Ajándék ötletek 3 éves kor alatti gyerekek számára

 In Ünnepek és szokások

A kisgyerekek számára karácsonyi ajándékot vásárolni nem könnyű feladat és bizony sok felnőtt nincs tisztában azzal, hogy a kiszemelt ajándékok egyáltalán  megfelelnek-e azon gyermekek életkorának, akik Karácsony estéjén majd kibontják őket.

A következő sorokban olyan praktikus ötletekkel próbálunk könnyíteni az ajándékozni vágyókon, amelyek biztosan segítenek majd kiválasztaniuk a gyermek életkorának megfelelő karácsonyi ajándékot. Listánk összeállításához a gyermek különböző képességeinek fejlettségét és életkorának megfelelő érdeklődési körét vettük alapul.

 

Karácsonyi ajándékok újszülötteknek és egy év alatti csecsemőknek

Az újszülött babákat lenyűgözik a színes, mozgó, zenélő és különböző formájú tárgyak. Õk nem úgy „játszanak”, mint a náluk idősebb gyerekek, hiszen még gyenge a koordinációs képességük és még nem tanultak meg utánozni sem. Számukra olyan ajándékokat kell vásárolni, melyek fejlesztik a látásukat, hallásukat, illetve tapintásukat – mint a csörgők, rágókák, valamint a kiságyuk fölé szerelhető világító és zenélő játékok.

Az újszülöttek és az egy év alatti csecsemők értékelni fogják az élénk színű, érdekes textúrájú és hangú ajándékokat. A játékokbiztonsága is igencsak megfontolandó, éppen ezért a csecsemőknek szánt meglepetések ne legyenek apró, szétszedhető és mozgó darabokból készítve, mert odacsíphetik kicsiny ujjait vagy lenyelhetik az apró darabokat. Ugyanakkor arról sem szabad megfeledkezned, hogy ők a szájukkal fedezik fel a körülöttük lévő világot, tehát minden karácsonyi ajándékot eszerint kell kiválasztanod (például ne vásárolj festett kartonpapírból készült könyveket!)

A szóban forgó életkornak remekül megfelelnek a kreatív babajátékok, mint az építőkockák és játszószőnyegek, a kitömött állatok, az érdekes anyagú és szerkezetű, színes textilből vagy műanyagból készült gyerekkönyvek, illetve a csörgős, sípoló és egyéb hanggal ellátott játékok. Szintén megfelelő a lehet az egy évnék kisebb csecsemők számára karácsonyi ajándéknak a fürdetés során is használható játékok, valamit a kisebb-nagyobb méretű színes labdák is.

 

anyuka_kislány_karacsony

 

Karácsonyi ajándékok 12 és 24 hónapos kor közötti kisgyerekeknek

A 12-24 hónapos korú gyerekek már megtették az első lépéseket és már totyognak vagy járnak és egészen másként fedezik fel a világot. A legtöbb két éves gyermeknek azonban még mindig nem elég kifejlett a szem-kéz koordinációja, így kerülni kell azokat a játékszereket, amelyek túl nagy ügyességet és manipulációs készséget igényelnek. Inkább olyanokat válassz, amelyek gondolkodását, illetve koordinációs és párosítási készségeit fejlesztik. Az 1-2 éves gyerekek még nem igazán játszanak a többi gyerekkel, éppen ezért kerülnöd kell a több, mint egy gyereket igénylő ajándékokat, társasjátékokat.

Számukra többnyire a tologatható játékok, az élénk színű fakockák, favonatok és kisautók, a “tanulásra” alkalmas babák (öltöztethetős, sírós), fürdőkád-játékok, egymásba illeszthető vagy tologatható, különböző formájú játékok, fából készült vagy egyszerű puzzle típusú kirakósok, illetve nagyméretű, vastag színes alkalmasak. Örökmozgó gyerkőcöknek jó választás lehet továbbá a hintaló, szobai mászóka vagy egy tologatható játék is, mint például egy babakocsi vagy teherautó.

A gyermek kedvenc televíziós műsorának DVD-je is remek ünnepi ajándék ötlet lehet, bár ezeket jó, ha a szülők is jóváhagyják, hiszen sokan nem ösztönzik gyermekeiket televíziózásra ebben az életkorban. Azonban egy meséket vagy gyerekeknek szóló dalokat tartalmazó cd-vel bizonyára nem foghatsz mellé.

 

kisgyerekek karácsony

 

Karácsonyi ajándékok 2-3 éves gyerekeknek

Ezeknek a gyerekeknek olyan ajándékokat kell keresned, amelyek a kreativitásukat fejlesztik. Ebben a korban már igencsak élvezik a felnőttkori tevékenységeket utánzó játékokat.

Vásárolhatsz számukra játék-konyhát, bevásárló kosarat és játék ételeket, orvosi szettet, játékbabákat és ruhákat mellé, tündér vagy hercegnő jelmezeket, fedett sátort vagy játszóházikót, kisautókat és kis vonatokat, műanyag edény- és teáskészleteket, illetve nagyméretű építőkockákat. Sok gyerek a művészeti kellékeket tartalmazó karácsonyi ajándékokat is kedveli, mint például a koruknak megfelelő kifestőkönyveket, ceruzákat, a lemosható, nem mérgező filctollakat, a gyurmákat, ujjfestékeket és aszfaltkrétákat.

Ebben a korban a gyerekek már kaphatnak ajándékba rollert, háromkerekű biciklit vagy szánkót is. Mivel tudásuk és szókincsük is rohamosan fejlődik, egy szép mondókás vagy képes meséskönyv szintén jó választás lehet.

 

Természetesen minden gyermek fejlődésének ritmusa és játék-stílusa más és más, éppen ezért ha nem a saját csemetédnek vásárolsz az a legjobb, ha előbb megkérdezed a szülőket, milyen karácsonyi ajándéknak örülne. Ha kétségeid támadnának ezzel kapcsolatosan, válassz inkább egy nagyobb gyerek számára tervezett játékot – hiszen egy kisebb gyermeknek szánt játék lehet, hogy érintetlen marad, míg az idősebb korosztálynak készültek a jövőben még használhatóak lesznek.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search