Nem javasolt élelmiszerek a terhesség alatt

 In Terhesség és babavárás

Nem javasolt élelmiszerek a terhesség alatt

A terhesség időszaka jelenthet áldozatokat, megszorításokat, önmegtartóztatást és megpróbáltatásokat. De a cél nemes és megéri a 9 hónapos erőfeszítést azért, hogy elégedett életet élj. Óvd meg a babádat már a méhedben is, figyelve arra, hogy mit eszel. Nagyon fontos, hogy legalább a terhesség ideje alatt ne egyél bizonyos ételeket. Például, amennyire csak lehet, kerüld el a konzervált ételeket, úgy a fémedényekbe, mint bármilyen más anyagba csomagolt konzerveket. Köztudott, hogy ezek cukrot, sót, néha sok zsírt, de különösen sok tartósítószert, ízesítőanyagot és színezéket tartalmaznak.

Ajánlott elolvasni figyelmesen az ételek leírásait, külön figyelni a szavatossági idejükre és olyan ételeket választani, amelyek nem tartalmaznak adalékanyagot, hogy a kismama étrend minden szempontból kiegyensúlyozott legyen. Nem ajánlatosak a megfőzött és fagyasztott, a félkész stb. ételek. Kerüljék el a meleg ételt kínáló étkezdéket és a készételeket a bevásárlóközpontokban. Ezek az ételek, amelyeknek az elkészítési és a raktározási idejük ismeretlen, tartalmazhatnak baktériumokat, amelyek könnyen eljutnak a magzathoz, veszélyeztetve ezzel az életét.

A tej és a tejtermékek általában, a nem pasztőrözött termékek, akárcsak a lágy sajtfélék, veszélyesek lehetnek terhesség ideje alatt, mert fennáll a listeria monocytogenes baktérium fertőzés veszélye. Ezért lehetőleg kerüld el.

A kávé, a tea és a forró csoki koffeint tartalmaz(hat), ennek az anyagnak nemkívánatos hatása van az emésztőrendszerre. Csökkentsd a napi adagodat, vagy hagyd el teljesen. Ellenben ihatsz sok ásványvizet. Ha mégis szeretnél gyógyteát inni a terhesség alatt, kérdezz meg egy szakértőt vagy egy gyógyszerészt. Az előre csomagolt teák általában nem ártanak a magzatnak, viszont jó megelőzni a nem kívánt kellemetlenségeket. A málna leveléből készült teát például, kifejezetten ajánlják a könnyebb vajúdás érdekében.

A cukros süteményekben, a kekszekben és az édes szénsavas italokban kevés a tápláló anyag, a sok cukor pedig elhízáshoz vezethet. Fogyassz szénhidrátot, ami megtalálható az olyan keményítőt tartalmazó ételekben, mint például a teljes kiőrlésű lisztből készült kenyérben és a tésztákban, és egyél kevesebb édességet.

Minden fajta alkohol, amelyet a terhesség alatt fogyasztasz, a méhlepényen keresztül bekerül a magzat vérkeringésébe, ami igencsak ártalmas lehet. Ezért jobb, ha te készíted el a saját alkoholmentes italodat, és ha felhagysz az alkohol fogyasztásával. Még a sör és a bor is, amelyeknek alacsony az alkoholtartalmuk, nagy mennyiségű adalékanyagot vagy más káros kémiai anyagot tartalmaznak, aminek váratlan következményei lehetnek a magzatra nézve.

A genetikailag módosított ételekről nem tudunk túl sokat. Túl kevés tanulmány foglalkozik ezzel, és nincs bizonyítékunk róla, hogy károsak-e vagy sem. Tehát nem lehet megállapítani, hogy káros-e az anyára vagy a magzatra nézve. Azt viszont tudjuk, hogy a genetika tudománya nem veszélytelen, mert a mutáns gének reakciója bármikor meglepheti a kutatókat. Egyes termékeken feltüntetik a genetikai változtatásokat, például a módosított szójából készült pástétom esetében. Jó, ha elolvasod a címkét, mielőtt megveszed, hogy nyugodt lehess.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search