Szépségápolás terhesség alatt

 In Terhesség és babavárás

Szépségápolás terhesség alatt

Haj, köröm és fogápolás a terhesség alatt

Sok nő számára okoz fejtörést a terhesség ideje alatti szépségápolás kérdése: pedikűr, manikűr, kozmetikai kezelések, fogfehérítés stb. Bizonyos esetekben érdemes kikérni az orvos tanácsát – bár a legtöbb szépészeti procedúra teljesen ártalmatlan a magzat egészségére nézve – vannak esetek, amikor hiúságunkat a második helyre kell szorítanunk. Összegyűjtöttük azokat a kérdéseket, amelyeket a leggyakrabban tesznek fel a kismamák a szépségápolással kapcsolatban.

 

Befesthetem a hajam terhesség alatt?

Válasz: Vannak orvosok, akik szerint nem tanácsos terhesség alatt hajat festeni, míg mások szerint az első harmad után ez már egyáltalán nem jelent veszélyt a magzatra. Abban viszont szinte egyöntetűen egyetértenek, hogy leginkább a hajtincsek befestése ajánlott, mivel a festett részt befóliázzák, a kémiai vegyület pedig néha érintkezik a fejbőrrel. Ha saját magadnak fested be hajtincseidet, otthon, előtte mindenképpen vásárolj a szaküzletből egy erre a célra használatos fejvédő sapkát, hogy a fejbőrödet ne érje hajfesték. Ugyanakkor ajánlott kesztyűt húzni, és egy olyan szobában nekilátni a hajfestésnek, ahol előtte jól kiszellőztettél. Használj növényi színanyagokból készített hajfestéket, melyekben kevesebb a kémiai anyag.

 

Használhatok epiláló krémeket az arcomon és a bikinivonalnál?

Válasz: A témában készített felmérések eredményei szerint az epiláló krémek nincsenek negatív hatással a magzatra, és nem okoznak nem kívánt elváltozásokat. A legtöbb ilyen krém marószóda alapú. Éppen ezért a legelővigyázatosabb kismamák a borotválás vagy gyantás epilálás mellett döntenek.

 

Manikűröztethetek terhesség alatt?

Válasz: A bőrgyógyászok és nőgyógyászok szerint a válasz igen. Ez mindenképpen jó hírt jelent azoknak a kismamáknak, akiknek terhesség alatt gyorsabban nő a körmük. A körömlakkok és lemosók csak kevés mennyiségben tartalmaznak mérgező kémiai anyagokat, mint a formaldehid vagy fém-acetát, ezekből pedig csak egy jelentéktelen mennyiség jut a szervezetbe a körmökön keresztül. Terhesség ideje alatt nemcsak körmeid lehettek ápoltak, de a pedikűr során egy masszázst is kapsz, mely igen jó hatással van a megdagadt lábaidra.

 

A fogaim elkezdtek sárgulni. Az otthoni használatra szánt fogfehérítő készletek ártalmasak?

Válasz: Ezek használata nem ajánlott várandóság alatt. A legtöbb ezek közül hidrogén-peroxidot tartalmaz (oxigénes víz), melyet gyakran lenyelünk fogfehérítés során. Mivel nem készült felmérés arról, hogy ez milyen veszélyeket rejt a magzat számára, biztonságosabb, ha elkerüljük a hasonló szerek használatát terhesség ideje alatt. Ha mindenképp szükségesnek érzed a fogfehérítést, fordulj olyan fogorvoshoz, aki fénylámpás eljárással dolgozik, mert ez sokkal biztonságosabb. Minden egyéb fogorvosi beavatkozás előtt kérd ki nőgyógyászod véleményét!

 

Terhesség alatti kozmetikai kezelésekkel kapcsolatos kérdések

Az arcon megjelenő foltok kezelésére használhatok krémet?

Válasz: A melaszma szétszórt fekete és barna foltok megjelenését jelenti az arcon, a homlokon, az ajkakon és az állon, a kismamák 50%-nál jelentkezik ez a tünet. Az orvosok szerint ezt a szervezetben megnövekedett ösztrogénszint okozza, mely a napfény hatására melaszmát idéz elő (az a színanyag, mely megbarnítja a bőrt). Bár vonzó lehet az ötlet, hogy krémmel kezeld a problémát, ezek közül a legtöbb hidrochinon anyagokat tartalmaz (erős pigmentálás elleni anyag), melynek mellékhatásai a magzatra nézve egyelőre ismeretlenek. Ha sikerül is megszüntetni a pigmentálódást, jó esély van rá, hogy az ismét jelentkezik a 9 hónap alatt. A melaszma magától megszűnik egy évre a szülés után, azt követően pedig már nyugodt szívvel használhatnak hidrochinon alapú készítményeket, hogy elősegítsék ezt a folyamatot. Ha a foltok mégsem szűnnének meg, a bőrgyógyász felírhat egy ennél is erősebb krémet vagy egy másik gyógykezelést.

