A szülés második szakasza – kitolási szakasz

 In Szülés és gyermekágy

Senki nem tudja elmagyarázni neked, milyen érzés a szülés, vagy hogy mennyi ideig fog tartani. Mégis, sok dolog van, amivel fel tudsz készülni. Hasznos lehet, ha tudod, mire számíthatsz.

Mi történik a vajúdás második szakaszában?

A vajúdás második szakaszát kitolási szaknak nevezik. Ez az a szakasz, amikor kinyomod a babát a szülőcsatornán keresztül, míg végül legelőször megpillanthatjátok egymást.

Lábaid közt érezni fogod a gyerek fejének nyomását. Minden összehúzódásnál érezheted, hogy kétszer-háromszor kéne nyomj. Hallgass a testedre, és akkor nyomj, amikor erősen érzed, hogy szükséges. Minden nyomással a baba előrébb halad a medencédben, de az összehúzódások végén valószínűleg visszacsúszik. Ne aggódj! Amíg a baba lassan előrébb halad, jól csinálod. Mikor a kisbaba feje a medence mélyén van, egy csípő, forró érzést fogsz érezni. Ez akkor fordul elő, amikor a hüvely nyílása a baba feje köré feszül.

Az orvosod mondani fogja, mikor látja a baba fejét és már nem csúszik vissza az összehúzódások után. Megkér majd, hogy ne nyomj, hanem lélegezz rövideket és erőseket a következő 2-3 összehúzódás ideje alatt.

Ez egy gyengéd, könnyű születést biztosít a babának, neked meg segít elkerülni az összevarrást vagy a placenta szétrepedését. Ha korábban már szültél, a második szakasz 5-10 percet fog tartani. Ha az első gyereked, pár órát is eltarthat.

Tanácsok a vajúdás második szakaszához:

• ürítsd ki a húgyhólyagodat, ha még nem tetted meg
• ne tartsd bent a levegő, mikor nyomsz
• egyenes pozícióba helyezkedj el, hogy a gravitáció segítse a szülést
• ha nagyon fáradt vagy, vagy epidurális érzéstelenítést kaptál és ki kell nyújtózkodj, a bal oldaladon tedd meg. Kérd meg azt, aki segít a szülésben, hogy tartsa meg a felső combodat, így csökken a nyomás a hátadban és megnyílik a medence
• ha epidurális érzéstelenítést kaptál és nem érzed, mikor kell nyomni, hallgass az orvosra, ő elmondja, mi a dolgod

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search