A terhesség esélyei vetélés után

 In Családtervezés és gyermekvállalás, Egészség és életmód, Terhesség és babavárás

A terhesség esélyei vetélés után

Sokakban merül fel a kétség egy vetélés után, hogy lehetnek e még terhesek az életben, illetve a vetélés hogyan befolyásolhatja később a gyerekvállalási terveiket.

A vetélés maga sajnos egy elég általános dolog, mely együtt jár egyfajta lehangoltsággal és elszigetelődéssel. Minden öt terhességből több mint egy végződik vetéléssel, legtöbb esetben az első trimeszterben.  A 35 év alatti nők vetélési esélye körülbelül 15%, ami 35-45 éves kor között 20-35%-ra, 45 éves kor felett pedig már 50%-ra nő. A jó hír az, ha netalántán valaki már átesett magzatvesztésen, utána a sikeres terhességre az esélye nem különbözik azoknak az esélyeitől, akikkel ez még nem történt meg.

A kutatások és tapasztalatok szerint nincs semmi veszélye annak, ha valaki egy magzatvesztés után szeretne teherbe esni, noha ezzel kapcsolatban még mindig sok a tévhit – egyesek szerint például legalább három ciklusnyi időt kell várni a következő próbálkozásig, de szerencsére az ilyen tévhiteket már számtalanszor megcáfolták.

Mégis milyen hamar próbálkozhatunk újra? A vetélés vagy méhkaparás után körülbelül 2 héttel a nőgyógyásznak ellenőriznie kell, hogy fizikailag rendben van e minden, s a sajnálatos eseményt követő első ciklus után már bátran lehet próbálkozni.  Ha már egyszer megtörtént velünk a baj, az némileg növelheti a következő terhességnél fellépő komplikációkat, de ez egyáltalán nem törvényszerű! Ha már több magzatvesztésen esett át a páciens, neki ajánlatos orvosi segítséggel kiszűrni a lehetséges okokat és orvosi útmutatással felkészülni a következő terhességre.

Igazából nem is a fizikai készenléttel szoktak gondok adódni, hanem az érzelmi felkészültségen – azon, hogy valaki hogyan és milyen gyorsan tudja feldolgozni a korábbi veszteséget, s mennyi idő alatt tudja elmondani magáról, hogy újra készen áll a kihívásra. Ez az idő természetesen személyenként változik, s az érzelmi hullámzás csillapításához, illetve a veszteség feldolgozásához ajánlatos szakember segítségét igénybe venni.

Ezen felül a felkészülés az újabb terhességre ugyanazokat a dolgokat követeli meg a kismamától és a párjától, mint normál esetben:

–          tilos a dohányzás, a drogok és az alkohol

–          csökkenteni kell a koffeinbevitelt

–          kiegyensúlyozott, zöldségekben és gyümölcsökben gazdag táplálkozás

–          állapotnak és kornak megfelelő testmozgás fontossága

–          megfelelő vízmennyiség bevitele

–          elegendő pihenés, fokozott stresszkerülés

Végül bátorításképp megjegyeznénk, hogy noha a vetélés vagy magzatelvesztés nagyon kellemetlen mind fizikailag mind érzelmileg, egyáltalán nem ok arra, hogy ne próbálkozzunk újra! Amerikai kutatások szerint a nők kevesebb, mint 5%-ánál fordul elő két egymást követő magzatvesztés, az esetek túlnyomó többségében a soron következő terhesség sikeres volt!

Forrás: Parents, Családivilág

 

Recent Posts

Start typing and press Enter to search