Lázgörcs

 In Betegségek - tünetek és kezelések

A lázgörcs főleg 6 hónapos és 3 év közötti kisgyerekeknél fordul elő, megelőzése pedig nagyon nehéz. Hogyan kezeljük a gyereket, amikor lázas?

A görcsrohamok a láz első napján jelennek meg, a testhőmérséklet ugrásszerű növekedését kísérik. Bár a lázgörcs pontos okai nem ismertek, öröklődési hajlam állhat mögötte.

A lázas görcsrohamok többségét vírusos fertőzések váltják ki, mint egy megfázás vagy a felső légutak fertőzése. Ritkább esetekben fordul elő, hogy a görcsöt egy súlyosabb betegség, például agyhártyagyulladás kíséri.

A lázgörcs a leggyakoribb görcsforma a gyerekeknél. Megközelítőleg 5%-uknál előfordul legalább egy ilyen krízis.

A lázgörcs jelei és tünetei

A lázgörcs az agy elektromos aktivitásának változásaként nyilvánul meg. A gyerek teste merev lesz, szemei az üresbe néznek és nem fog válaszolni a hangodra. Majd eszméletlenül a földre esik és reszketni fognak lábai, illetve kezei.

A görcsrohamok befolyásolhatják a légzést, a bőr pedig, oxigénhiány miatt, kékessé válhat. Az esetek többségében a gyerek mégis elegendő oxigént kap. A görcsrohamok spontán vizeletvesztéssel is megnyilvánulhatnak.

A krízisek többsége 3-4 perc után véget ér. Miután a krízis véget ért, szükséges néhány perc, hogy a gyerek felébredjen. Zavart és meghökkent lesz, nem fogja érteni, hogy mi történt vele. Ezt postictala időszaknak nevezik.

A lázgörcs szövődményei

Bár ezek a krízisek súlyosnak tűnnek, és aggodalmat okoznak a szülőknek, nem veszélyesek a gyerek egészségére nézve. A véráramlás az agyhoz csak abban az esetben befolyásolódik, ha a görcsrohamok több mint 20-30 percet tartanak.

Ha egy ilyen krízis több mint 15 percet tart és a következő 24 órában még követi egy másik krízis, vagy a test csak egy részét foglalja magába, akkor az összetett lázas görcsroham elnevezést viseli. Egy ilyen krízis esetében a gyereket kórházba kell utalni megfigyelésre. Ha csak egy krízise volt és kevesebb mint 15 percet tartott, azt jelenti, hogy egy egyszerű lázas krízis jelentkezett nála, és nem szükséges a kórházi apolás.

A gyerekek többségénél csak egyszer fordul elő lázgörcs, de ezek harmadánál jelentkezik még egy krízis lázas betegségek időszakában.

A lázas görcsrohamok epilepsziához vezethetnek a gyerekek megközelítőleg 2-4%-ánál. Egyes gyerekek hajlamosabbak, hogy epilepsziásak legyenek: azok, akiknél már előfordultak összetett lázas görcsrohamok, béna gyerekeknél, vagy akiknél késedelmes a fejlődés, illetve más idegrendszeri problémákkal küszködnek.

Tennivaló lázgörcs esetén

Fel kell venned a kapcsolatot az orvossal abban az esetben, ha a betegnek lázas krízise van. Az orvos megvizsgálja a gyereket, és lehetséges, hogy be is utalja a kórházba. Nagyon fontos megtalálni a gyerek lázának okát.

A lázat általában vírusos fertőzések okozzák, de néha bakteriális fertőzés is előidézheti. Meg kell őrizned nyugalmadat, és tudnod kell, mi a teendő egy lázgörcs esetében.

Abban az esetben, ha a gyerek reszket és eszméletlen, az oldalára kell fektetned annak érdekében, hogy a légutakat nyitva tartsd. A hátára semmiképp se fektesd, mert a nyelv elzárhatja a légutakat.

Védd meg fejét az esetleges ütésektől! Lazítsd meg a szoros ruhákat, melyeket a gyerek visel. Ne tegyél semmit a szájába, mivelhogy lehetséges, hogy megüti fogait. A gyerek mellett kell lenned, míg fel nem ébred, hisz zavart lesz, és nem fogja érteni, mi történt.

Ha lokalizált krízise van, eszméletvesztés nélkül, helyezd a gyereket csendes helyre és nyugtasd, míg fel nem ébred. Ne próbáld krízis közben megszüntetni a rohamokat azáltal, hogy kezeid a gyerek köré helyezed, hisz ez semmiben nem segít.

A láz csökkentése érdekében adj be egy kúpot a gyereknek. Nem kell neki gyógyszereket adni, hisz úgysem tudja lenyelni görcsroham közben. Csökkentheted a gyerek testhőmérsékletét, ha becsavarod egy langyos vízzel benedvesített törölközőbe. Ne használj alkoholt vagy hideg vizet, hogy csökkentsd lázát, mivelhogy ezek hidegrázást okoznak, mely növeli a test hőmérsékletét.

Abban az esetben, ha a gyereknek már voltak lázgörcsei, az orvos egyes gyógyszerek beadását fogja ajánlani a következő görcsrohamok időszakára. Csak az orvos által ajánlott adagot kell neki beadni!

Ha a görcsös periódus több mint 5 percet tar, azonnal telefonálni kell a sürgősségi osztályra.

A lázgörcs megelőzése

Az első lázas görcsrohamot nagyon nehéz megelőzni. Nehéz megjósolni azoknál a gyerekeknél is, akiknél már előfordultak ilyen epizódok, de azoknál is, akiknél még egyáltalán nem jelentkeztek. A krízisek rendkívül gyorsan kezdődnek, néha még mielőtt észreveszed, hogy a kicsi lázas.

A gyógyszerek folyékony vagy szopogató tabletta formában kell legyenek.

Egy langyos fürdő segíthet a láz csökkentésében. Figyelem: ne használj alkoholt vagy hideg vizet a tünetek csillapítására!

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search

Prof. Dr. Boros G. LászlóSzív- és érrendszer