Változások az apukák életében

 In Egészség és életmód, Szülők, párkapcsolat, családi élet

Változások az apukák életében

A várandóság alatt az anya tudatosan átélt több lelki és fizikai változást, míg az újdonsült apukákat ezek általában meglepetésként érik a szülés után. De mire is számíthat egy friss apuka? A baba különböző megnyilvánulásai által jelzi érzéseit, te pedig öleléseddel és megnyugtató hangoddal fejezheted kis szeretetedet iránta. Ezt az érzést semmihez sem lehet hasonlítani, hiszen te – mint apuka – magad is hozzájárultál ahhoz, hogy ő világra jöjjön.

 Aludni? Miért? Én? Soha!

Bizonyára azt remélted, hogy a gyermek születése után csak úgy pörögnek majd az események, azonban nem vetted figyelembe, hogy az alváshiány milyen hatással lesz rád. Az édesapáknak még az is nehezebb, hogy reggel dolgozni kell menni, míg az anya pihenhet otthon, ameddig az újszülött alszik.

 

Szülés utáni depresszió

Köztudott, hogy sok nő átesik a szülés utáni depresszió tünetein. Ugyanakkor a férfiak is hasonlóképpen depresszióba eshetnek a gyermek születése után. Ez annak tudható be, hogy a kismama el lesz foglalva a picivel, te pedig kimaradsz ebből. Hamar visszakívánkozol a munkába, mivel már nem kapod azt a figyelmet, amivel eddig kényeztettek, mint leendő apukát. Azért ne aggódj, mert a nők szülés utáni depressziójától eltérően, a te depressziód nem hormonális alapú, és a dolgok hamar visszatérnek a normális kerékvágásba. Ne feledd a szeretetedet kifejezni párod irányába, ez még jobban felgyorsíthatja a dolgok rendeződését!

 

Új témák a barátokkal

Gondoltad volna, hogy folyton a gyerekedről mesélsz majd barátaidnak? Nos, a gátmetszésről, a szoptatásról és a kakis pelusokról fogsz traccsolni a haverokkal, mert ezek a dolgok foglalkoztatnak most, és a pároddal ezt élitek át. Ne aggódj, ez várható volt, és a barátaid már csak a te kedvedért is élvezni fogják a történeteket.

 

boldog csalad
Boldog család – hármasban

 

Kapcsolatod a gyermekeddel

Egy olyan személlyel építesz ki kapcsolatot, aki nem tisztel, nem ismeri az udvariasság legelemibb szabályait sem. Várhatóan egész nap sír, amíg ébren van. Ne lepődj meg, ha a frissen cserélt pelenka máris nedves lett, ne vedd sértésnek, ha modortalan és az illemszabályokat sem ismeri – s akkor kapcsolatotok csodálatos lesz.

 

Kapcsolatod a pároddal

Most már nem csak ketten vagytok, megjelent egy harmadik “változó”. A féltékenység gyakori probléma újdonsült apukáknál. A szoptatás látványa rossz érzéseket kelthet benned, lehet, hogy úgy érzed, a gyermek közétek állt. Ûzd el ezeket a gondolatokat és szakítsatok időt egymásra, legyetek kettesben, még ha csak napi néhány percet is!

 

Félelem – mitől is?

Az apaság egy igazi kihívás. Most te vagy a felelős a gyermeked testi épségéért, jólétéért. Később a példaképe leszel. Amíg az anyukák azért aggódnak, hogy hogyan fejlődik a kisbaba, addig az apukák a család anyagi helyzete miatt szoronganak. Aggódnak a szülők azért is, hogy hogyan ápolják a kicsit, akinek az egyetlen kommunikációs eszköze a sírás. Felnőttként, ezt úgy értelmezheted, hogy állandóan szüksége van valamire, és ez az örületbe tud kergetni. Nem kell pánikolni! Lassan megszokod ezt a zajt! Tudatosodjon benned, hogy ezen minden szülő átmegy, pihenj egy kicsit, és meglátod, a dolgok egyszerűbbnek fognak tűnni.

 

Kétértelmű, zavaros érzések

Persze, tegnap még nagyon szeretted kisbabádat, de ma vegyes érzelmekkel vagy iránta. Ez az élet egyik legjelentősebb pillanata, gyermeked születése miatt is lehet. Vagy azért, mert nagyon nehéz kommunikálni ezzel a kis “idegennel”. Bárhonnan is erednek ezek az érzések, az apáknak lelkiismeret-furdalásuk van emiatt. Ha úgy érzed, hogy emiatt te nem vagy jó apa, akkor tévedsz. Csupán lelki hullámvölgyben vagy, és ezek az érzések teljesen normálisak.

 

apa-baba kapcsolat
A baba-apa kapcsolat különleges

 

Teljes zavartság

A gyerekek néha megtévesztőek. Nagyon aranyosak, amikor próbálják kifejezni kívánságaikat, szükségleteiket, vágyaikat. Ne stresszeld magad amiatt, mert nem tudsz rájönni, miért sír éppen a baba. Próbáld ki, hogy megnyugszik-e ha kicseréled a pelenkát, vagy ha enni kap. Ha az alapvető szükségletei ki lettek elégítve, akkor lehet, ha csak azt szeretné, hogy felvedd és sétálj vele, esetleg hintáztasd, vagy tegyél be neki zenét. Lehetséges, hogy csak fizikai kommunikációra vágyik. Ha ez sem hat, várj még, hátha abbahagyja a sírást. Ha most sem csitul el, akkor inkább vonulj vissza, és add át a babát feleségednek.

 

Közös kalandok…

El szoktál járni otthonról különböző dolgokat elintézni? Most lehet, hogy a gyereket is magaddal viszed. Amit eddig két perc alatt lerendeztél, azt most egy sor előkészület és rohanás előzi meg. Szervezd meg előre a következő lépést! Végy egy válltáskát, amibe tegyél bele mindent, amire a kicsinek szüksége lehet. Ha aktívabb típus vagy, akkor egy hátizsák kényelmesebb lesz, mert szabadon marad a kezed. Tervezd meg előre a sétákat és kirándulásokat, így könnyebb lesz felkészülni. Ne aggódj, újabb és újabb módszereket fedezel majd fel!

 

Ne feledd, szép és kevésbé szép napok jöhetnek, de a végén úgyis sikerrel jársz. Kitartást!

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search