki vizet. (S inkább vizet, mint teát.) A plusz víz adására kiváltképp akkor van szükség, ha úgy érezzük, hogy kevés a tejünk, vagyis nem tudjuk biztosítani a megfelelő mennyiséget a gyermekünknek.

Igyunk többet!

Nyilván nem fogja tudni fedezni a szervezetünk a baba és a saját megnövekedett folyadékszükségletét, ha nem iszunk többet. Ha nincs kánikula, akkor  is meg kell innia egy szoptatós kismamának legalább 2,7-2,8 liter folyadékot. (Ez úgy áll össze, hogy az alap folyadékszükséglet legalább 2 liter, és erre jön rá az előállított tejmennyiség, ez kb. 8dl.)

Kánikulában azonban a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége ajánlása szerint közel 1 literrel többet kell inni. Tehát egy kizárólagosan szoptató kismama folyadékszükséglete a 4 litert is megközelítheti.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search

Hogyan öltöztesd a babát nyáron?