Tanítsd meg gyermekedet a kanál használatára!

 In A gyermekek fejlődése, nevelése

kanálA táplálkozás nagyon fontos dolog a gyermek fejlődésében, de az is lényeges, hogy ne siettesd vagy erőltess bizonyos dolgokat, mielőtt készen állna rá.

A kisbabák általában még nem tudják koordinálni mozgásukat és így a kanállal evés nehéz feladat lehet a számukra. 18 hónapos koráig a baba csuklócsontjai nem elég erősek, hogy be tudja hajlítani és pontosan a szájához tudja emelni a kanalat. 9 és 14 hónapos kor között a baba mutathat jeleket arra, hogy érdekli a kanállal való evés, de ekkor még mindig nem képes koordinálni a mozgásait.

Mielőtt képes lenne egyedül enni kanállal, meg kell tudjon fogni kisméretű játékokat a kezében. Ha még nem tudja ezt megtenni, nincs értelme, hogy elkezdd tanítani a kanál használatára.

Ha a gyermeked örül, hogy az ujjaival ehet, hagyd, hogy tegye azt. Adj neki ételt, amit kézzel is lehet enni: zöldbabot és répát enyhén megfőzve, sajtkockákat, banánszeleteket vagy puha körtét. Ha olyan ételeket adsz a babának, amit egyedül is meg tud enni, örömet fog okozni neki.

Ha gyermeked hagyja, hogy kanállal etesd, adj egyet neki is, hogy megbarátkozzon vele. Játszhattok valami játékot a kanállal, váltogatva a te kezedben lévő, ételt tartalmazó kanalat az ő kezében lévőt.

Válassz kifejezetten babáknak készült kanalat, mivel ezek puhák és nem sértik fel a baba ínyét. Vehetsz olyan kanalat is, ami megváltoztatja a színét, ha forró az étel. Számtalan változat létezik.

Próbálj meg ne aggódni és hagyd, hogy fejlessze ügyességét a saját ritmusában. Tartsd észben, hogy rengeteg időd van, és a gyermekek többsége 4 éves korig nem használja tökéletesen az evőeszközöket. Ha bizonytalan vagy gyermeked fejlődésével kapcsolatban, kérj tanácsot a gyermekorvostól!

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search