Nevelési hibák és a szülői tekintély fontossága

 In Szülők, párkapcsolat, családi élet

kislány-és-apa Szülőnek lenni sokszor nem egyszerű feladat. Bizonyára kerültél már olyan helyzetbe, amikor azt mondtad: „Várj csak, hazajön édesapád!” vagy „Várj, hogy tudja meg édesanyád!”. Ha azzal fenyegetsz egy gyereket, hogy mit tehet az egyik vagy a másik szülő, már két nagy nevelési hibát követtél el.

Elsősorban lemondasz szülői tekintélyedről és átruházod azt a másik szülőre. Amikor azt mondod: „Várj, hogy tudja meg anyád vagy apád!”, azt üzened: „Nincs semmi tekintélyem fölötted, de az a személy, akinek tekintélye van mindkettőnk fölött, hamarosan hazajön.” Egy másik közölt üzeneted: „Nincs semmi tekintélyem ugyanúgy, ahogy neked sincs.” vagy: „Több tekintélyed van, mint nekem.” Ezek a közlési módszerek hatástalanok, mert nem olyan kijelentések, amelyek felelősségre vonnák a gyereket, és nem határozzák meg az egészséges szülő-gyerek kapcsolatot.

Másodsorban az a szülő, aki azt mondja: „Várj, hogy megtudja az édesanyád/édesapád", a másik szülőből negatív szereplőt alakít, és ez nem igazságos. Amikor az anya vagy az apa hazaérkezik, nem az ő kötelessége, hogy megoldja a másik szülő minden elintézetlen gondját. Nem egy ideális módszer így kezdeni az estét, amikor gyerekekről van szó.

Ha az egyik szülőnek szüksége van a másikra valami fontos ügy rendezésében, mondhatja: „Azt hiszem, beszélnem kell édesapáddal, mielőtt én döntenék. Kérlek, menj a szobádba, írd meg a leckéidet vagy olvass egy könyvet!”. 

Az „én” szót alá kell húzni. Persze az ilyen mondatokat csak fontos esetekben kéne használni, nem az apróbb viselkedési problémák miatt. Fontos probléma lehet például az, amikor a gyerek lop tőled, vagy hazudik a tanárjának. Amikor ilyen komoly ügyről van szó, mint a lopás, természtes dolog, hogy megvárod a párodat, mielőtt valamilyen döntést hoznál.

Ne felejtsd el, ha komolyabb ügyekben felelősségteljes döntést kell hoznod, nem árt várni egy kicsit. Feszült helyzetekben jó elbeszélgetni férjeddel/feleségeddel vagy egy másik szülővel. És soha ne fenyegesd a gyereket a másik szülővel, hanem hangsúlyozd ki és mutasd meg, hogy Ti együtt hozzátok meg a döntéseket.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search