Rizspép készítése

 In Táplálkozás és diéta

gabona
A baba étrendjét fokozatosan tesszük változatossá. 4-6 hónapos korban elsősorban gyümölcsleveket és pépeket érdemes adni a babának, előnyben részesítve a gabonaféléket.

A rizs könnyen emészthető élelmiszer. Sok gyerek allergiás egyes élelmiszerekre, a rizs viszont ritkán vált ki allergiás reakciót. Ezért az rizs lesz az egyike az első élelmiszereknek, melyeket a csecsemő étrendjébe be lehet iktatni.

A rizs elkészítése időigényes munka, de egy turmixgép és a hűtőszekrény segítségével hosszabb távra előre elkészítheted a napi adagokat.

Az alábbi recept tökéletesen megfelel a csecsemő igényeinek, bizonyos adalékok hozzáadásával pedig még ízletesebbé tehető. Nagyobb gyerekeknek és a felnőtteknek is ízleni fog.

Rizspép készítése

Hozzávalók:
• 3 csésze barna rizs (a csomagoláson található utasításoknak megfelelően elkészítve)
• 300 ml tehéntej, víz vagy tejporból készített tápszer

Elkészítési mód:
Tedd az előzőleg megfőzött barna rizset a turmixgépbe és töltsd rá a tejet / vizet / tejport. Indítsd be és keverd addig, amíg megpuhul. A rizspép akkor megfelelő, ha még nem teljesen pépes.

Tedd a pépet jégkocka formába, takard le és éjszakára tedd be a fagyasztóba. Miután megfagyott, szedd ki a kockákat és tedd be egy tasakba. Kösd le, írd rá a dátumot, és helyezd vissza a fagyasztóba. Az így elkészült bébiétel akár 2 hónapig is eláll.

Tálalás:
Olvaszd ki a kockákat, és adagolj annyi tejet vagy vizet hozzá, amíg puha nem lesz. Ha még csak most kezdted el a szilárd ételek bevezetését a baba étrendjébe, célszerű jobban felhígítani.

Ha akarod, fel is melegítheted a rizspépet. Gyümölcsöt vagy zöldségeket is adagolhatsz hozzá, ha a baba már ilyenfajta ételeket is fogyaszt.

Nagyobb gyerekek számára ízesítheted a rizspépet:
• földimogyoróval és gyümölcssziruppal
• fahéjjal, szegfűszeggel, mazsolával és mézzel
• gyümölcsökkel
• fahéjjal, cukorral és szárított gyümölccsel.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search