Válogatós a gyerek?

 In Táplálkozás és diéta

kislány eszik A neofóbia idegen szó az újdonságoktól való félelemet, esetünkben a gyermek új élelmiszerek kipróbálásával kapcsolatos idegenkedését jelöli. Ebben az esetben nem azért utasítja vissza az ételeket, mert válogatós a gyerek, hanem mert meg van ijedve az új ízektől.

Gyermeked meg kell tanulja, hogy ezeket az ételeket jó megenni. Látni fogja a család többi tagját, ahogy ugyanazt az ételt eszik. Idővel bővíteni fogja az elfogyasztott ételek változatosságát, de egyes gyerekeknek több időre van szüksége. Mivel gyerekek ételválasztása meghatározza jövőbeli táplálkozási szokásaikat, a szülőknek fontos felismerni, hogy ezek a szokások formálhatóak.

Kövesd a következő lépéseket, hogy segíts a gyereknek elfogadni az új ízeket:

• Egyél együtt a gyermekeddel, ahányszor csak lehetséges. A gyerekek inkább elfogadják az új ételeket, ha utánozzák szüleiket vagy más gyerekeket.

• A pozitív magyarázat az ételekről – mint például az egészséges táplálkozás fontossága gyermek fejlődésére nézve, illetve ízének, illatának, formájának dicsérete, kívántatása – hajlandóvá teszi majd a gyermekeket, hogy kipróbálják az új ízeket.

•  Próbálj enni adni gyermekednek más gyermekek társaságában. Hívd meg az egyik barátját ebédre vagy vacsorára, mivel gyermeked örömmel fog enni egy vele egyidős társaságában.

• A napi rutin, a napi háromszori étkezés és a két falatozás köztük nagyon jó, mivel a gyermek tudni fogja, mire számítson. A gyerek nem fog enni ha nagyon éhes vagy ha álmos.

• Ne várd, hogy lefekvés előtt sokat egyen. Adj neki kóstolót, és miután felébred, megfelelően fog enni.

• Szolgálj fel kétféle ennivalót: egy főételt és valami édeset. A gyermek unja az egyféle ízt, így a kétféle étel kedvező alkalmat fog adni neki, hogy kalóriákat és szükséges tápanyagokat fogyasszon az étkezéseknél.

• Határozd az evési időt 20-30 percre és fogadd el, ha a gyermek nem fog túl sokat enni. Minthogy elnyújtsd az evésre szánt időt, várd meg a következő étkezést vagy uzsonnát ahhoz, hogy adj neki más, tápanyagban gazdag ételt. A gyerekek többsége 20 perc alatt megeszi a neki szükséges ételt.

• Dicsérd meg a gyereket evés közben, mivel jól válaszolnak a dicséretre. Ha csak akkor figyelsz rá, amikor nem eszik, akkor a gyermek nem fog enni, csak hogy magára vonja figyelmedet. A gyerekek szeretik a figyelmet akkor is, ha negatív, ezért ha nem eszik, vedd el a tányért anélkül, hogy megjegyzéseket fűznél hozzá, és fogadd el, hogy megfelelő mennyiséget evett.

• Adj neki kicsi adagokat, mivel lesújtva érezheti magát egy nagy adagtól és elvesztheti az étvágyát. Mikor befejez egy kicsi adagot, dicsérd meg és adj neki többet.

• Adj neki olyan élelmiszereket, amit meg tud fogni a kezében. Hagyd, hogy szemeteljen evés közben! A gyerekek szeretik, hogy kontroll alatt tartják az ételt, amit esznek.

• Egyen nyugodt, pihentető helyen, távol a tévétől és a játékoktól. A gyerekek egyszerre csak egy dologra figyelnek, így a szórakozás miatt nem fog enni.

• Ha házon kívül esztek, a gyerek nem lesz alkalmas arra, hogy bármit is megegyen, mivel minden idegen a számára. Ilyen esetben vigyél magaddal valamit, amiről biztosan tudod, hogy megeszi.

• Vond be a gyereket, amikor már nagyobb, az élelmiszerek megvásárlásába és elkészítésébe. Ez a dolog bátorítani fogja arra, hogy jó magatartása legyen az asztalnál az étellel szemben.

• Vond be a gyereket az ételek megfőzésébe (ha van időd és türelmed). Ezalatt a gyerek meg fog ismerkedni az új ételekkel anélkül, hogy erőltetve lenne, és meg fog velük barátkozni.

• Változtasd meg a helyet, ahol eszik, például csinálj egy pikniket a szabadban. Ez az élmény szórakoztató lehet a gyereknek, és látni fogja, hogy más is örül az ételnek.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search