Braxton-Hicks összehúzódások, méhkeményedés

 In Terhesség és babavárás

Braxton-Hicks összehúzódások, méhkeményedés

A Braxton-Hicks kontrakció a méh szórványos összehúzódása, ami a terhesség hatodik hónapjában kezdődik, még ha nem is vagy abban az állapotban, hogy érezd ilyen korán. Valószínű, hogy nem kezdesz el különösebb figyelmet szentelni rá, csak nem sokkal a terhesség közepétől, ha mindent feljegyzel. Egyes nők nem veszik figyelembe.

Az összehúzódások John Braxton Hicks-ről kapták a nevüket, egy angol orvosról, aki először írt róla 1872-ben.

A terhesség előrehaladtával egyre gyakrabban jelentkeznek a Braxton-Hicks összehúzódások, de míg nem érsz az utolsó hetekig, ezek esetenkéntiek és rendszertelenek maradnak, és nem túl fájdalmasak.

Mégis, néha a Braxton-Hicks összehúzódásokat nehéz megkülönböztetni a vajúdás korai jeleitől.

Ne kockáztass és ne állíts fel diagnózist magadnak! Ha még nem értél a 37. terhességi héthez és több mint négy összehúzódásod van óránként, vagy ha más jeleit észleled a korai vajúdásnak, azonnal hívd a kezelőorvosod!

Ha a szülés kiírásától néhány hétre vagy, az összehúzódások intenzívebbek és gyakoribbak lesznek, és kényelmetlenné válhatnak.

A korai Braxton-Hicks összehúzódások fájdalommentesek és szórványosak, nem okoznak nyilvánvaló elváltozást, segít a méhnyaknak, hogy maturizálódjon, lenyugszanak (visszahúzódnak) és megritkulnak, s egy kissé ki is tágulhat a méhnyak. Ez az időszak elő-vajúdásnak is nevezhető.

Hogyan különböztessem meg a Braxton-Hicks összehúzódásokat az igazi vajúdástól?

Napokkal vagy hetekkel a vajúdás előtt a Braxton-Hicks összehúzódások időszakosan ritmikussá válhatnak, viszonylag csoportosan, és akár fájdalmasak is lehetnek. Abba a tévhitbe is eshetsz, hogy elkezdődött a vajúdás.

De az igazi vajúdással ellentétben, ezalatt a úgynevezett hamis vajúdás alatt a fájdalmak nem nőnek fokozatosan, és nem nő a gyakoriságuk.

Mit tehetek, ha a Braxton-Hicks összehúzódások kényelmetlenné válnak?

Ha már csak pár heted van a szülésig, próbáld ki ezeket a módszereket:
• Változtasd meg a tevékenységedet vagy a helyzetedet! Néha a séta enyhíti, van amikor a pihenés csillapítja az összehúzódásokat.
• Vegyél egy meleg fürdőt, hogy a tested ellazuljon!
•  Igyál néhány pohár vizet, mert ezeket a görcsöket a kiszáradás is okozhatja!
•  Próbálkozz relaxáló gyakorlatokkal, lélegezz nyugodtan és mélyen! Ez nem állítja meg az összehúzódásokat, de segít szembenézni a kényelmetlenséggel. Használd ezt a módszert arra, hogy gyakorold azokat a fájdalomkezelő stratégiákat, amiket a szülésre felkészítő foglalkozások alatt tanultál.

 

Braxton-Hicks összehúzódások
braxton_hicks_osszehuzodasok

 

Mikor kell hívni az orvost vagy bemenni a kórházba?

Azonnal szólj, abban az esetben, ha te még nem érted el a 37. terhességi hetet, de az összehúzódások egyre gyakoribbak, ritmikusak és egyre fájdalmasabbak, vagy ha a következő tünetek bármelyikét észleled:
• hasi fájdalmak, menstruációs görcsökhöz hasonló, vagy óránként több mint négy összehúzódás (még ha nem is fájnak)
• bármilyen hüvelyi vérzés, folyás
• hüvelyi váladék csökkenése vagy más változás, pl. vizessé, nyálkássá válik, vagy véres lesz (még ha csak kicsit rózsaszín vagy sárgás)
• a kismedencei nyomás erősödik (olyan érzés, mintha a kisbaba alulról nyomna)
• hátfájás, főleg ha neked ez újdonság.

Ha túl vagy a terhesség 37. hetén, nincs értelme orvost vagy bábát hívni az összehúzódások miatt addig, míg a fájások nem tartanak 60 másodpercig és nem jelentkeznek 5 percenként, csak akkor, ha a nőgyógyász ezt tanácsolja.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search