Szédülés és fáradtság a terhesség alatt

 In Terhesség és babavárás

Szédülés és fáradtság a terhesség alatt

terhesség alattNagyon sok várandós kismama fáradtnak érzi magát terhesség alatt. Általában ezért nem kell aggódnunk, ugyanis a keringő vérmennyiség megnövekedett. Terhesség alatt a szervezet nagyon sok változáson megy keresztül, a keringési rendszer pedig próbal a fejlődő magzathoz alkalmazkodni.

A vérnyomás csökkenhet vagy növekedhet. A terhesség második trimeszterében nagyon lecsökkenhet és csak szülés után jön újra egyensúlyba. Mindezek a változások szédülésekhez vezetnek. Biztos mondták már neked, hogy terhesség allatt hagyj mindent lazábban.

Amikor szédülsz, ajánlott a bal oldaladra feküdni. Így serkentheted a vérkeringést és ettől jobban érezed majd magadat.

Íme néhány jótanácsot, hogy mit tegyél, amikor gyengélkedsz vagy szédülsz a terhesség alatt:

• Kerüld a hirtelen felemelkedést! Ha nagyon hirtelen állsz lábra, vérünk a lábunkba áramlik. Ez csak fokozza a szédülést. Nagyon sokan szédülnek vagy ájulási érzésük van reggel, amikor felkeltek az ágyból.

• Étkezz egészségesen és helyesen! Néha az elégtelen étkezés miatt szédülsz. Fogyassz elegendő folyakédot a nap folyamán, hogy ne száradj ki és előzd meg a vércukorszint csökkenését.

• Gyakran étkezz és keveset, hogy őrizd meg az energiádat.

• Ne maradj sokat meleg helységekben. Nagyon sok kismamának csökken a vérnyomása, ha túl meleg szobában van. Nyáron zuhanyozz gyakran, hogy egyensúlyban tartsd tested hőmérsékletét.

Vérszegénység. Ez is lehet egy ok a szédülésre a terhesség alatt. A vérvizsgálat kimutatja, ha vashiányban szenvedünk, ugyanis ez is okozhat fáradtságot és szédülést. Ha vérszegények vagyunk, egész biztos, hogy vasat kell szednünk a terhesség egész ideje alatt.

Ne feledjük, hogy ezek a terhességi tünetek teljesen normálisak. Ha mégis súlyosabbak lesznek, fejfájással, erősebb szédüléssel vagy látási zavarokkal társulnak, azonnal forduljunk orvoshoz!

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search