Mikortól és hogyan termelődik az anyatej?

 In Terhesség és babavárás

Mikortól és hogyan termelődik az anyatej?

Néhány szó az anyatejről…

A szoptatás rendkívüli, ugyanakkor természetes esemény, melyet a nők már az idők kezdetétől fogva a gyermek táplálására használtak. Az anyatej, ebből adódóan a legideálisabb a baba szervezete számára, fejlődését ez biztosítja leginkább. A szoptatás növeli a baba immunrendszerének ellenállóképességét.

A terhesség korai jelei közül az egyik a fájdalmas és megduzzadt mellek. Sok nő észre fogja venni, hogy drasztikusan megnőnek a mellei már az első trimeszter kezdetétől fogva.

A tejmirigyek sejtek egy csoportja, amelyek a mellkas felső részén helyezkednek el. Amikor megszülöd a gyermeket és a méhlepényt, az ösztrogén- és progeszteronszint leesik, és a hormonszint, amit prolaktinnak neveznek, megnő és jelzést ad ezeknek a sejteknek, hogy termeljenek és küldjenek tejet a tejmirigyekbe.

Mindezek mellett néhány nő arról számol be, hogy melleiből folyásai vannak, még mielőtt megszülné a gyermeket. Ez a sárgás folyás a kolosztrum (előtej), és egyes nőknél elkezdődhet már a terhesség második trimeszterében, míg másoknál alig a szülés után.

A kolosztrum a legelső étel, amit a gyermeked kapni fog, és ez nagyon fontos, mert tele van antitestekkel, amelyek segítenek védeni és erősíteni a baba immunrendszerét.

 

Mikortól termelődik az anyatej?

A válasz attól függ, hogy milyen szemszögből nézed ezt a kérdést, és a következők közül te melyik lépést tartod az elsőnek a tejtermelés megindulása szempontjából?

? Ha azt, amikor a mirigyek ösztönözve vannak a tejtermelésre, akkor az a terhesség első trimesztere.

? Ha azt a pillanatot, amikor először veszed észre a kolosztrumot vagy más néven előtejet, akkor ez bármelyik pillanatban elkezdőthet termelődni a terhesség második trimeszterében vagy akár később is, a szüléskor.

? Ha akkor, amikor elkezd folyni a fehér anyatej, akkor számodra a baba életének első 72 órájában kezdődik el ez a folyamat.

Ne ijedj meg! A mellek azzal az egyedi célt szolgálják, hogy a csecsemőt táplálják és az esetek többségében megfelelően fogja végezni a feladatát, s akkor fog tejet termelni, amikor a legnagyobb szükség van rá!

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search