Te milyen szülő vagy? Szülőtípusok színek szerint

 In Szülők, párkapcsolat, családi élet

Személyiségtípusok

“Nem kell mindent túlbonyolítani!” – ezt a tanácsot kapod legtöbbször, legyen szó akár a szülői teendőkről is. A mai szülők rengeteg információt szerezhetnek azzal kapcsolatosan, miként legyenek jó szülők. A számos filozófia, stratégia és technika valóban megterhelően hathat egy hagyományos szülőre. A szülői szerep betöltése és a szülői feladatok elvégzése sokkal hatékonyabbá válhat, ha leegyszerűsíted úgy az elméletet, mint a gyakorlatot. Egyes szakértők a szülőket személyiségtípusok szerint négy nagy csoportba sorolják, melyeket egy-egy alapszínnel jelölnek.

A négy alapszín: piros, zöld, sárga és kék metaforikus használatával megteheted az első lépést az egyszerűsítés és a különböző személyiségtípusok azonosításának irányába. A színeket könnyű megjegyezni és használni. A szülőtípusokat személyiség és kommunikáció szempontjából ebben a négy szín-csoportban lehet összefoglalni:

 

család

 

A “sárga” szülő

A sárga szülőknek sok hasznos és jó tulajdonságai vannak a család és gyermek szempontját tekintve. Születésük pillanatától a gyerekeknek védelemre és biztonságérzetre van szükségük – a sárga szülők  ösztönösen ezt az oltalmazást nyújtják. Foglalkoznak az élelem, ruházat és nevelés biztosításával, illetve megtanítják a gyermeket a megfelelő társadalmi viselkedésre, valamint anyagi támogatást nyújtanak számukra.

A “zöld” szülő

Természeténél fogva, a zöld szülő értékeli a tanulást, ezért minden lehetőséget megad gyermekének arra, hogy tanuljon. A zöld szülő többnyire nagy reményeket táplál a gyermek sikerével kapcsolatban. Emellett nagy hangsúlyt fektet a saját és az őt körülvevők képességeire és ugyanezt megköveteli a gyerekeitől is.
A tökéletességért és a legjobbért folyó harc jó dolog, de ha túlzásba viszik, nem válik a gyermek előnyére.

A “piros” szülő

Természetüknél fogva a piros szülők hajlamosak azt tenni, amit akarnak, semmibe véve a szabályokat. Nem fektetnek túl nagy hangsúlyt a szervezésre és a rendre, amely igen nagy kihívásnak számít, ha szülő vagy. Mindezek mellett a piros szülők szórakoztató jelenségek. Általuk minden új tapasztalatot érdemes kipróbálni, mindig készek vállalni a kockázatot és kipróbálni új dolgokat. Kreatív személyiségek, akik szeretnek közvetlenül kommunikálni. Õk nem kertelnek, mindig egyből a tárgyra térnek.

A “kék” szülő

Ezek a típusú szülők nagyon szeretnek kapcsolatot teremteni és kommunikálni. Intuíciójuknak köszönhetően hajlamosak empátiát kifejleszteni. Arra törekszenek, hogy harmónia legyen a családban. Szeretik elkerülni a konfliktusokat, mivel ezek valódi kihívásnak számítanak számukra. A kék szülő nem egyenes a beszélgetései alatt. Odafigyel mások érzéseire, de sokszor körülbeszéli a témát ahelyett, hogy egyenesen rákérdezne.

Te melyik típusba tartozol? Végezz egy kis önvizsgálatot, hogy megtudd, megfelelően közelíted-e meg a gyermek nevelésének és egészséges fejlődésének kérdéseit!

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search