Milyen hibákat követnek el a szülők serdülőkorú gyermekükkel szemben?

 In Szülők, párkapcsolat, családi élet

fiatal lányHogyan lehet elkerülni ezeket a hibákat?

A dolgok már nem úgy működnek, ahogyan régen. 12 éves gyereked nem hozzád fordul először, ha rosszul érzi magát vagy csalódott. Míg régen szégyellte magát, ha megdorgáltad amikor rossz volt, most meg sem hallja, amiket mondasz.

Ahogy a gyerek nő, a szülőnek is változtatnia kell módszerein, hogy továbbra is megmaradjon a köztük lévő jó viszony.

A tinédzserkor megváltoztatja gyereked, nem ismersz rá, úgy érzed, ez nem az a gyerek, akit eddig te neveltél. Pedig hidd el, az! Ne feledd, bármennyire változzon is meg, bármennyire haragudj is rá, ő te gyereked!

Valószínűleg az elkövetkező években számos összetűzés lesz köztetek, nem fog egyezni a véleményetek, át fog lépni olyan határokat, amiket már nehezen viselsz, kockára teszi a bizalmat és többször kihoz a sodrodból. Hogy sikeresen tudd átvészelni ezt az időszakot, íme néhány tanács, hogyan viselkedj serdülőkorú gyermekeddel:

Légy felkészülve a legrosszabbra!

A szülők a serdülőkort tartják a legnehezebb időszaknak a gyereknevelésben. Ilyenkor minden a feje tetejére áll, a szülő tehetetlennek érzi magát, úgy véli, az egyetlen, amit tehet, hogy kívülállóként végignézi, hogyan alakul át imádott, gyönyörűszép, csodálatos gyermeke ki tudja milyen szörnyeteggé.

Valóban jó, ha fel vagy készülve minden rosszra, és arra is, hogy nehéz időszaknak nézel elébe!

Meg kell értesd tinédzser gyermekeddel, hogy ő akkor jó, ha nem követ el rosszat. Rossz a drogok használata, a rossz baráti kör, a túl korán elkezdett szexuális élet.

Természetesen ez nagyon nehéz, hiszen a szülő próbálkozásaira valószínűleg sehogy vagy rosszul reagál a gyerek. Minél jobban tiltasz neki valamit, ő már csak azért is ki fogja próbálni.

Felmérések szerint azokban a családokban, ahol a szülők fel vannak készülve arra, hogy a serdülőkor megváltoztatja gyermeküket, csak egy évvel később jelentkeznek a szülő-gyerek problémák, viták, mint ott, ahol a szülőket váratlanul éri a változás.

A szülőnek foglalkoznia, érdeklődnie kell a gyermeke számára fontos dolgokkal, hobbiaival, még akkor is, ha nem érti őket. Így kapcsolatot teremthet gyermekével, s talán hasznos tanácsokkal is elláthatja.

Ne vedd túl komolyan a gyermeknevelés művészetéről szóló könyveket!

Sok szülő, mikor rájon, hogy minden tapasztalata, tudása és probálozása sikertelen, gyermeknevelési tanácsokat tartalmazó könyvekhez nyúl, hogy azokból szerezzen új információkat. Ezek sajnos nem mindig segítenek, hiszen ha a szülő görcsösen megprobálja betartani a könyv által előírtakat, egy idő után belezavarodik, nevetségessé teszi magát a gyerek előtt.

A szülőnek nem szabad feladnia saját elveit, életstílusát, ha azok nem egyeznek meg a könyvben előírtakkal.

Olvasd el a könyveket, cikkeket, hogy megismerhess más véleményeket is a tied mellett. Tölts több időt férjeddel/feleségeddel, a gyerekekkel, hallgasd meg az ő véleményüket is, és hozzatok közös döntéseket, szem előtt tartva azt, ami a legjobb a család számára.

Sok hűhó semmiért!

Megbotránkoztatónak tartod lányod új frizuráját vagy kihívó öltözködési stílusát? Haragszol rá, amiért nem iratkozott fel a versenyre, ahol szerinted volna a helye?

Mielőtt gondolkodás nélkül berohannál és lekiabálnád, állj meg egy percre és gondold végig a helyzetet. Ha a gyereked által választott önkifejezési mód nem veszélyezteti annak biztonságát, életét, hagyj egy kis szabadságot neki, hagyd hogy szabadon hozzon döntéseket és viselje azoknak következményeit.

A szülők nagy többsége meg akarja óvni a gyereket a csalódásoktól, szenvedésektől, fájdalmaktól. De ezáltal elveszik a gyerektől a lehetőséget, hogy tanuljon saját hibáiból, amelyek lehet, hogy nagyobb hatással lesznek rá, mint a szülői tiltás.

Hagyd élni a gyereket, de biztosítsd róla, hogy te mindig mellette leszel, ha szüksége lesz rád!

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search