Szülés utáni negatív érzelmi állapotok

 In Szülés és gyermekágy

Szülés utáni negatív érzelmi állapotok

Gyermekágyi lehangoltság (baby blues)

A gyermekágyi lehangoltság a depresszió egy enyhébb megjelenési formája, amely leginkább feszültség, ingerlékenység, sírás és fáradékonyság formájában jelentkezik. Ez a negatív érzelmi állapot általában a szülést követő 3-4. napon jelentkezik és az anyukák többsége képes önerőből túltenni magát rajta.

A kismamát nem igazán érdeklik az olyan tevékenységek, amelyek másokat szórakoztatnak vagy mások számára boldogságot okoznak. Általában félelemérzettel, levertséggel és étvágycsökkenéssel társul, ez utóbbi következtében zavar keletkezhet a tejtermelődésben is.

A gyermekágyi lehangoltságban szenvedő anyáknak általában gondjuk akad a figyelemmel és a döntéshozatallal is. A legtöbb esetben rossz anyának érzik magukat és olyan dolgok miatt hibáztatják önmagukat, amiért valójában nem felelősek, mit például a baba egészségi állapota.

A baby blues általában nem tart tovább pár napnál vagy egy hétnél, azonban ez az állapot is fokozott odafigyelést igényel, mivel akár egy komolyabb probléma előjele is lehet.

 

Szülés utáni depresszió

A szülés utáni depresszió (postnatal depression, PND) a depresszió egy súlyosabb megjelenési formája, amely rendszerint szakértői segítséget és esetleg gyógyszeres kezelést is igényel.

Ez a negatív érzelmi állapot rendszerint tartósabb és legalább két hétig is elhúzódhat a szülés után. A kismama sokszor olyan helyzetben találja magát, amikor nem hajlandó sem önmagára, sem gyermekére vigyázni vagy figyelmet fordítani.

A szülés utáni depresszió megjelenésére nagyobb a kockázat azoknál a nőknél, akik első gyermeküket várják, az egészen fiatal kismamák esetében és azoknál, akik valamilyen lelki problémával küszködtek már a terhesség előtt is.

Az ebben a betegségben szenvedő anyák szinte mindig szorongást éreznek, amely általában nem szűnik meg külső segítség nélkül. A szülés utáni depresszió nem közvetlenül a baba világrahozatala után jelentkezik, hanem általában néhány héttel vagy akár hónappal később.

Számos tanulmányt végeztek a szülés utáni depresszió okainak kutatására, azonban a legtöbb esetben ez eredménytelen volt. Néhány esetben valamilyen kézzel fogható körülmény játszik szerepet benne, mint például a segítség hiánya vagy párkapcsolati problémák, azonban legtöbbször nem lehet ilyen okokra visszavezetni a szülés utáni depresszió kialakulását.

A betegség gyógyításának első és legfontosabb lépése felismerni a problémát. A szülés utáni depresszió kezelése nem mindig jelenti gyógyszerek alkalmazását, sok esetben a beszélgetős terápia, önsegítő csoportos foglalkozások, valamit a család és a barátok támogatása elégséges a gyógyuláshoz.

 

Szülés utáni pszichózis

A szülés utáni pszichózis ritka és súlyos depressziós állapot, amely kivétel nélkül minden esetben kórházi kezelést igényel. Az anya szégyent, bűntudatot és elszigeteltséget érez, amely állapothoz veszélyes téveszmék és hallucinációk is társulhatnak.

A tapasztalat szerint a kismamáknak nincsenek elegendő mennyiségű vagy pontos ismereteik ezekről a szülés utáni negatív érzelmi állapotokról. A szülés utáni depressziót és a szülés utáni pszichózist kizárólag orvos állapíthatja meg és ő írhat elő megfelelő kezelést is.

Ha valamilyen aggasztó tünettel szembesülsz a szülést követő időszakban fordulj szakemberhez és ne te magad diagnosztizáld a szülés utáni depressziót, de ne is zárd ki a gyermekágyi lehangoltság lehetőségét.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search