Szülés utáni depresszió a férfiaknál

 In Egészség és életmód

Szülés utáni depresszió a férfiaknál

Egy mostanában publikált tanulmány szerint a vizsgálatban részt vett újdonsült apukák több mint egynegyedénél jelentkeztek depressziós tünetek. A kérdés csak az, ennek vajon milyen okai lehetnek? A férfiak nem élik meg a terhességet fizikailag, nem szülnek és a hormonszintjük sem ingadozik. Mégis mitől jelentkeznek náluk a depresszió tünetei?

Egy svédországi, tíz évet felölelő kutatás szerint jelentős számú férfinél jelentett kemény küzdelmet az apává történő átalakulás. A korábbi tanulmányok adatai alapján az apukák 4-10%-nál jelentkeztek a szülés utáni depresszió tünetei, de a 447 svéd alany bevonásával végzett legutóbbi kutatás során a résztvevők 28%-nál jelentkeztek az enyhénél erősebb, 4%-nál pedig mérsékelt szimptómák.

Míg az Egyesült Királyságban az anyukákat gyakran kérdezik a betegség után kutatva – mely betegség 13%-kat érinti -, az apukák mentális állapotát nagyon ritkán értékelik.

A svéd Lund Egyetem munkatársa Elisa Psouni szerint a hölgyeknél és férfiaknál egyaránt használatban lévő EPDS kérdőívek nem tudják felmérni olyan pontosan a férfiak szorongásos tünetekeit, mert azok más formában jelentkezhetnek, mint a nőknél. Ő olyan szempontokat is figyelembe vett a kutatása során, melyek inkább a férfiakra jellemzőek: túlzott izgatottság, harag, ingerültség, plusz munka vállalása, vagy megnövekedett alkoholfogyasztás. Ezen kiegészített szempontok szerint már magasabb arányban voltak kimutathatók a tünetek a férfiak körében.

Psouni meggyőződése szerint az okok között szerepel az is, hogy az apák egyre inkább szembesülnek azokkal a dilemmákkal, melyekkel az anyák, például hogyan fér meg a gyereknevelés a munkavállalással. A szorongó apák nagyrészénél a kiváltó okokat a munkahelyi körülmények között kell keresni, illetve amennyiben a partnerük már depresszióban szenvedett, akkor a saját rizikófaktoruk a kétszeresére növekedett. Alváshiány, ikergyerekek, kapcsolaton belüli összetűzések mind hozzájárulnak a betegség kialakulásához.

A szorongó apuka kevesebbet mosolyog a gyermekére, kevesebbet játszik vele, mely komolyan meglátszik a gyerek fejlődésén. Hét éves gyerekeket vizsgáló kutatások kimutatták, hogy az érintett csemeték gyengébb elégedettségbéli mutatókkal rendelkeznek, illetve többször vannak viselkedésbéli problémáik, mint társaiknak.

Gyógyszeres kezelés, vagy kognitív viselkedésterápia mind segíthetnek a bajban. Fontos, hogy minél előbb felismerjük a tüneteket, s hogy szakemberhez forduljunk, nehogy a depressziónk komoly hatásai legyenek a családunk, a gyermekeink életére.

Forrás: The Guardian

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search