A baba súlygyarapodása 1 éves korig

 In Csecsemők és újszülöttek

A baba súlygyarapodása 1 éves korig

A baba születési súlya

Természetes, hogy rögtön születés után, az újszülöttek veszítenek súlyukból, rendszerint 100-150 grammot, melyet a következő 10 napban visszanyernek. A fogyás az első 3-5 napban figyelhető meg. Ez a traumás átmenetnek köszönhető – a méhen belüli életből a méhen kívüli életbe – az alkalmazkodási erőfeszítésnek, és annak a ténynek, hogy a “veszteségek” sokkal nagyobbak mint a kapott folyadék mennyisége. Ha nem haladja meg a születési súly egy tizedét (vagyis maximum 10% a születési súlyból, pl. 300 gramm a 3000-ből) a fogyás nem tekinthető kórosnak vagy rendellenesnek – ezt a jelenséget élettani fogyásnak nevezik.

A csecsemők általában 4. vagy 5. nap után kezdenek újra gyarapodni, és a 10-15. nap környékén újra elérik a születési súlyukat. Ha a baba a negyedik hét végén sem éri el születési súlyát, fennál az alultápláltság vagy valamilyen betegség kockázata. Ha ezt tapasztalod, azonnal fordulj orvoshoz!

A következő 12 hét során, a csecsemő súlya 150-200 grammal növekszik hetente, ezt követően azonban a gyarapodás lassabb és egyenletesebb lesz, kivételes ingadozások nélkül. Ez fontos aspektus, mivel a gyermek fejlődésének helyes megítéléséhez fontos ismerni a súlygyarapodási folyamat egyes szakaszait.

A születési súly több tényezőtől is függ:

 • a fiúknak általában nagyobb a súlyuk, mint a lányoknak
 • az elsőszülött gyereknek általában kisebb a súlya, mint a testvéreinek melyek később születnek
 • az öröklődés törvénye szerint, azok a babák, melyeknek szülei magasak és deltásak, nagy valószínűséggel nagyobb testsúllyal jönnek világra, mint amelyeknek szülei alacsony termetűek
 • a környezeti tényezők vagy a terhesség alatti dohányzás szintén befolyásolhatja a születési testsúlyt.

 

Rendszeres mérlegelés

Annak érdekében, hogy felbecsülhesd gyermeked fejlődési ritmusát, illetve, hogy ellenőrizhesd a napi tej adag mennyiségét, fontos a rendszeres mérés – amely a kezdeti időben hetente, majd két hetente, végül pedig havonta esedékes. Mivel a babák rövid időn belül nem gyarapodnak egyenletesen, a napi mérés nem ajánlott és félrevezető is lehet (a napi gyarapodást a heti mérés leosztásával célszerű kiszámolni).

Ha a baba pontos és valós testsúlyát szeretnéd megtudni, akkor vetkőztesd le teljesen. A mérést reggel, étkezés előtt vagy este, fürdetés előtt ajánlott elvégezni – mindig ugyanabban az időpontban és soha nem rögtön étkezés után!

 

Túlsúlyos csecsemők

Sok anya szeretné gyermekét pufóknak látni, azonban a kis hurkácskák és a túlsúly akár komoly egészségügyi problémákat is okozhatnak. Egy gyermek egészségi állapotát az orvosok teljesen más kritériumok alapján ítélik meg, mint például a hangulat, a fejlettségi szint, az izmok erőssége, a bőr színe és egyéb tulajdonságok. Egy túlsúlyos csecsemő szervezete semmi esetre sem ellenállóbb a betegségekkel szemben, mint egy átlagos testtömegű társa, hanem épp ellenkezőleg, immunrendszere jobban ki van téve a támadásoknak.

Kövérebb vagy soványabb baba: a legfontosabb, hogy a baba egészséges, életerős és vidám legyen! Próbáld meg ne hizlalni, de hiányosan sem táplálni a picit, mivelhogy mindkét véglet veszélyes!

 

Átlagos súlygyarapodás 1 éves korig

A következő útmutatóban átlag értékeket találsz, de mivel minden gyermek súlygyarapodása egyedi, az eltérő számok – vagyis ha gyermeked nem a megadott adatok szerint növekszik – nem feltétlenül adnak okot az aggodalomra! A növekedés ritmusát befolyásolhatja az étkezési mód is: például egy rendszeresen anyatejjel táplált baba súlygyarapodása egyenletesebb, mint egy tápszeres társáé.

Egy egészséges csecsemő átlagos súlygyarapodása:

 • az első négy hónapban 750-800 grammot fog gyarapodni havonta, vagyis 175-200 grammot hetente
 • a 4. és 8. hónap között 500-600 grammot havonta, vagyis 100-125 grammot hetente
 • a 8. hónaptól egy éves koráig pedig 250-300 grammot havonta, vagyis 60-75 grammot hetente.

Naponta számítva, egy csecsemő átlagosan:

 • az első trimeszterben 25 grammot
 • a másodikban 20 grammot
 • a harmadikban 15 grammot
 • a negyedikben pedig 10 grammot kell gyarapodjon.

A 4-6. hónapban a születési súly megduplázódik és egy éves kor körül pedig a háromszorosa lesz. 18 hónapos korban, egy gyereknek – melynek átlagos a fejlődése – kb. 12 kg kell legyen a testtömege. Három évesen pedig már elérheti a 13,5-14 kg-t. Koraszülöttek esetében a születési súly 3 – 3,5 hónapos korban duplázódik meg és a 6. hónapban nő háromszorosára, egy éves korban pedig már négyszerese lesz. Azok a gyerekek, akik kisebb súllyal születnek, általában később gyorsabban nőnek, behozva a lemaradást.

Ha egy csecsemő 1-2 hét alatt nem gyarapszik, az figyelmeztető jel lehet és mindenképp orvosi kivizsgálása ajánlott!

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search

A csecsemő lázának csillapításaCsőrös pohár