Milyen nemű lesz a baba?

 In Családtervezés és gyermekvállalás

Milyen nemű lesz a baba?

Kisfiút vagy kislányt szeretnél? Bizonyára benned is felmerült már a kérdés, hogy milyen nemű lesz gyermeked. Lássunk, hogy a tudomány mai állása szerint milyen módszerekkel lehetne befolyásolni ezt és milyen ősi, megfigyeléseken alapuló lehetőségek vannak a baba nemének meghatározására, akár még fogantatása előtt.

A baba neme többféle módszerrel befolyásolható, bár ezek által sem garantált teljes mértékben, hogy a várva várt utód kisfiú vagy kislány lesz. Ezen módszerek némelyike megfigyeléseken alapuló természetes eljárás, de ma már léteznek mesterséges orvosi módszerek is.


Természetes módszerek:

• Shattles-módszer – időzített szexuális tevékenységet feltételez a ciklus bizonyos napjain, mivel megfigyelték, hogy az Y-kromoszómát hordozó hímivarsejtek (amelyből fiúgyermek születik) kisebbek és gyorsabbak, de nem élnek annyit, mint az X kromoszómát hordozó spermiumok.
• kínai fogamzásnaptár – egy kínai tudós megfigyelésén alapszik ez a többszáz éves módszer, amelynek lényege, hogy a nő bizonyos időszakokban csak fiút, másokban csak lányt foganhat.

Mesterséges módszerek:
• Ericsson-módszer – méhen belüli mesterséges megtermékenyítés alkalmával használják és azon a feltevésen alapul, hogy az X kromoszómát tartalmazó spermiumok lassabban úsznak, mint az Y kromoszómát tartalmazó társaik.
• MicroSort – csakis mesterséges megtermékenyítés esetén lehet igénybe venni és azt a célt szolgálja, hogy kiküszöböljék általa a nemekhez fűződő örökletes betegségeket.

A következőkben részletesebben ismertetünk egyet a természtes és egyet mesterséges módszerek közül:

Ericsson-módszer

Az Ericsson-módszer egy mesterséges eljárás és azon a feltevésen alapul, hogy az X kromoszómát tartalmazó spermiumok (amelyből lány gyermek születik) lassabban úsznak, mint az Y kromoszómát tartalmazó spermiumok (amelyből fiú gyermek születik). Az eljárás során a spermiumot egy csőbe helyezik,bizonyos idő eltelte után pedig a spermákat két csoportra osztják a gyorsaságuk alapján. A kívánt nem ondósejtjeit mesterséges termékenyítés által helyezik közvetlenül a méhbe.

Hatékonyság:
Az Ericsson-módszer 78-85%-ban hatékony kisfiúk nemzésénél, illetve 73-75%-ban a kislányok esetében.

Hogyan hajtják végre?
Ezen módszer során, melyet már a 70-es években is alkalmaztak, megpróbálják különválasztani a spermiumokat. A mintát egy csőbe öntik, amelyben egyre növekvő vastagságú albumin oldat réteg van. Minden típusú sperma rendszerint lefele úszik, de az Y kromoszómát tartalmazó ondó hajlamosabb gyorsabban úszni, így tehát hamarabb érkezik le a cső aljára. Amikor a gyors ondót különválasztották a lassútól, olyannal termékenyítik meg a nőt mesterésges úton, amelyek elősegítik a kívánt nemű gyerek fogantatását.

Érvek:
• olcsó, a magasabb technikájú módszerekhez képest
• noninvazív (seb ejtése nélküli)
• viszonylag biztonságos.

Ellenérvek:
• A siker nem garantált. Ezen technika úttörője, Ronald Ericsson a megjelent tanulmányokban azt nyilatkozta – amit azon klinikák is, melyek alkalmazzák ezen technikákat -, hogy a sikerarány 75-80%-os. Néhány termékenységi szakértő vitatja ezt az arányt.
• Ez a típusú mesterséges megtermékenyítés nem annyira hatékony, mint a lombikbébi kezelés – több ciklust igényelhet a terhesség elérése érdekében, az életkor és a termékenységi szint függvényében.

Shettles-módszer

A Shettles-módszer egy természtes módszer, melynek alapja a megfigyelés. Ez a módszer időzített szexuális tevékenységet jelent, a ciklus bizonyos napjain.

Hatékonyság:
A Shettles-támogatók fenntartják, hogy a technika 75-85%-ban hatékony, más szakértők azonban vitatják ezt. Ne feledd, hogy valójában mindig 50% esélyed van a kívánt nem fogamzására.

Hogyan hajtják végre?
Elméletileg azok a spermiumok, melyek az Y kromoszómákat hordozzák, gyorsabban mozognak és csak lúgos környezetben maradnak hosszabb távon életképesek, míg az X kromoszómát hordozó spermiumokakár egy hétig is életképesek. Tehát ha fiút szeretnél, a Shettles-teória fenntartja, hogy a szexuális tevékenységet az ovulációs időszakhoz minél közelebb kellene végrehajtani. Ha kislányt szeretnél, a szexuális érintkezés 2-4 nappal az ovuláció előtt kellene megtörténjen és tanácsos a hagyományos misszionárius pózt választani.

Érvek:
• nem igényel gyógyszereket vagy invazív (vágás vagy szúrás általi) orvosi beavatkozásokat
• ingyenes
• viszonylag biztonságos

Ellenérvek:
• Minden nap ellenőrizned kell az alap testhőmérsékleted, illetve ovulációs tesztet végezned hogy tudd mikor van pontosan peteérésed vagy használhatod az ovulációs kalkulátort is.
• A siker nem garantált.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search