A baba neme

 In Terhesség és babavárás

Milyen lesz a baba neme – fiú lesz, vagy kislány? Régi vágyunk meghatározni, vagy legalább előre megtudni a születendő gyerek nemét. Az évszázadok alatt számos módszert kitaláltak erre, bár ezek legnagyobb része csak a babonás hiedelmek közé sorolható.

Fiú- vagy lánybabára fele-fele az esély: ha beigazolódik a jóslat, lehet dicsekedni, hogy „én megmondtam előre”. Ha pedig nem, hát ki foglalkozik már akkor azzal – jobb hallgatni a dologról. Így aztán az sem csoda, hogy baba nemét jósoló a hiedelmek kiirthatatlanok a köztudatból. Természetesen nem szabad ezeket túl komolyan venni, legfeljebb szórakozásképpen lehetnek érdekesek.

A kiváncsiságtól a befolyásolásig

Ha hegyes a kismama hasa, biztosan fia lesz. Ha a várandós a savanyúságot, az ecetes uborkát kívánja, kisfiút fog szülni. A problémamentes terhesség kislányt, a gyakori rosszullét fiút jelent. Ha magasan van a mama hasa, az kislányt jelez, ha alacsonyabban, fiút – talán ezek a legismertebb kijelentések a témában.  Tudományos megalapozottságuk ugyanúgy nincs, mint a pocak fölött cérnán lógatott gyűrű vagy inga kilengését figyelve, esetleg a behajlított kéz kisujj alatti redőit számolgatva faggatni a jövőt.

A terhesség és a gyerek nemének megjóslására használt régi, egyiptomi módszer néhány szem gabonát ültetni, majd a nő vizeletével öntözni. Amennyiben másnapra kihajt, terhességet jelez. Az erőteljes, vagy több csíra fiút, a kisebb kislányt jövendölt. A kínai fogamzásnaptár a nőkre koncentrál, eszerint kizárólag az anya életkora szerint határozza meg, hogy melyik időszakban, milyen nemű gyermeke foganhat.

Szintén elterjedt, teljesen alaptalan feltételezés (vajon, ha igaz lenne, ugyan hogyan lehetne befolyásolni a születendő gyerek nemét ennek segítségével?), hogy a férfi egyik heréjéből származó ondóból lányok, a másikból fiúk születnek.

Tudományosnak az a módszer sem mondható, amelyik a gyerek nemét az aktus előtti hüvelyöblítéssel befolyásolná. Eszerint a hüvely savas kémhatása a lány, míg a lúgos a fiú fogantatásának kedvez. Ezért azt ajánlják, hogy aki fiút szeretne, egy teáskanálnyi szódabikarbónát adjon fél liter vízhez, aki kislányt, az ugyanennyi ecetet, és azzal végezzen hüvelyöblítést. Ezzel a módszerrel az a legnagyobb baj, hogy a nőgyógyászok magát a hüvelyöblítést sem tartják egyértelműen hasznosnak, sőt, a hüvely nyálkahártyájának természetes baktériumflórájába, állapotába való beavatkozást sokan kifejezetten veszélyesnek tartják. Fokozottan érvényes ez a fogamzás előtt, hiszen ezek a szerek ráadásul spermaölő hatásúak is lehetnek.

A baba neme már a fogantatáskor eldől
Bár sokan hisznek benne, a születendő gyerek nemére a leendő vagy már várandós anyuka étrendje semmiféle hatással sincs. Utóbbi már csak azért sem befolyásolhatná, mert a kicsi neme a fogantatás pillanatában dől el.

A menstruációs ciklus közepe táján a petefészekben beérik a pete, és tüszőrepedést követően kilökődik. Szemben a három napig élet- és termékenyítőképes hímivarsejttel, csupán egy napot él, ennyi idő alatt kell bekövetkeznie a megtermékenyülésnek. Ezt követően nagyjából kilenc nap múlva a petesejt beágyazódik a méhben, összekapcsolódik az anya szervezetével, megindul a közös vérellátás és a terhességi hormonok termelése.

A leendő baba neme kizárólag az apán múlik. Megtermékenyítéskor az anyától ugyanis csak X kromoszómát kap a baba, az apától azonban kétféle, X vagy Y kromoszómát kaphat. Ha a kicsi XX-kromoszómával rendelkezik, kislány, ha XY-nal, kisfiú lesz.

Naptár-módszer

A naptár-módszer vagy hőmérőzés a fogamzásgátlás, illetve a mielőbbi gyermekáldás tervezésénél is használt, bár korántsem száz százalékos módszer.  A fiú gyerekért „felelős”, Y kromoszómát tartalmazó spermiumok ugyanis rövidebb életűek, mint a kislányt hozó társaik, ám gyorsabbak. Így, akik fiút szeretnének, azoknak ajánlatos a tüszőrepedés idején és közvetlenül azt követően házaséletet élni, akik pedig kislányt szeretnének, azoknak a tüszőrepedést megelőző napokban, így a lassabban mozgó, de hosszabb életű X-es spermiumok is találkozhatnak a petesejttel.

Van orvosi, mintegy nyolcvan százalékos biztonsággal alkalmazható módszer is a születendő gyermek nemének meghatározására, ám az X- és Y-kromoszómát hordozó spermiumok mesterséges szétválogatásán alapuló eljárás alkalmazása hazánkban egyelőre nem engedélyezett.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search