A retinol (A vitamin) vagy alfa-hidroxi sav (AHA) alapú bőrápoló készítmények ártalmasak lehetnek a magzatra?

Válasz: Nem végeztek arra vonatkozó kutatásokat, hogy az alfa-hidroxi sav alapú készítmények ártalmasak lennének-e a magzatra. Más a helyzet azonban a retinollal kapcsolatban. A retinol egy könnyebb változata a Retin A-nak. Tudunk olyan konkrét esetekről, amikor az ilyen alapú készítményeket használó kismamáknak rendellenességgel születtek gyermekeik. A szülésig helyettesítsd C-vitamin alapú készítményekkel a retinolt, ezeknek ugyanaz a hatásuk, mint a retinolnak és nem jelentenek semmilyen veszélyt a babára.

Ajánlott masszázsra és arckezelésre járni babavárás időszaka alatt?

Válasz: A SPA szalonok által végzett legtöbb kezelés biztonságos, de mindenképpen ajánlott közölni a kozmetikussal, hogy áldott állapotban vagy, főleg ha masszázst is szeretnél. A legtöbb szalonban már ilyen esetekre is felkészült szakemberek is vannak, akik tudják, a test mely részét kell hanyagolni, és mely részére kell figyelmet fordítaniuk. A szakképzett masszőrök egyetlen ilyen esetben sem fognak illóolajokat használni, hogy még véletlenül se okozzanak különböző nem kívánt reakciókat. Vannak esetek, amikor a masszázst a biztosító cég állja, ha ezt a nőgyógyász írja fel az ülőideg helyreállítása vagy egy esetleges gyulladás kezelése végett. Ne vegyél részt siacu vagy reflexterápiás masszázson, melyek során erős nyomást gyakorolhatnak a hasi részre. Az arcmasszázs mindaddig nem ártalmas, míg nem használnak hozzá bőrhámlást előidéző anyagokat, melyek veszélyesek lehetnek a magzatra nézve. Ugyanakkor előnyös elkerülni minden olyan kezelést, mely során a testhőmérséklet megnőhet. A hasonló eljárások kellemetlenségekkel járhatnak, és a babára is károsak lehetnek.

 

A tengerpartra készülök egy hétre. A napozás az én esetemben megengedett?

Válasz: Mindenki számára ismert, hogy a napozásnak milyen káros hatásai vannak és a terhességi hormonok még inkább sebezhetővé teszik a testet. A napozáshoz mindenképp használj minimum 30 SPF faktorszintű, cink-oxid vagy titán-dioxid alapú fényvédő krémet, és fogyassz sok folyadékot! Ha túlságosan meleged van vagy szédülést érzel, vonulj el egy jól kiszellőztetett helységbe, ahol megpihenhetsz és hidratálódhatsz.

Hogy előzhetők meg a striák?

Válasz: Ezeket nem lehet megelőzni. A testsúlyszabályozással és különböző hidratáló krémekkel azonban a bőr rugalmasabbá tehető, és ily módon csökkenthető a terhességi csíkok megjelenése is. Ha szülés után nagyon zavarnak ezek a terhességi csíkok, használhatsz Retin-A vagy más tretinoin tartalmú krémeket, melyek tompíthatják ezeket. Felkereshetsz egy bőrgyógyászt is, mely egy lézer eljárás segítségével eltűntetheti ezeket a terhességi csíkokat. A hangsúly azon van, hogy minél előbb kezdd el a striák kezelését, mivel így sokkal több esély van rá, hogy eltűnjenek. Míg sikerül megszabadulni tőlük, használhatsz önbarnító krémet, annál is inkább, hogy a striák sokkal inkább láthatóak a világos színű bőr esetében.

 

A fenti információk és tanácsok a szóban forgó területen dolgozó szakemberektől és orvosoktól származnak, és az ő személyes véleményüket képezik. Esetleges egészségügyi problémák felmerülésekor, mindig kérd ki kezelőorvosod véleményét!

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search