A baba hallása

 In Csecsemők és újszülöttek

A baba hallása

Az egészéges baba születéstől fogva hall, hiszen ezen képessége már az anyaméhben kifejlődik. Ahogy nő, a hallását arra használja, hogy minél több információhoz jusson az őt körülvevő világból. Ez nagyban elősegíti az értelmi fejlődést, valamint hatással van a fizikai fejlődésre is, mint például az ülés, az átfordulás, a négykézláb mászás és a járás.

A hallás fejlődése

A baba hallása teljesen kifejlődik élete első hónapjában, habár még nem képes megérteni azt, amit hall. Kezdettől fogva figyelmes a hangokra, s főként az éles hangokra bizalmasan reagál (ha beszélnek hozzá, ha mesét olvasnak gyakran neki stb.) Meg is ijedhet váratlan és túl hangos zajtól.

3 hónapos korban a temporális lebeny fontos szerepet játszik a hallás, beszéd és szaglás fejlődésében. A baba fogékonyabb és aktívabb lesz, hallja a hangodat, rád néz és elkezd gügyögni – a maga módján próbál válaszolni. Ebben a korban nem kell aggódnod a hallása miatt, ha a baba elfordítja a fejét vagy nem rád figyel, amikor beszélsz hozzá vagy mesét olvasol neki.

5 hónapos korban a baba észleli a hagok forrását, érdeklődéssel figyeli a számára új, addig ismeretlen zajokat is. Lassan kezdi felismeri a saját nevét és feléd forul, amikor nevén szólítod vagy amikor mással beszélsz róla.

A szülők szerepe

Sok mindent megtehetsz segítségként, hogy a baba új hangokat tanuljon. Próbálj bölcsődalokat énekelni, vagy halagassatok zenét. A babák hallása eltér a felnőttekétől, így számukra a babazene alkalmasabb, mert ez egyszerre vidám és megnyugtató számukra.

A szélcsengő vagy az óra ketyegése is szórakoztatja a kisbabát, minél változatosabb a kínálat, annál nagyobb a hatás. Kísérd figyelemmel, hogyan reagál a baba a különböző hangokra és zenékre, valamint hogyan kezdi kifejezni a kívánságait.

Pozitív eredményeket érsz el a mesék olvasásával is, akármilyen kicsi is a gyerek. Így felkészíted őt a beszéd ritmusra, erősíted a kötődést és baba fejlődésében is fontos szerepet játszik. Ha meseolvasás közben változtatod a hangtónusodat, vagy ha különböző akcentusokat használsz szórakoztatod vele a babát.

Amennyivel többet olvasol vagy beszélsz hozzá, annyival több hangot és szót tanul a kisbaba, mire beszélni kezd. A dalok, mondókák és versikék a későbbiekben szintén segítenek az anyanyelv elsajátításában.

Mikor kell aggódni a baba hallása miatt?

A kisbabák csodálatosak, hiszen sokszor a telefoncsörgés vagy kutyaugatás mellett is békésen tudnak aludni. Ez normális, hiszen szükségük van a sok alvásra.

Habár a babák többségének kitűnő a hallása, a koraszülött vagy oxigénhiányos állapoton átesett babák veszélyben lehetnek, illetve akik valamilyen súlyos fertőzést kaptak születéskor. Ha a család kórtörténetében előfordult bármilyen fokú halláskárosultság, akkor a hallásproblémák jelentkezésére nagyobb esély van.

Amikor a baba éber és aktív, nincs megfázva vagy begyulladva a füle, ami ideiglenesen hatással lehet a hallására, meg kell ijednie a hirtelen és erős zajoktól. A síró baba el kell hallgasson, a hangodra pedig feléd kell fordulnia. Ha a fentiekre szemmel láthatóan nem reagál megfelelően, mindenképen beszélj a gyermekorvossal!

Az újszülöttek átesnek egy hallásvizsgálaton mindjárt szültés után – a kórházban, a klinikán vagy otthon. Ha később bármilyen kétséged merül fel a baba hallásával kapcsolatban, kérj újabb vizsgálatokat.

Hogyan tesztelehtjük a baba hallását?

Te megad otthon is tesztelheted a baba hallását. Kortól függően van néhány egyszerű módszer, ami segíthet ellenőrizni, hogy babád hallása egészséges és megfelelő-e:

• újszülött korban: tapsolj a baba háta mögött. Ha megijed, azt jelenti, hogy nincs semmi baja. Ha nem ijed meg, próbáld meg még egyszer.
• 4-6 hónapos korban: szólítsd a nevén, hogy megtudd, reagál-e a hangodra. Próbálkozz ismeretlen hangokkal és figyeld meg, hogy elfordítja-e vagy sem a tekintetét vagy fejét az érdekes hangok irányába.
• 6-10 hónapos korban: figyeld meg, hogy reagál-e a nevére, az ismerős zajokra és hangokra.
• 10-15 hónapos korban: kérd meg, hogy mutasson egy ismert tárgyat vagy állatot egy képeskönyvből. Ha nem teszi meg, lehetséges, hogy nem hallotta amit kértél tőle.

Ha a válaszreakciók alapján úgy ítéled meg, hogy szerencsésen átment a teszten, a baba hallása nagy valószínűséggel rendben van. Ha azonban a legkisebb kétséged is felmerül, mindenképen beszélj egy gyermekorvossal.

Minél korábban fedezik fel a hallásproblámát, annál jobb. Újabb tanulmányok szerint, ha a babának hallókészülékre van szüksége és már 6 hónapos kor előtt felfedezik a problámát, a beszéd és nyelvi fejlődés jelentősen javítható.

A baba fejlődése hónapról-hónapra.

 

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search