Hogyan védd meg a gyereket, ha nem vagy vele?

 In A gyermekek fejlődése, nevelése

kislanyA gyerek ismerje a saját testét

A legfontosabb dolog, amit a gyerekeknek el kell magyarázni már 3-4 évesen, az a saját testének felépítése és az intim testrészek. Ezeket a fürdőruha takarja. Ami az alatt van, az tabu. Azokon a helyeken senki nem érhet hozzájuk.

 

Jó és rossz érintés

Megértetni velük, hogy sem az ő intim testrészeihez nem érhet senki, sem pedig ő nem érhet máséhoz. Persze az utóbbival óvatosan kell bánnunk, nehogy felnőttként is meg maradjon benne ez a nevelés. Biztosítanunk kell róla, hogy idősebb korában erről majd ő dönthet. De tudatosítanunk kell benne, hogy ez nem játék.

 

Jó és rossz titkok

A gyermekmolesztálók titkolózásra kényszerítik a gyereket. Azt mondják, ha elmondja a szüleinek, akkor azok nem szeretik tovább őket vagy elküldik otthonról stb. Ez egy rossz titok. Értessük meg vele, hogy a rossz titkot meg kell osztani anyuval és apuval. Tudnia kell, hogy a szülei mindig meghallgatják őt, hisznek neki. Ha a szülők megközelíthetőek, a gyerek mindig hozzájuk fog fordulni. A molesztálók 85%-a ismeri az áldozatát vagy részt vesz az életében. Csak a maradék 15% az idegen elkövető.

 

Tudnia kell, ki az idegen

Idegen bárki, akit a gyerek nem ismer. Lehet az férfi vagy nő, elegáns vagy hanyag. A gyereknek tudnia kell, ki az idegen. Erre a legjobban a kutyák példáján lehet megtanítani. Lehet az bármennyire kedves és szelíd, attól még ugyanúgy megharaphatja. Tehát legyen vele óvatos. Ha már érti, hogy vannak jó és rossz kutyák, akkor azt is meg fogja érteni, hogy vannak jó és rossz idegenek. De nem kell mindenkitől félni.

 

Együtt biztonságosabb

Ha 2 gyerek együtt megy iskolába vagy együtt játszik, biztonságuk 100%-kal megjavul. Egy kutyával pedig 300%-kal nő. A másik gyerek vagy a kutya ugyanis zavaró tényező a támadó szemében. Tanítsuk meg a gyereket arra is, hogy ha autó áll meg a gyerek előtt, azonnal lépjen hátra – bárki is ül a volánnál. Ha ezután a támadó kiszáll az autóból, a gyerek nagyobb eséllyel el tud szaladni és segítséget tud kérni.

 

Tűz van!

Amerikai szülők még azt is megtanítják gyermekeiknek, ha bajba kerülnek ne Segítséget! hanem Tüzet kiáltsanak! A tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy többen felkapják a fejüket erre, mint arra, ha valaki segítséget kér. Bár furcsának tűnhet a módszer, de nem válogathatunk, ha a gyerek biztonsága a tét.

 

Molnár Diána

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search