Hogyan szoptassunk a munkahelyen?

 In Szülők, párkapcsolat, családi élet

baba_és_anya

Hogyan szoptassunk a munkahelyen?

Ha vissza kell menned dolgozni, nem jelenti azt, hogy a szoptatást is abba kell hagynod. Összegyűjtöttünk számodra pár megfontolandó tanácsot ezzel kapcsolatosan. Ilyenkor az is sokat segíthet, ha elbeszélgetsz olyan anyukákkal, akik hasonló helyzetben voltak.

Beszéld meg a munkáltatóddal, mit szeretnél tenni, még szülési szabadság előtt. Próbáld kideríteni, milyen kötelezettségnek kell eleget tenned, hogy továbbra is tudj szoptatni ha visszatértél. Ha van a közelben egy erre szakosodott bölcsőde, tudd meg, mit tehetsz annak érdekében, hogy babádat naponta többször is meg tudd szoptatni. Nézz utána, hogy dolgozhatsz-e otthon részmunkaidőben a gyerek mellett, esetleg vegyék figyelembe a szoptatáshoz szükséges időt.

Miután a gyerek már szilárd étellel is táplálkozik, szoptathatod egyszer reggel és egyszer este, vagyis munka előtt és munka után. Ilyenkor a babáknak már elegendő a napi egy-két szoptatás is.

A megfelelő megoldás érdekében, működj együtt a főnököddel! Ha a munkáltató tétovázik, kérdezd meg, mi az, ami aggasztja, és próbáljatok közös nevezőre jutni a baba érdekében. Ha teljes munkaidőben mész vissza dolgozni, és a baba szopizik, vedd igénybe a törvény biztosította szoptatási munkaidő kedvezményt.

Az anyatej a legjobb táplálék a baba számára, ezért legalább 6 hónapos koráig, ideális esetben pedig egy éves koráig vagy akár tovább is érdemes szoptatni. Mielőtt visszatérnél dolgozni gyűjts információkat és érdeklődd meg a lehetőségeidet. Szerencsére ma már Magyarországon is egyre több megértő és családbarát munkahely létezik.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search