Ha jön a baba foga – a fogzás nehézségei

 In Csecsemők és újszülöttek

A fogzás elsődleges jele az erős fájdalom az íny tájékán, de emellett más tünetek is jelentkezhetnek:

? megduzzadt, bevörösödött íny

? bevörösödött arc

? fülviszketés azon az oldalon, ahol kinőni készül a fogacska

? erős nyáladzás

? éber éjszakák és álmatlan nappalok

? étvágytalanság

? az íny harapdálása, dörzsölése

? nyugtalanság és idegesség.

Ha a gyereknél a fentebb említett panaszok egyikét van mindannyit észleled, gyermeked számára nem könnyű időszak következik.

Egyes szülők szerint a gyerek első fogának kinövése magas lázzal, bélmozgással, sőt akár hasmenéssel is járhat. A szakértők ezzel nem értenek egyet, valószínűbbnek tartják, hogy más okból jelentkeztek a tünetek, véletlenül ugyanakkor, mint mikor a gyermeknek nőtt a foga.

Vörös kiütések az állon vagy a felső ajakon valóban megjelenhetnek, ezt a gyermek erős nyáladzása válthatja ki. Hogy ezt megakadályozd, törölgesd gyakran a gyermek száját puha kendővel, ügyelve arra, hogy ne dörzsöld erősen. Használhatsz különböző krémeket a gyerek állára lefekvés előtt, vagy ha kimentek a házból, hogy megelőzd az irritáció kialakulását.

 

Miért fájhat a kinövő fog?

Gyermeked fogai még az anyaméhben elkezdtek kifejlődni. Pici fogacskák képződtek az ínyben, amelyek a gyermek növekedésével, átszakítva az ínyt, felszínre törek és kibújnak. Ez okozhat irritációt, fájdalmat, vagy akár az íny dagadását és gyulladását.

Azt mondják, hogy a nyomás csökkenti a fájdalomat, azonban szoptatás alatt megduzzadt íny érzékennyé válhat és vérezhet. Ezért előfordulhat, hogy a baba elutasítja a cumisüveget vagy a mellet, mikor nőnek a fogai.

 

Hogyan lehet csökkenteni a felduzzadt íny okozta fájdalmat?

Számos megoldás közül választhatsz, mielőtt fájdalomcsillapító tablettákhoz vagy más hasonló szerekhez nyúlsz. Például azáltal, hogy valami hideget rágcsál a gyerek, enyhülhetnek a fájdalmai.

Egyszerű fájdalomcsillapító ötletek:

? Dörzsöld meg a fájdalmas ínyt az ujjaiddal vagy egy hideg kanállal, hogy zsibbaszd el azt.

? Használj foggyűrűt, lehetőleg olyant, ami szilikonból készült, mert a folyadéktartalmúak kilyukadhatnak a gyerek szájában.

? Adj kemény, cukormentes kekszet, süteményt vagy kenyérhajat rágcsálni neki. Egyes szülők fagyasztott kiflit vagy kenyeret adnak a gyereknek ilyen esetben.

? Ehet a gyerek friss vagy fagyasztott gyümölcsöt, például banánt, uborkát – ezek is enyhíthetik fájdalmát.

? Próbálhatsz babát vagy valami játékot adni neki, hátha az elfeledteti vele a fájdalmat, amíg szopogatja.

? Ha száraz kenyeret vagy gyümölcsöt adsz, mindig figyelj rá. Ne adj például nyers répát, mert ha nagyobb darabot harap le, megakadhat a torkán.

? Soha ne köss semmit a nyakába, mint például szilikongyűrűt vagy játékot. Igaz, hogy praktikus megoldás, hiszen azokat nem ejti le a baba, de felakadhat, megfojthatja őt.

? Rakhatsz a cumisüvegjébe hideg vizet, vagy ha már elég nagy hozza, adj neki hideg joghurtot vagy almaszószt.

? Ha minden próbálkozásodat elutasítja a baba, a legtöbb amit tehetsz, hogy átöleled, magadhoz szorítod – lehet, hogy hatásos lesz.

 

baba foga

 

Tanácsos-e fájdalomcsillapító gyógyszerekhez nyúlni, ha nő a baba foga?

A fogzás fájdalmainak egyhítése céljából készült gélek csillapítják a fájdalomérzetet és fertőtlenítik is a felduzzadt ínyt. Tegyél egy picit az ujjaddal vagy pamut tamponnal a baba ínyére, ez körülbelül 20 percre elzsibbasztja azt. Nem tanácsos napi hat alkalomnál többet használni ezeket a termékeket.

Ha szoptatod a babát, etetés előtt ne kend be a baba ínyét, mert elzsibbadhat a nyelve és ez megnehezítheti számára a szopást, valamint számodra is okozhat kellemetlenséget.

Egyes kismamák a homeopata szerekre esküsznek (ezek gyógyszertában kaphatók). Kicsi dobozokba vannak csomagolva, amelyből könnyedén a baba szájába önthetők. Használhatsz tablettákat vagy sűrítményeket, amelyek forró vagy hideg vízben oldhatók.

Bizonyos készítmények laktózt, cukrot vagy más hasonló elemeket tartalmazhatnak. Ezek allergiás reakciót válthatnak ki, tehát olvasd el jól a használati utasítást. A cukor elsősorban roncsolja a fogakat, ezért nem tanácsos ezen gyógymód gyakori alkalmazása, főként ha már nem az első foga nő a babának.

 

Adható-e a babának gyerekeknek készült paracetamol tartalmú készítmény?

Három hónap alatti babának csak orvos ajánlásával tanácsos paracetamol tartalmú gyógyszereket adni. Szerencsére a legtöbb babának a harmadik hónap után kezdenek el nőni a fogai. Tehát ha nagy fájdalmai vannak, és semmyilen módszer nem használ, adhatsz neki ilyen készítményeket, de vigyázz, csak az utasításoknak megfelelő dózisban.

Előbb mindenképpen győződj meg, hogy a baba nem valamilyen más okból érzi rosszul magát. A fülgyulladásnak hasolnóak a tünetei, de ez orvosi kezelést igényel. Ha láza van és sehogy nem lehet megnyugtatni a babát, fordulj gyermekgyógyászhoz!

 

fogzás

 

Mennyi ideig szenvedhet a baba a fogai miatt?

Ez minden gyereknél változó, vannak olyan gyerekek, akiknél csak pár napig tart a fájdalom, amíg az első fogacska kinő, mások hónapokig is szenvedhetnek vele.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search