A gyereknevelési stílusok egészségre gyakorolt hatásai

 In A gyermekek fejlődése, nevelése, Egészség és életmód

A gyereknevelési stílusok egészségre gyakorolt hatásai

A szülők gyereknevelési stílusa, legyen az például a „maximalista” vagy az „árral úszó” stílus, bizony komoly kihatással lehet az egészségre, a testi-lelki jólétre. Sok érdekes dolgot lehet olvasni, hogy a gyerekekre milyen hatással van a szülő, például a helikopter szülő, aki minden akadályt el akar hárítani a gyermeke elöl, akaratlanul is szorongásra fogékonnyá teheti a gyermekét.

De mi van velünk szülőkkel? Érdemes megállni egy pillanatra és elgondolkozni azon, milyen hatással van a nevelési stílusunk saját magunkra. Nézzünk meg három tipikus nevelési viselkedésformát, s azt, hogy azok milyen hatással vannak egészségünkre.

Helikopter szülő

Az ilyen szülők megmenteni, megóvni akarják gyermekeiket – például, ha nem csinálják meg időben a házijukat, apuka vagy anyuka megcsinálja helyettük, illetve akik állandóan a gyermekük nyakán védelmezően lógnak még a játszótéren is.

Az ilyen szülők kontrolálni szeretnének mindent, szoronganak, gyakran maximalisták, akik állandó nyomás alatt tartják magukat, s a gyermekeikre a saját sikerességük tükrében tekintenek.  Az állandó nyomás és szorongás depresszióhoz és kiégéshez vezethet, illetve fizikai problémákat is okozhatnak, például emésztőrendszeri bajokat, immunrendszer gyengülést, vagy akár szívproblémákat is!

Próbáljunk meg hátrább lépni, s gondolkodjunk ez azon, hogy mi is túléltük a játszótéren a mászókát, valószínűleg a gyermekünk sem fog összetörni, illetve hagyjuk a gyereket megküzdeni a saját problémáival, ne akarjuk ezt helyette megtenni – természetesen segítsünk, ha egyedül nem megy neki! Hagyjuk, hogy hibázzanak!

Ha képesek vagyunk ezeket a gyakorlatban alkalmazni, csökkenni fog a rajtunk lévő, saját magunk által generált nyomás és szorongás!

Tekintélyelvű szülő

Ez a tipikus ’apa tudja legjobban” szülő típus, melynél a fenyítés (bármilyen formája) gyakran kerül alkalmazásra. Gyakori a kiabálás, a követelés, melyek a harag belső felgyülemléséhez vezetnek, súlyos egészségügyi kockázatokat hordozva, nem beszélve arról, hogy a gyermekből ezek csak elutasítást, lázadást váltanak ki. A stresszhormonszint megnövekszik, a vérnyomás felmegy, a pulzusszám is megugrik, mely folyamatok hosszútávon nagyon romboló hatással vannak az egészségre.

Elcsépelt közhely, de van benne igazság: amikor érezzük, hogy jönne a szokásos dühös, vagy tekintélyelvű reakciónk a gyermek cselekedetére, lélegezzünk mélyeket, számoljunk el 10-ig és próbáljuk meg nyugodt hangvétellel, észérvek mentén kifejezni a gondolatainkat, kívánságainkat.

Mérvadó (demokratikus) és pozitívan fegyelmező szülő

Általánosan elfogadott dolog, hogy a legegészségesebb gyermeknevelési mód a mérvadó stílus, ahol a gyermeknek a korának megfelelő mozgástere van minden értelemben, de ezzel egyidőben betartandó szabályok és következetesség jellemzik a családi életet. A pozitív fegyelmezés módszerére jellemző, hogy a szülő tisztelettel és szeretettel fordul a gyerek felé, s nem magát a viselkedést vizsgálja, hanem a viselkedés mögött lévő lehetséges okokat próbálja megismerni. Például, ha a gyerek nem hajlandó sokadszorra sem felvenni a kabátot, akkor a hiábavaló ismételt utasítgatás helyett leguggol a gyerekéhez, s beszél vele: „úgy tűnik, nem megy ennek a fránya kabátnak a felvétele. Hogyan tudnék abban segíteni, hogy sikerüljön?”.

A kiegyensúlyozott és magabiztos szülő kevésbé fogékony a betegségekre, s a kutatások szerint tovább is élnek. Az optimizmus, kiegyensúlyozottság, magabiztosság mind pozitív érzelmeket hordoznak, s jótékonyan hatnak a testi-lelki állapotunkra.

Forrás: parents

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search