Puzzle és kirakós játékok – mikor és milyet vegyünk a gyereknek?

 In A gyermekek fejlődése, nevelése

Egy puzzle típusú kirakós játék sokkal többre képes, mint színeivel és formáival elcsábítani gyermekünket. A kirakós darabjainak megfelelő helyre illesztése ösztönzőleg hat a gyermek koordinációs készségére, fejleszti motorikus képességeit, és segíti őt a formák helyes felismerésének elsajátításában. Ez utóbbi készség szinte elengedhetetlen, mielőtt a gyermek olvasni tanulna.

 

A kirakós játékok szerepe a gyerek fejlődésében

A gyerekek tulajdonképpen játszva tanulnak. A puzzle típusú játékokat már az egészen kicsi gyermekeknek is hasznosak lehetnek, mert segíthetik őket az állatokról, autókról, sőt az emberi testről szóló ismeretek elsajátításában.

Ahogy a kicsik nőnek, a nekik szánt puzzle játékok is egyre bonyolultabbá válnak: a dinoszaurusz rajongó gyerekek a ragadozókat, míg a lepkéket kedvelők a fajok sokszínűségét ismerhetik meg általuk.

A puzzle kirakása családi tevékenységnek is kiváló. Kezdetben segíthetsz a gyereknek a kirakásban, később pedig osztozhatsz vele az örömében és büszkeségében, hogy egyedül sikerült kiraknia. Ennél is többet mondó a tény, hogy az egyébként gyakran vitázó testvérek, a puzzle kirakásában szívesen működnek együtt egymással.

 

puzzle és kirakós játekok gyerekeknek
Nem olyan egyszerű, mint amilyennek látszik…

 

Milyen puzzle játékot válasszak gyermekemnek?

A játékok nagy többségének címkéjén feltüntetik, hogy milyen korú gyermekeknek ajánlják őket. A játék vásárlásakor vedd figyelembe az ajánlott életkort és a kirakós elemeinek a számát.

Az első puzzle ne legyen több 6-10 darabosnál, az egyes elemek mérete pedig legyen megfelelő. Ezek a kicsi gyerekeknek való kirakós játékok általában fából vagy valamilyen textíliából készülnek. Egyeseknek már maga az alapanyaga is szórakoztató lehet a gyermek számára, ha megérinti azt.

Szülői segítséggel egy 3 éves gyermek már 24-36 darabos, egyetlen képet alkotó puzzle kirakására is képes. Eleinte felügyelned kell őt a puzzle kirakása közben. Egy apró segítség a felnőtt részéről nagyban megnövelheti a puzzle kirakásának sikerébe vetett bizalmát. Ha azt veszed észre, hogy játék közben a gyermek inkább frusztrált, mint lelkes, cseréld ki a kirakós játékot egy olyanra, amit egyszer már sikeresen kirakott, az előbbit pedig próbáld neki pár hónap múlva visszaadni.

Minden megvásárolt puzzle körülbelül egy évnyi szórakoztató játékot jelent gyermeked számára, ezután az idő után általában már elveszíti érdeklődését iránta.

Ne feledd, az apró darabokból álló puzzle játékok nem ajánlottak 3 éves kor alatt!

Jó tanács:
Rendezz be egy polcot kimondottan a puzzle játékok számára, ahonnan kedvére válogathat. Már a választás lehetősége is örömet okozhat gyermekednek!

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search