A magzati szívhang monitorizálása terhesség és vajúdás alatt

 In Szülés és gyermekágy

A magzati szívhang monitorizálása terhesség és vajúdás alatt

A vajúdás nagyon megterhelő tud lenni úgy az anyának, mint a babának. Az összehúzódások során a baba eléggé “zsúfoltan” van a méhben, így a placentából történő vérellátása megszakad. Legtöbb baba megbirkózik az ilyen típusú helyzetekkel, viszont vannak kivételek olyan babák esetében, akik nem fejlődtek megfelelően terhesség alatt, vagy ahol az anyánál előfordult preeclampsia (terhesség alatti magas vérnyomás).

Vajúdás alatt az orvos vagy a szülésznő figyelemmel követi a baba szívritmusát, hogy megbizonyosodjék arról, hogy a baba megbirkózik-e az összehúzódásokkal. Amint jelek mutatkoznak arra vonatkozóan, hogy a baba veszélyben van, a császármetszéses szülést választják.

Időszakos ellenőrzés

Terhesség alatt minden egyes orvosi vizsgálat során magzati szívhang-vizsgálatot végeznek, mely által megfigyelik a baba szívritmusát. Ezt a Doppler készülékkel vagy egy hallócsővel (fetoszkóppal) ellenőrzik. Kutatások rámutattak, hogy a baba fetoszkóppal történő időszakos meghallgatása ugyanolyan hatékonyan szűri ki az oxigénhiányos állapotot, mint az elektronikus magzati monitorizálás.

Amennyiben a Doppler készüléket használja az orvos, te is hallhatod a baba gyors szívverését, amely nagyon hasonlít egy versenyló vágtájához.

Vajúdás során a magzati szívhang vizsgálat neked is, meg a babának is hasznos. Bármely módszert is válassza az orvos vagy a szülésznő, nem fog kényelmetlenséget okozni neked. Nem kell egyebet tenned, csak mozdulatlan maradj egy kis ideig, amíg elvégzik a műveletet, megismételve azt körülbelül 15 percenként minden összehúzódásnál a vajúdás utolsó szakaszában és 5 percenként a szülés alatt.

Rendszerint egészséges nők esetében, akiknél a terhesség komplikációk nélkül zajlik, az ilyen típusú szakaszos ellenőrzésre csak a szülés idején van szükség, a veszélyeztetett terhességek esetében pedig folyamatos elektronikus monitorizálás szükséges.

Elektronikus magzati monitorizálás

Az elektronikus magzati monitorizálást válogatott esetekben kell alkalmazni:
• ha preeclampsiaban szenvedsz
• cukorbetegség esetén
• hogyha a baba nincs rendesen kifejlődve
• amikor a baba a 37. terhességi hét előtt születik
• ha előtte már volt egy császármetszéses szülésed
• ha ikerterhességed van

A magzati szívultrahang (echokardiográfia) vizsgálat szintén fontos szerepet játszik az esetleges rendellenességek szűrésében. Az orvos abban az esetben írja elő ezt a vizsgálatot, ha úgy gondolja, hogy fenáll valamilyen szív fejlődési rendellenesség kockázata.

A vajúdás alatt a komplikációktól mentes terhessés esetében is szükséges lehet a folyamatos elektronikus megfigyelésre abban az esetben ha:
• magzatszurok (mekónium) létezését fedezik fel (a baba első széklete, mely még az anyaméhben keletkezik a bélrendszerében)
• a szülészorvos szívhang-zavarokat észlel a babánál
• lázad van
• a vajúdás alatt újabb vérzések jelentkeznek
• a szülést oxitocin (hormontartalmú injekció a szülés felgyorsítása érdekében) segítségével siettetik.

Ha vajúdás idején fájdalomcsillapító gyógyszereket kapsz, javasolt a baba 30 percig tartó folyamatos megfigyelése és megismétlése, hogyha kapsz még egy nagyobb adagot.

Akkor is, ha sem a terhesség, sem a vajúdás nem veszélyes, kérheted a folyamatos megfigyelést, elkerülve ezzel az esetleges problémákat.

Az elektronikus megfigyelés kardiotokográfia (CTG) segítségével történik, amelyet a mazgati szívhang ellenőrzésére és a méhtevékenység egyidejű vizsgálatára használnak. Két elektronikus szenzor, az egyik a hasfaladon, a másik a baba szíve irányában van elhelyezve, és a kettő gumiszalaggal van összekötve. Lehet, hogy szorosnak fogod érezni a hasadon és kényelmetlen lesz, ebben az esetben kérd, hogy engedjenek rajta. Az első szenzornak a szerepe, hogy monitorizálja az összehúzódásokat, a másik pedig a baba szívhangját figyeli.

 

Mennyire pontosak az így kapott eredmények?

Még egy szakértő számára is nehézséget okozhat az elektródák által közvetített jelek pontos kiértékelése. Azonban, ha az általuk összegyűjtött adatok bármilyen gyanút ébresztenek, az orvos a következőket ajánlhatja:

• Egy gyenge elektromos impulzus közvetítése a baba fejbőrén keresztül, és az ennek hatására a szívverés frekvenciájában bekövetkező változás kimutathatja, hogy minden rendben van-e, esetleg rávilágíthat az esetleges problémákra.

• Szintén a fejbőrből nyert vérminta alapján meghatározható a csecsemő vérének oxigén-telítettsége. Ehhez az orvos egy speciális tűt vezet be a vaginán keresztül, majd egy tükör segítségével kevés vért vesz a baba fejbőréből. A beavatkozás általában fájdalommentes és csupán kényeltmetlen. A baba vérének oxigénszintje támpontot ad az orvosnak azt illetően, hogy mennyire viseli jól a vajúdás okozta megpróbáltatásokat. Ha a vérminta oxigén-telítettsége megfelelő, akkor minden rendben, ellenkező esetben azonban az orvos újabb vérvételt kérhet, esetleg császármetszés mellett dönthet, az újszülött egészségének megóvása érdekében.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search