Nap elleni védelem gyerekeknek

 In Egészség és életmód

gyerek nap
Nem csak az a fontos, hogy a gyerekek bőre sebezhetőbb a napsugár okozta problémákra, hanem az emberek össz-életévéből a napsugárzás veszélyének 80 százaléka az első 18 évben történik. A gyerekkorban szenvedett napégések későbbi melanóma kialakulásához vezetnek (a legveszélyesebb bőrrák). A nem annyira veszélyes bőrrákfajtákat a hosszú távú rendszeres napon való tartózkodás okozza.

Azoknak az embereknek, akik a szabadban dolgoznak vagy játszanak, és túl sokat tartózkodnak napon, ráncaik lesznek, száraz bőr, szeplő és esetleg bőrrák jelentkezik. Akik a vakációt a tengerparton töltik, vagy a hétvégeken napon ülnek, elkaphatják a melanómát – ezért rendkívül fontps a napvédelem gyerekeknek.

A barnulás a test egy védekező mechanizmusa a napfény káros hatásai ellen. Egy erősen barna, sötét színű bőr hatásosabb védelmet jelent.

De ha sokat kell a napon ülj ahhoz, hogy lebarnulj, vagy leégsz, mielőtt lebarnulnál, azt jelenti, hogy nem rendelkezel egy komolyabb bőrrák elleni védelemmel. Tudjuk, hogy a napolajak nem elegendőek a melanóma elleni teljes védelemhez, akkor sem, ha azért használjuk, hogy tovább ülhessünk a napon. Ha gyerekeid nem barnulnak le gyorsan és egyszerűen, jobb ha elkerülik a túlzott napozást.

Az alábbi egyszerű tanácsok segíteni fognak, hogy a gyereked biztonságban élvezhesse a nyarat:

• Ne engedd napra a gyereket a nap legveszélyesebb szakában – 11 és 15 óra között! Ha kisgyerekekre ügyelsz, ütemezd úgy a tevékenységeket a szabadban, hogy elkerüld a nap ezen veszélyes szakaszát.

• Tartózkodj többet az árnyékban! Az ausztrálok felismerték az árnyék értékét és kampányokat szerveznek, hogy fákat ültethessenek az iskolai játszótereken, és minél többen hordjanak kalapot a szabadban. Talán nekünk is követnünk kellene a példájukat.

• Öltöztesd hosszú ujjú pólóba és hosszú nadrágba a gyerekeket, amilyen gyakran lehet. A sűrű textilek, melyen nem lehet könnyen átlátni, adják a legnagyobb védelmet a nap ellen. A túlméretezett pólók is megfelelnek. Kerüld a rövid nyári ruhákat és az ujjatlan pólókat, melyek nem fedik az olyan sebezhető területeket, mint például a vállak. A váll és tarkó a legvédtelenebb területek, mikor a gyerekek játszanak, és ezek a részek gyakran leégnek. Széles peremű kalapot kellene használjanak, mely eltakarja az arcot, a hátat és a fej oldalait.

• Kend be a gyerek védtelen bőrfelületét egy legalább 15-ös faktorú naptejjel vagy napolajjal. Ez biztonságot nyújt az UVA- és UVB-sugárzások ellen. A vízhatlan napolajat a sportra és úszásra alkalmazzák. A viaszos napfényblokkoló a szem körül használható, mely megakadályozza a más napolajak izzadságon keresztüli elpárolgását. Más védelemre szoruló testrészek az orr, arc, váll és láb. A szemekre szintén vigyázni kell, mert károsodhatnak a túlzott napon tartózkodás esetében. A napszemüveg UV-védelemmel kell legyen ellátva.

A napolaj használati utasításán olvasható, hogy ezeket nem szabad 6 évnél fiatalabb gyerekeken használni. Ez nem azt jelenti, hogy káros hatással vannak a kisgyerekekre, hanem inkább azt, hogy a termékeket még nem tesztelték gyerekeken.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search