Ötletek babaruha vásárlásához

 In Csecsemők és újszülöttek

A várandóság ideje alatt jó, ha megtervezed, hogy mit fogsz vásárolni. Akár a sajátodnak, akár más kisbabájának vásárolsz, van néhány dolog, amit figyelembe kell venned: ismerned kell a babaruha szerepét, a célszerű ruhadarabokat és az öltöztetés módját. Hogyan lehet spórolni a babaholmik beszerzésénél? Kérd kölcsön, cseréld el vagy vásárolj használtat!

Alap babaruhák

Anyagi szempontból a babaruha-vásárlás nem megterhelő, azonban nem érdemes sokat begyűjteni, mert ajándékként sokat fogsz kapni. Inkább a nagyobb dolgokba kell befektetni, mint babakocsi vagy babaágy. Jól jöhet a család és a barátok támogatása is.

A következő ruhadarabokkal minden kismamának rendelkeznie kell:
• 4 szett babapizsama
• 6 body, kombidressz
• egy babasapka (bár lehet, hogy a kórházban adnak)
• 6 pár zokni
• 2-3 kényelmes, puha rugdalózó (csak néhány darabot vegyél újszülött méretből, vásárolj 6 hónaposnak megfelelő méretűt is. Gyorsan fog nőni a kisbabád. A éjszakai öltözék ne legyen túlzottan nagyméretű, de szűk sem, hogy  zavarja a babát a mozgásban)
• pamut pulóver vagy egy világos színű kabátka
• a nyári babáknak nyári kiskalapra is szükségük lesz.

A téli babák ruhatára még a következőket is kell tartalmaznia:
• vastagabb, téli kezeslábas kesztyűkkel
• takaró a babakocsiba
• kötött, meleg sapka.

A felsoroltakon kívül minden babának kell, hogy legyen előkéje, ez sok szülő szerint azonban nem kötelező.

Mire figyelj a babaruha vásárláskor?

Amikor az újszülött számára vásárolsz ruhát, figyelembe kell venned, hogy nem mindegyik termék azonos minőségű. Ebből kifolyólag, egyes csecsemők lehet, hogy nem érzik majd jól magukat. Meg kell nézni, milyen anyagból készült a ruha. A rossz minőségű bébiruháktól a baba izzadt vagy túl melege lesz, ami elég ahhoz, hogy ne érezze jól magát.

Mindig nézd meg, hol vannak a patentek vagy a gombok. A babák nem tudnak átöltözni, ha valami irritálja őket a ruhájukon. Minél puhább anyagból készült a babaruha, annál jobb.

Amikor a babaruha színe kerül szóba, sokan a semleges színek mellett döntenek, még akkor is, ha előre tudják a baba nemét. A jó semleges színek a zöld, a barna és a narancssárga.

Milyen újdonságokról tudunk a babruhákat illetően?

Az utóbbi generációk során nem történtek nagyobb változások a bébiruhák vonatkozásában. A kisbabáknak ugyanazokra a kényelmes ruhákra van szükségük úgy éjszaka, mint nappal.

Azonban a  hagyományos éjszakai ruhácskák esetében történt némi változás. Ugyanis az emberek jobban figyelnek a környezetükre, így a vegyszereknek a ruhákra gyakorolt hatása is a felszínre került. A csecsemők bőre nagyon érzékeny a vegyszerekre. Kisgyermekként a szervezetük állandó fejlődésben van. A babruha-vásárlásnál válaszd a természetes pamutból készült ruhadarabokat. A konvencionálisan termesztett gyapot termesztésénél használnak fel a legtöbb vegyszert.

Ugyanakkor a ruhákat színező anyagokra is figyelni kell, mert azok is irritálhatják a babák érzékeny bőrét. Alternatívaként a boltvezetők olyan babaruhákat kellene forgalmazniuk, amelyeket növényi eredetű, nem toxikus színezőanyagokkal színeztek.

Az baba bőre nagyon érzékeny, éppen ezért puha és megbízható anyagokat kell keresned, mint a természetes gyapot vagy a bambusz. Ezek nem tartalmaznak növényvédőszer-maradékokat.

Hogyan lehet takarékoskodni a babaruhák vásárlása alkalmával?

A többi szülőhöz hasonlóan, te is tapasztalod majd, hogy olyan gyorsan nő a baba, hogy egyes ruhadarab alig volta rajta. Ha te is így látod, fordítsd hasznodra, takaríts meg egy kis pénzt ezzel.

Próbáld meg elcserélni a kinőtt holmikat nagyobb méretűekre, amilyenre épp szükséged van. Esetleg el is adhatod egy turkálóban vagy a népszerű bababörzék alkalmával. Eladva a kinőtt ruhákat és használtan vásárolva a szükségeseket, pénzt takaríthatsz meg. Az így megspórolt pénzt más szükséges dologra költheted.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search