A terhesség alatti gyógyszerszedésről

 In Terhesség és babavárás

A terhesség alatti gyógyszerszedésről

10 kérdés és válasz a terhesség alatti gyógyszerszedéssel kapcsolatban

1. Szedhetek-e aszpirint a terhesség alatt?

Válasz: Nem, nem jó ötlet.

A legtöbb orvos azt javasolja, hogy ha szükség van fájdalomcsillapításra a terhesség alatt, akkor valószínűleg a paracetamol, vagyis acetaminofen a legjobb választás. Más gyógyszerek, mint például aszpirin (acetilszalicilsav), ibuprofén és naproxén, az úgynevezett nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek szedése általában tilos a terhesség ideje alatt. Bizonyos esetekben, egyes nőknek kardiológus és szülész felügyelete mellett szedniük kell alacsony dózisú aszpirint szívbetegség vagy más olyan betegségek miatt, amelyek a véralvadást befolyásolhatják. Az első és legfontosabb, hogy mindig kérdezd meg orvosodat, mielőtt bármit is beszednél!

2. Szedhetek-e antibiotikumot a terhesség alatt?

Válasz: Néha igen (de kizárólag orvosi előírásra).

Az egyes gyógyszerek alapos ismerete elengedhetetlen ahhoz, hogy az orvos jó döntéseket hozzon a terhesség időtartama alatt a baba és a kismama számára egyaránt. Minden betegtájékoztatón egyértelműen fel kell legyen tüntetve, hogy az adott gyógykészítmény biztonságos, kockázatokkal jár vagy kifejezetten ellenjavallott a terhesség ideje alatt. A terhesség első harmada a legkritikusabb ebből a szempontból, ezért általánosságban elmondható, hogy a gyógyszerek szedése nem ajánlott ilyenkor, csak kivételes esetekben.

A húgyúti vagy hüvelyi fertőzések például több okot adnak aggodalomra, mivel ezek hatással lehetnek az anya és a baba egészségre nézve egyaránt. Az orvos segít megállapítani, hogy melyik a legjobb a lépés a fertőzés mihamarabbi gyógyítása érdekében, ennek típusa és a terhesség szakaszának függvényében. Más bakteriális megbetegedések is igényelhetnek antibiotikumos kezelést, de ezt minden esetben a kezelőorvos fogja előírni.

 

3. Folytatnom kellene az antidepresszánsok szedését?

Válasz: Ez attól függ, mennyire súlyos a depresszió és milyen gyógyszereket szedtél a terhesség előtt.

A terhesség alatti gyógyszerszedés legnagyobb kockázata az, hogy a lehetséges hatásoknak a gyermek is ki van téve. A tanulmányok korlátozottak, és nem teljes körűek a terhes nőkkel végzett vizsgálatok etikai része miatt.

Az antidepresszánsok szedése terhesség alatt rendkívül kényes kérdés, ami nagy körültekintést igényel. A legtöbb orvos egyetért abban, hogy ha egy nő súlyos depresszió ellen szedett gyógyszert, gondosan mérlegelni kell a helyzetet a gyógyszerszedés elhagyása előtt. Gondos kockázatelemzések után a legtöbb egészségügyi szolgáltató egyetért abban, hogy az adott személy továbbra is szedje a gyógyszert, amennyiben ez lehetséges. Ha a depresszió enyhébb, akkor annak kezelésére a legjobb út a pszichoterápia vagy a tanácsadás.

 

4. Szedhetek-e gyógyszert a tavaszi allergiámra?

Válasz: Igen!

Sok kismama úgy találja, hogy az allergiás tünetek felerősödnek a terhesség ideje alatt. Néhány olyan nőnél, akinél még nem jelentkezett allergia, röviddel a teherbeesés után felléphet orrdugulás vagy hirtelen orrfolyás.

A legjobb megoldás az allergének elkerülése lehetne, de sok kismama esetében az allergia súlyossága miatt már a lakásból való kilépéskor is elkezdődhet orrfolyás. Sós orrspray segítségével megőrízheted orrod tisztaságát. Ezen gyógyszerek szedése sokkal biztonságosabb az első trimeszter után és minden esetben alaposan olvasd el a betegtájékoztatót, vagy a lehetőségeket beszéld meg egy gyógyszerésszel.

 

5. Szabad-e hashajtót alkalmazni székrekedés esetén?

Válasz: Vannak olyan készítmények, amelyeket terhesség alatt is lehet használni.

A székrekedés sok nőnél előfordul a terhesség ideje alatt. A belek lassúságát a terhességi hormonok és vitaminok okozzák. Legjobb megoldások erre, ha növeljük a víz- és rostbevitelt, valamint tornagyakorlatok rutinszerű végzését. A testmozgás segíthet, hogy a beleket mozgásba hozzuk.

Ha ezek a változtatások nem segítenek, az orvos tanácsára szedhetsz valamilyen enyhébb készítményt. Ezekből számos változat kapható a patikában, lekvár, szirup vagy kúp formájában. Az erősebb hashajtók méhgörcsöket okozhatnak, irritálhatják a méhet, ami komolyabb problémákhoz is vezethet.

