Rh-negatív kismamák

 In Terhesség és babavárás

Rh-negatív kismamák

Rh érzékenység és az anti-D immunoglobulin

Néhány évvel ezelőtt az Rh-faktor számos probléma forrása volt a terhesség alatt és a szülés során, abban az esetben, ha egy RhD-negatív kismama RhD-pozitív gyermeket várt. Manapság azonban az anti-D immunoglobulin készítmények alkalmazása következtében az antitestek és az immunizálódás okozta komplikációk azonban egyre ritkábbak.

Az anti-D immunoglobulin egy sárgás árnyalatú, átlátszó folyadékban, a vérplazmában található. Az immunoglobulin készítmények előállításához szükséges vér önkéntes véradóktól származik. Õk előzőleg egy kétlépcsős meghallgatáson vesznek részt, melyen az életstílusukkal, majd az egészségi állapotukkal, esetleges kórtörténeti előzményeikkel kapcsolatban kell nyilatkozzanak. A véradóktól származó vért HIV- valamint B- és C-típusú hepatitisz tesztnek vetik alá, és csak a variáns Creutzfeldt-Jakob betegségtől (vCJB, (szubakut szivacsos agysorvadás) mentes vért használják fel.

Az anti-D immunoglobulin készítmények előállításának folyamata szigorú ellenőrzés mellett zajlik, annak érdekében, hogy elkerüljék egy esetleges vírus átterjedését a donorról az immunoglobulinnal kezelt személyre. Becslések szerint, egy ilyen jellegű vírusfertőzés esélye mindössze egy a 10.000 milliárdhoz.

Egyes esetekben, igaz rendkívül ritkán, az anti-D immunoglobulin allergiás reakciókat válthat ki. Ebből kifolyólag az immunoglobulin kezelést követően ajánlott 20 percig a rendelőben maradni és értesíteni az orvosi személyzetet abban az esetben, ha rosszul érzi magát a páciens. Az anti-D immunoglobulin a babának azonban egész biztosan nem árthat.

 

Honnan tudhatom, hogy vannak-e antitestek a véremben?

Az első terhességi vérvizsgálat alkalmával ellenőrzik az antitestek jelenlétét, mert összeférhetetlenséget okozhat, ha az RH-negatív kismama RH-pozitív babát vár. Ha a kismama Rh-negatív is, ez az első terhesség esetében különösebb problémát nem jelent.

Ha véredben kimutatják az antitestek jelenlétét, következő lépésként szakorvoshoz fognak küldeni, aki megfigyelés alatt tart majd, hogy ellenőrizze, a magzatnak nincsenek vérszegénységi tünetei. Egy esetleges magzati vérszegénységet vérátömlesztéssel kezelnek, ami az esetek többségében nagyon jó eredménnyel jár.

 

Nem volt vérzésem a terhesség alatt, miért kapok mégis anti-D immunoglobulin kezelést?

A negatív Rh-faktorral rendelkező nők mintegy 1-1,5%-ánál termelődnek antitestek a terhesség alatt, a méhlepény apró, észrevehetetlen vérzései következtében. Ez általában a terhesség utolsó három hónapjában fordul elő, a vérzések azonban annyira csekélyek, hogy a hüvelybe nem kerül vér, ebből kifolyólag nem is tudsz tudomást szerezni róluk.

Ha azonban egy RhD-pozitív magzattól akár egyetlen vérsejt is átkerül az RhD-negatív kismama véráramlásába, az anya szervezete reagál a magzat vérében lévő D antigénre és ezáltal megindul az antitestek termelődése. Ezt a jelenséget nevezik Rh-érzékenységnek.

Általában az összes olyan várandós anya számára javasolt a megelőző kezelés, aki RhD-negatív és szervezetében nem termelődnek antitestek a D-antigén ellen. Ez a kezelés rutinszerű terhesség alatti megelőzésként ismert és rendszerint egy injekció formájában a terhesség 28. és 30. hete között, vagy két injekció formájában a terhesség 28. és 34. hete között kapja meg a kismama.

 

Mi történik a baba születését követően?

A születést követően egy újabb vérvizsgálatot végeznek, hogy megállapítsák a baba vércsoportját és Rh-faktorát. A vérmintát a köldökzsinórból veszik, így nem szükséges a babát felesleges szurkálásnak kitenni.

Ha az újszülött vére Rh-pozitív, az anyukának még egy adag anti-D immunoglobulint adminisztrálnak. Ez általában a szülést követő három napon belül történik, hogy a szervezetnek ne maradjon ideje antitesteket termelni.

A szülés közben is vért vesznek az anyukától, hogy megállapíthassák az antitestek jelenlétét. Ha ezek száma magas, nagyobb immunoglobulin dózisra lesz szüksége. Ha a csecsemő az anyukához hasonlóan Rh-negatív, nincs szükség újabb anti-D immunoglobulin adag beadására. Ez a szülés utáni megelőzés.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search