Szülés utáni depresszió apukáknál

 In Egészség és életmód, Szülők, párkapcsolat, családi élet

Szülés utáni depresszió apukáknál

Egyre több tanulmány foglalkozik azzal, hogy pontosan hogyan érinti, milyen hatással van a gyermek születése az apukákra. Kimutatták, hogy a szülés utáni depresszió az apukákat is elérheti, ez nem csak az anyukák sajátja.

Az Amerikai Orvos Szövetség folyóirata szerint világszerte a férfiak körülbelül 10%-ánál tapasztalhatóak a szülés utáni depresszió jelei az első trimesztertől a gyermek megszületése utáni hatodik hónappal bezáruló időszakban.  Ez a szám 26%-ra nő, amennyiben a szülés utáni 3-6 hónapos periódust nézzük. Ez a ráta nagyjából kétszer annyi, mint az általános, férfiaknál tapasztalható depressziós ráta, ami jelentős közegészségügyi aggályokat is felvethet, mivel ezzel a problémával nem nagyon foglalkoztak eddig a szakemberek, orvosok.

Az alábbiakban foglaljuk össze, mik lehetnek a kiváltó okok, a tünetek és mivel lehet gyógyítani a jelenséget.

Csendes szomorúság

A kutatások szerint a szülés utáni depresszióban szenvedő nők partnereinek 50%-a depressziós, ami romboló hatással lehet mind a párok kapcsolatára, mind a gyermekük életére. A szakértők becslése szerint az újdonsült apukák 25%-a megtapasztalja a depressziót a gyermekük születése után, de ami a legmegdöbbentőbb, hogy a tanulmányok szerint ez a szám a gyermek első öt évében már 68%-ra növekszik.

Az okok között szerepel a partner szülés utáni depressziója, a hormoningadozások, és a jó öreg alvásmegvonás. A népi bölcsesség szerint csak a nőknél fordulhat elő hormoningadozás, mert ők hordják ki a gyermeküket és ők szülnek, de a legújabb kutatások szerint ez a férfiaknál is megtörténik, egyelőre nem ismert okokból kifolyólag: a tesztoszteron szint csökken, az ösztrogén, kortizol és prolaktin szintek nőnek.

A kutatók szerint az is befolyásolhatja ezt a jelenséget, hogy az apukák manapság hasonló pszichológiai, szociális és gazdasági nyomásnak vannak kitéve, mint az anyukák, mivel egyre több apuka marad otthon a gyermekével és viseli gondját, illetve látja el a háztartási feladatokat amíg az anyuka dolgozik. Ez sok stresszel, s kevés alvással jár, ami a hormonális változásokkal karöltve ideális alapot nyújt a depresszió kialakulásához.

 Az apai szülés utáni depresszió jelei, s a megoldás

A tünetek gyakran máshogy jelentkeznek, mint a nőknél. Míg egyesek a klasszikus szomorúsági, levertségi tüneteket produkálják, addig mások ingerlékenyek, mérgesek lesznek, esetleg légzési nehézségeket, pánikrohamokat tapasztalnak. Van, aki értéktelennek érzi magát, elveszti az érdeklődését a korábban örömet okozó tevékenységek iránt, mások épp ellenkezőleg, túlzottam elkezdik hajszolni az élvezeteket.

A nők többsége először a férjük/partnerük személyiségében bekövetkezett változást veszi észre – például, aki addig vidám és humoros volt, az bezárkózóvá és sótlanná válik, stb.

A legfontosabb az, hogy a tünetek jelentkezése után minél előbb szakemberhez kell fordulni, s kezelni kell ezt a betegséget, mely lehet gyógyszeres, terápiás, vagy a kettő kombinációja!

Amennyiben az apai depresszió nincs kezelve, az nagyon káros hatással lehet a párok és a gyermekük életére, mivel a lehangolt apukák kevésbé vesznek részt a család életében, ezzel is rombolva a párkapcsolat minőségét, illetve az apa háttérbe húzódása a gyerekeknél ez viselkedésbeli, szociális és érzelmi problémákhoz vezethet.

Forrás: Parents, Családivilág

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search