 

gyógyszerszedés terhesség alatt

 

6. Megfázáskor mit ajánlatos szednem?

Válasz: Fogadd meg nagyszüleid tanácsait!

Van abban valami igazság, amit a nagymamáink mondanak. A terhesség alatt enyhébb megfázásra ne használjunk pirulákat, ilyenkor a biztonságosabb alternatívák bizonyulnak a legjobb választásnak. A legjobb orvosság megfázás ellen: sok-sok pihenés, megfelelő folyadékbevitel, sós spray alkalmazása, vagy a torok sós vízzel való gargarizálása. A húsleves, vitamindús étkezés és a mézes tea kortyolgatása szintén sokat segíthet. Végső esetben pedig valamilyen paracetamol tartalmú gyógyszer a fejfájás és más kísérő panaszok ellen hatásosnak bizonyulhat.

Ha magas lázad van azonnal fordul orvoshoz! Az első trimeszterben a magas láz akár vetélést is okozhat, de a terhesség későbbi szakaszaiban is veszélyes lehet. Az orvos segíteni fogy a számodra megfelelő és biztonságos lázcsillapító módszer megtalálásában.

 

7. Biztonságosak-e a fogászati  kezelések terhesség idején?

Válasz: A legtöbb esetben igen!

A terhesség alatti fogápolás és megfelelő szájhigiéné rendkívül fontos a kismama számára. Az alapos fogmosás és a rendszeres fogászati ellenőrzés elengedhetetlen ebben az időszakban.

Sok kismama észlel érzékenységet és ínygyulladást, néha pedig enyhébb vérzést is tapasztalhat. A komolyabb beavatkozásokat, mint a gyökérkezelés vagy idegeltávolítás, lehetőség szerint időzítsd a második harmadra. Az első trimeszterben a baba még fontos fejlődési szakaszban van, a harmadik trimeszterben pedig a háton való elhelyezkedés kényelmetlen és ugyanakkor kicsit veszélyes is lehet a kezelés alatt.

Nagyon fontos, hogy a zsibbasztáshoz, érzéstelenítéshez csak minimális mennyiségű érzéstelenítőt használjanak. Általában lidokain injekciót alkalmaznak, de az articain is kíméletes érzéstelenítő és fájdalomcsillapító módszernek számít a terhesség alatti fogászati kezelések esetében. Fogfehérítést vagy egyéb esztétikai beavatkozást tanácsos a szülés után elvégeztetni.

 

8. Kaphatok influenza elleni védőoltást a terhesség alatt és ha igen, milyen hatással van a babára?

Válasz: Javasolt az influenza elleni oltás, azonban inkább a megelőzésre érdemes helyezni a hangsúlyt.

Vitatott téma a szakértők körében, annak ellenére, hogy a jelenlegi influenza elleni oltóanyagokat a terhesség bármely szakaszában veszélytelennek tartják. Ha a kismama ragaszkodik hozzá, a védőoltást célszerű a második harmadtól kezdődően beadatni, így ugyanis csökkenthető az első trimeszterben gyakoribb spontán vetélés kockázata.

A terhesség megviselheti az immunrendszert, ezért a betegségekre való hajlam is nőni fog. A védőoltás mellett hangsúlyt kell fektetni a megelőzésre is, melynek kulcsa a sok pihenés, testmozgás és az egészséges étrend.

 

9. Használhatok-e bőrkiütések elleni krémet?

Válasz: Igen, de kérj tanácsot meg kezelőorvosodtól vagy egy gyógyszerésztől.

Bizonyos bőrkiütések kizárólag terhesség kapcsán fordulnak elő, és ezek sokszor viszkető, égő érzéssel járnak. A jó hír az, hogy számos vény nélkül kapható krém és kenőcs alkalmazható a terhesség alatt, amelyek enyhítik ezeket a kellemetlenségeket. Súlyosabb esetekben azonban konzultálj egy bőrgyógyásszal is, hogy a kiütések okát megállapíthassa és megfelelő kezelést írjon elő.

 

10. Alvászavarra szedhetek-e altatót, ha babát várok?

Válasz: Ez nem egy jó gondolat.

A terhesség alatti álmatlanság és alvászavarok sok kellemetlen órát okozhatnak egy kismamának, pedig az elegendő és jó alvás kétszeresen is fontos ebben az időszakban. A terhesség alatti gyógyszerszedés mindig orvosi ellenőrzés alatt kell történjen, de általában a legjobb elkerülni az altatók szedését.

Ebben az esetben is jobb megoldás a nagyi bevált receptje, mint a meleg zuhany, félhomály, nyugodt környezet, megfelelő hőmérséklet és kényelem. Kerüld az éjszakába nyúló tévézést vagy számítógépezést elalvás előtt, ne fogyassz koffein tartalmú italokat a nap folyamán. Sokak szerint egy csésze hársfatea lefekvés előtt szintén segít gyakran előforduló álmatlanság ellen.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search