Szülési pozíciók

 In Szülés és gyermekágy

terhes nőÍme egy rövid lista, amely bemutatja a legelterjetebb és legkülönlegesebb szülési pozíciók előnyeit és hátrányait:

Álló helyzetben

Előnyei: kitűnő oxigénellátást biztosít a magzatnak, az összehúzódások hatékonyabbak és kevésbé fájdalmasak, könnyebben tudsz nyomni.
Hátrányai: gyenge állóképesség a szülés alatt, a szülésnél jelenlévők nem tudják szemmel követni a fejleményeket.

Járás közben

Előnyei: kevésbé érzel fájdalmat összehúzódásokkor, méhed ösztönösen összehúzódik, gyermeked megfelelően helyezkedik el a medencében, felgyorsítja a szülést, nem fogsz hátfájást érezni.
Hátránya: ha magas a vérnyomásod, kerüld ezt a szülési pozíciót!

Ülő helyzetben

Előnyei: pihenő helyzetben lehetsz szülés ideje alatt, a szülési folyamat egész idő alatt elektronikusan nyomon követhető, lehetőséged lesz különleges születési labdát használni.
Hátránya: ha magas vérnyomásod van, óvakodj ettől a pozíciótól!

A toaletten ülve

Előnyei: medencéd ellazul, így ennek hatására könnyebb lesz széttárni lábaidat.
Hátránya: a toaletten ülés fájdalmas nyomással járhat.

Félig ülő helyzetben

Előnyei: ha kórházi ágyban szülsz, ez a pozíció lesz a legalkalmasabb, mivel kényelmes, és nem utolsósorban a szülésnél jelenlévők jól láthatnak minden mozzanatot.
Hátrányai: a farcsont akadályozza a hozzáférést medencédhez, ugyanakkor fájdalmat érezhetsz medencéd körül.

Háton, lábaidat a magasba emelve

Hátránya: minden főbb ér összenyomódik, ami nagy fájdalommal jár. Kerüld ezt a pozíciót!

Oldalra feküdve

Előnyei: jó oxigénellátást nyújt a magzatnak és neked is pihentetőbb. Nagyon ajánlott, ha magas a vérnyomásod vagy epidurális érzéstelenítést kaptál. Az összehúzódások hatékonyabbak lehetnek, segíthetnek a születés előrehozatalában, kiváló hozzáférést biztosít a medencéhez.
Hátrányai: nehezen lesz mérhető a pulzusod, ha ugyanazon az oldaladon fekszel, ahol a gyerek háta van, és nincs ki segítsen, akkor meg kell támaszd lábaidat.

Támaszkodva

Előnyei: ebben a pozícióban jól tudod majd mozgani hátsó feledet, akár labdát is használhatsz, az összehúzódások kevésbé fognak fájni, a gyermek megfelelően helyezkedik el medencében, enyhülhet hátfájásod, pihentetőbb pozíció, mint az állás.
Hátrány: orvosodnak nem lesz könnyű segíteni a szülésben.

Térdelve (támaszkodva valaminek)

Előnyei: mivel feneked jól ki van nyomva, gyermeked könnyeben tud forgolódni, akár labdát is használhat, kevésbé kell befeszítsd ízületeidet és kezeidet.

Összegömbölyödve

Előnyei: ösztönzi a gyermeket a gyors kijövetelre a gravitáció hatására, ugyanakkor gyermeked könnyebben tud forgolódni, kiváló hozzáférést nyújt orvosodnak a medencéhez, és növeli ennek átmérőjét kb. 2 cm-rel, csípőd ebben a pozícióban jó elhelyezkedést biztosít gyermekednek.
Hátrányai: elfáradthatsz ebben a pozícióban, szívverésedet nehéz lesz ellenőrizni, és nem fogod látni, ahogy világra jön gyermeked.

Négykézláb

Előnyei: ha lassú a szívverésed, ez a pozíció megfelelő lehet. Ha egy labda segítségével szülsz, még hatásosabb, könnyebben fogod tudni forgatni fenekedet. Ha nagy babát vársz, ebbe a pozícióba szülj!
Hátrányai: nehéz lesz fenntartani a vizuális kapcsolatot a körülvevő személyekkel, a gyermeknek át kell haladnia lábaid között.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search