Premenstruációs szindróma vagy terhességi tünetek?

 In Terhesség és babavárás

Premenstruációs szindróma

A menstruációt megelőző, és a terhességre jellemző tünetek sok esetben hasonló módon jelentkeznek, azonban eltérőek is lehetnek. Ezek a kellemetlenségek egyénenként más-más módon nehezíthetik meg a mindennapokat, ezért célszerű felkészülni rájuk.

A nők kb. 85%-a tapasztal rendszeresen menstruáció előtti tüneteket, amelyek normális jellemzői a termékenységi ciklusnak. Ezek a fizikai, szellemi és érzelmi tüneteknek kihatnak a munkára, a kapcsolatokra és az élet más területeire is. A terhesség tünetei sok esetben ezekhez hasonlóak, azonban szintén jelentkeznek minden kismama esetében – egyénenként eltérőek lehetnek.

 

Menstruáció előtti tünetek

A legnyilvánvalóbb tünetei a premenstruációs szindrómának a mellek megduzzadása és érzékenysége, anormális súlygyarapodás, felpuffadás és vízigény. A nők szenvednek még hasi görcsökben, ízületi vagy izomfájásokban, fáradtságban, fejfájásban, zavart bélműködésben, pattanásos bőrben és alvászavarban. Néhány nőnél a premenstruációs szindróma magába foglalja még az emlő váladékozását, sós, édes vagy savanyú iránti étvágyat, szexuális érdeklődés csökkenését és kisebb hátfájásokat. Ezek a tünetek a nők többségét érintik.

Egyéb tünetek a menstruáció előtt a nők lelki magatartására hatnak ki. Ingerlékenység, feszültség és dysphoria (kóros depresszió és elégedetlenség) a leggyakrabban megjelenő és legismertebb tünetek, amelyek megjelennek a nők többségénél. Ezen kívül egyéb tünetei még a premenstruácós szindrómának a szorongás, agresszivitás, gyakori hangulatváltozás, a remény hiánya, csökkent figyelem és koncentráció. Egyes nőknél még megjelenhet az alvászavar, alkohol-intolerancia, csalánkiütés, asztma, arcüregproblémák és torokfájás.

 

premenstruációs szindróma
A “nehéz napok” előtt…

 

A terhesség tünetei

A legfőbb tünet, ami egy esetleges terhességre utalhat, a menstruáció késése vagy kimaradása. A terhesség első jelei közé tartozik a beágyazódást követő vérzés, a mellek megduzzadása és érzékenysége és fáradtság. A reggeli hányinger jól ismert tünete a terhességnek, ez általában a fogamzást követő 2-8. hétben jelenik meg. Mindezek mellett ez a tünet nem minden nőnél jelentkezik. Normális tünetek a hátfájások, fejfájások, gyakori vizeletürítés, gyomorégés, ájulásérzet, édes vagy savanyú ételek iránti vágy, és a mellbimbó körüli bőr megsötétedése. A terhesség ideje alatt megjelenhet még a hasi puffadás, hangulatváltozás, stressz és idegenkedés bizonyos szagok és ízek iránt.

 

Kezelések a premenstruációs szindrómára és a terhesség tüneteire

Ahhoz, hogy lecsökkentsék a premenstruációs szindróma tüneteit, a nőknek követniük kellene egy rendszeres mozgásprogramot, csökkentsék a koffein- és sófogyasztást és a legfontosabb, hogy lemondjanak a cigarettáról és alkoholról. Ami a tünetek gyógyszeres kezelését illeti, ajánlottabb a gyógynövények használata, mivel azoknak kevesebb mellékhatásaik vannak.

Amikor terhességi tünetekről van szó, egyes gyógyszerek nemkívánt hatással lehetnek a magzatra, így ajánlatos orvoshoz fordulni, hogy szakmai segítséget kapjunk.

Tehát, amint látjuk, amikor a két eset tüneteiről van szó, rengeteg hasonlóságot vehetünk észre köztük, így egyes esetekben akár könnyen össze is téveszthetjük őket. Még ha ez a cikk rá is mutat néhány tünetére, egy nőgyógyászati vizsgálat azonnal megállapíthatja, hogy te épp melyikben szenvedsz.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search