A rovarcsípés allergia gyerekek esetében – anafilaxia

 In Betegségek - tünetek és kezelések

méhcsípésAnafilaxia gyerekeknél – kezelés és megelőzés

rovarcsípés-allergia viszonylag ritka allergiaforma. Ennek ellenére kiemelt figyelmet kell fordítani rá, mivel szinte minden esetben anaflaxiás, vagyis súlyos lefolyású.

Mivel a rovarcsípés okozta allergiás reakció akár a gyermek életét is veszélyeztetheti, ezért a kezelést a lehető leghamarabb el kell kezdeni, ugyanakkor a lehető legrövidebb időn belül orvosi ellátást kell igényelni.

A rovarcsípés okozta allergiás reakció elsődleges kezelése adrenalin injekcióval történik. Azok a gyermekek, akik veszélyeztetve vannak, állandó jelleggel kellene tartsanak maguknál (vagy szüleiknél) egy öninjekciós készüléket erre a célra. A legtöbb esetben az adrenalin elégséges a tünetek megfékezéséhez.

Mivel a gyerekeknek nem mindig sikerül leküzdeni az ilyen típusú allergiás reakciót, az allergológusnak mindezt figyelembe véve mihamarabb meg kell kezdenie az immunterápiát. Ez a típusú kezelés hosszú távon képes megelőzni a csípéskor fellépő súlyos allergiás tünetek kialakulását. Gyerekeknél általában eleinte csak kisebb dózisú allergént fecskendenek be a bőr alá, melyet fokozatosan emelnek, amíg a gyermekben kialakul a megfelelő védelem.

 

Mit tegyünk, ha megcsípi a gyermeket egy méh?

Más rovarokkal ellentétben, a méhek hátrahagyják fullánkjukat. A fullánk megfelelő eltávolítása megakadályozhatja a tünetek súlyosbodását. Jegyezd meg azonban: lehetőleg ne próbáld csipesszel vagy tű hegyével kiszedni a fullánkot, mivel ez az eljárás csak több mérget szórhat a szervezetbe, és súlyosbíthatja a reakciót. Ehelyett használd az ujjaidat, egy bankkártyát vagy egy tompa késhegyet. Ha mégis tűvel vagy csipesszel próbálkozol, arra ügyelj, hogy az eszköz legyen steril.

 

A rovarcsípések tüneti kezelése

A legtöbb rovarcsípés csupán helyi reakciókat vált ki, mint a bőrpír, duzzanat, fájdalom, valamint viszketegség. Ennek megfelelően sokszor elegendő a fullánk eltávolítása, a seb lemosása és egy kis hűtés alkalmazása.

Miután jól megmostad a csípés helyét vízzel és szappannal, alkalmazhatsz egyéb tüneti kezelést is:

• egy jeges zacskó vagy hideg borogatás

• szódabikarbónából készült pép

• szteroidos krém égésre, vagy bármilyen más viszketés elleni gél vagy kenőcs, amely segítheti a gyermeket abban, hogy minél kevesebbet vakarja a csípés helyét.

Sok esetben más gyógyszerek, beleértve a viszketés elleni antihisztamint, a difenhidramint, vagy a gyulladáscsökkentők, mint az ibuprofén vagy a paracetamol (acetaminofén) szintén segíthetnek a kis betegen. A nagyobb kiterjedésű helyi reakciók általában egy rövid, orális úton való szteroid kezelést igényelnek a gyerekek. Ha a csípés elfertőződik, antibiotikumra lesz szükség.

 

Kivizsgálás – allergiás-e a gyerek vagy sem?

A gyermekeken található csípések számtalan alkalommal rosszul, valamilyen fertőzésként vannak diagnosztizálva. Illetve ha a harapás vagy a csípés eredeti helyét beazonosították, a pirosságot vagy az utólagos duzzanatot csupán másodlagos tünetnek tekintik. A helyi reakciók általában közvetlenül a csípést követően jelentkeznek, azonban ha hosszabb idő elteltével vörös foltok jelentkeznek a gyermek bőrén, fulladás és láz kíséretében, azonnal fordulj orvoshoz!

Az allergia kimutatása legegyszerűbben vérből való ellenanyagszint meghatározásával történik, amit allergológus szakorvos végez. Ha az allergia beigazolódik, célszerű magadnál tartani egy adrenalin injekciót. Mint sok más hasonló betegség esetében, a legfontosabb itt is a megelőzés!

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search