Kisállat a gyereknek – melyik a legjobb választás?

 In A gyermekek fejlődése, nevelése

Kisemlősök: törpenyúl, tengerimalac, egér, aranyhörcsög

A kiskutya mellett a rágcsálók a legnépszerűbbek a gyerekek körében, hiszen ezek a kis szőrmókok nem csak aranyosak, hanem igazán mókás és vidám pillanatokat is okoznak kis gazdáiknak. Sokan a tartásukkal járó alacsony költségek miatt döntenek a kis szőrmókok mellett, hiszen csupán magkeverékre, friss zöldségekre és tiszta alomra van szükségük.

A törpenyúl és a tengerimalac igazán jó választás lehet, hiszen ezek az állatok általában szelídek, könnyen kezelhetőeké és méretüknél fogva simogatni is lehet őket. Félénk állatok, azonban egy kis kitartással könnyen kézhez lehet szoktatni őket. Ezek a kisállatok hamar tanulnak, és ha megfelelő óvatossággal bánik velük gyermeked, akkor igazán jól bírják akár az egész napos a nyüstölést is. A nagyobb méretű rágcsálók 5-7 évig élnek, így mérlegelned kell azt a lehetőset is, hogy gyermeked idő előtt megunja majd az állatot.

Az aranyhörcsög és a különféle egerek intelligens és társaságkedvelő kis élőlények. Mivel éjszakai állatok és a nap nagy részét átalusszák, ezért nem igazán alkalmazkodnak a gazdi napirendjéhez. Az álmos állat nem kifejezetten szereti, ha kézbe veszik és ezért előfordulhat, hogy akár meg is harapja gyermekedet. Ha megérti, hogy a hörcsögnek nyugalomra van szüksége és csupán a ketrecen kívülről figyeli őt, akkor is sok örömet és vidám pillanatokat lelhet életmódjában. Ezek a kis állatok általában 1,5-2 évig élnek.

 

milyen háziállatot válassz gyermekednek tengerimalac
Az aranyos szőrmókok simogatnivalóak
milyen háziállatot válassz gyermekednek hüllő
Nem éppen megszokott házikedvenc…

 

Hüllők és halak: ékszerteknős, leopárdgekkó, kígyó, aranyhal

A gyerekek általában előnyben részesítik azokat az állatokat, amelyeket simogatni is lehet, azonban sokan mégis vonzódnak a hüllőkhöz – a dinókról nem is beszélve. Az ékszerteknős nem éppen az interaktív állatok csoportjába tartozik, azonban csemetéd gyönyörködhet benne és megfigyelése akár izgalmas pillanatokat is okozhat. A teknős tartása nem éppen olcsó mulatság, hiszen a terráriumnak és a hozzá tartozó eszközöknek igen magas ára van, illetve a tisztán tartása is hamar unalmassá válhat a gyermek számára. A kis teknősök hamar megnőnek és megfelelő körülmények között tartva igen hosszú ideig (akár 25-30 évig is) a család tagja marad.

A leopárdgekkó tartása igen széles körben elterjedt, hiszen az egyik legkönnyebben tartható hüllő. Nincs szüksége hatalmas terráriumra és elég jól kézhez szoktatható. Mindig óvatosan kell bánni vele, és akkor az eleinte félénk állat idővel barátságossá és szelíddé válik gyermeked kezeiben. A többi hüllőhöz hasonlóan ez az állat is inkább vizuális élvezetet nyújt a család számára.

Sokan döntenek a díszhalak tartása mellett, hiszen gyönyörűek, csendesek, illetve ennek tartását ítélik a legegyszerűbbnek. Fontos azonban tudni, hogy a halak sem számítanak kimondottan olcsó házi kedvenceknek, hiszen a megfelelő akvárium és annak berendezése sokba kerül, illetve az élettér tisztán tartása is bonyolult művelet. Mindezek ellenére a kis színes uszonyosok örömteli pillanatokat szerezhetnek gyermekednek, aki boldogan fog gyönyörködni bennük.

Ha a gyerek már nagyobbacska, akkor akár már egy kígyó is érkezhet a családba. A legjobb választás a közepes méretű, felnőtt kígyó, mivel ennek tartása jár a legkevesebb problémával. Ezen hüllők kevés gondozást igényelnek (azonban annál több odafigyelést, hiszen egy óvatlan pillanatban akár könnyen kis is szökhetnek) és meglepően könnyen szocializálódnak, azonban a terrárium megvásárlása és felszerelése, valamint az élelem beszerzés már magas költségekkel jár. Egy kígyó akár 12 évig is elél, ezért vásárlás előtt célszerű alaposan mérlegelni és hosszútávra gondolkodni.

 

Tollas barátok: pintyek és papagájok

A kisméretű madarak, mint például a hullámos papagáj vagy a pinty is jó választás lehet, ha gyermeked vonzódik a szárnyasokhoz. Ezek a madarak a legkülönfélébb színekben kaphatóak és mivel kedvelik egymás társaságát, célszerű rögtön kettőt beszerezni belőlük. A papagájok és pintyek tartása nem igényel különösebb szakértelmet, hiszen csupán a rendszeres röptetést, illetve a változatos és finom magvakat kell biztosítani számukra. A pintyek szeretnek fürdeni is és boldogan játszanak a kalitkába helyezett tálka vízzel, a papagájok pedig előszeretettel fogyasztanak különféle gyümölcsöket és zöldségeket is.

 

Miniatűr állatok – a csodálatos hangyafarm

Ha valami igazán különlegeset szeretnél gyermekednek amely oktat és szórakoztat is egyszerre, akkor a hangyafarm jó alternatíva lehet. Ezek a kis állatok kitartásra és csapatmunkára ösztönzi majd gyermekedet, miközben ámulattal figyeli majd szorgos munkásságukat. Ezekről a pici állatokról könnyű gondoskodni, hiszen a hangyák nem igényelnek sem etetést, sem itatást.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search