Mikor és mennyi zsebpénzt adj gyermekednek?

 In A gyermekek fejlődése, nevelése

kisgyerek zsebpénz malacperselyHány éves kortól kapjon a gyerek zsebpénzt?

Minden gyermek életében eljön az az időszak, amikor szükséges lesz, hogy hozzáférjenek a pénzhez. 8-9 éves korban már kialakul egy bizonyos szintű függetlenség, ezért számukra már fontos, hogy egy bizonyos – legyen az kisebb vagy nagyobb – pénzösszegből egyedül gazdálkodhassanak. Sok szülő azonban már sokkal korábban, akár 4-5 éves korban zsebpénzt ad gyermekének.

 

Mikor és mennyit adjunk a gyereknek?

Mikor kapjon a gyerek zsebpénzt? Egyes szülők félnek a jó jegyeket és iskolai eredményeket zsebpénzzel megjutalmazni, nehogy rossz példát mutassanak ezáltal. De miért rossz is ez a példa? Akik ezt a megoldást válasszák általában azzal érvelnek, hogy amikor valaki keményen dolgozik és jó dolgokat cselekszik természetes, hogy jutalmat kap érte.

Valóban, ha a zsebpénzt bizonyos felelősséggel elvégzett feladat miatt kapja a gyerek jó eszköz lehet arra, hogy megértesd vele a pénz erejét, és hogyan kell a legegészségesebben viszonyulni hozzá. Azonban azt tartsd szem előtt, hogy a pénz ne váljon a nevelés eszközévé és soha ne tegyük függővé azt a jó magaviselettől, mert ezáltal csak azt sikerül elérnünk, hogy a gyerekek mindig el fogják várni a jutalmat, ha elvégezik az egyébként is kötelező feladataikat.

Nem tanácsos a zsebpénzt teljesítményhez vagy akár tanulmányi eredményhez kötni, mert ezáltal arra szoktatjuk gyermekünket, hogy csupán a pénzért legyen szorgalmas. A kifizetés legyen független attól, hogy jól, vagy rosszul viselkedett, hiszen a zsebpénz megvonása csak kevés esetben bizonyul jó büntetési módszernek. A zsebpénz kifizetését vagy összegét ne kössük továbbá az általános házimunkákhoz, amely gyermekünk általános teendő közé tartozik. A ház körüli plusz feladatokért (kertészkedés, vagy segít apának lemosni a kocsit) azonban kaphat pénzt, hiszen ezáltal megtanulja a munka értékét is.

Kisebb gyerekek esetében a zsebpénzt inkább kisebb összegekben, hetente adjuk oda, mert még nem tudják hosszabb időre beosztani azt. Kisiskolás korban is inkább ezt a megoldást válasszuk, mert ők már szívesen vásárolnak, azonban az időérzékük még nem elég fejlett és a spórolás sem az erősségük. 10-12 éves korban már áttérhetünk a havi juttatásra.

Mennyi az annyi? Talán ez az egyik legnehezebb kérdés, amelynek megválaszolásánál számos tényezőt kell figyelembe vennünk a saját anyagi helyzetünkön kívül. Fontos, hogy a zsebpénz összege ne legyen túl magas, mert egy gyerek könnyen elveszti helyes ítélőképességét, azonban ha túl alacsonyra szabod a rátát elveszed tőle a lehetőséget a megtakarításra. A zsebpénz összegének megállapításakor vedd figyelembe a közösséget is, amelyben gyermeked az ideje nagyrészét tölti.

 

A tudatos pénzkezelés és a szülők szerepe

A gyerek már egészen kicsi korban megtanulhat kisebb dolgokat vásárolni, visszajárót várni, megspórolni a zsebpénz egy részét, illetve ügyes döntéseket hozni, amikor kiveszi a pénzt a zsebéből. A zsebpénz segít abban, hogy életkortól függetlenül a gyerekek megtanulják a pénz költésének alapelveit és felelősséget vállaljanak döntéseikért.

Míg egyes gyerekek nem tulajdonítanak jelentőséget a bevásárlóközpontoknak vagy az édességvásárlásnak, addig mások igen fontosnak tartják ezeket, sőt egyre fontosabbnak. Bizonyos kortól kezdődően a gyerekek elkezdnek drága és használhatatlan holmikat kérni, csak azért, hogy nekik is legyen. Minthogy egy vagyont költs rájuk, inkább tanítsd meg őket, hogyan lehet a pénzt félretenni és spórolni. Ha mindenáron szeretné megvásárolni hagyd, hogy a saját megtakarításából tegye meg azt. Természetesen tanácsot adhatsz neki, de ne szabd meg, hogy mire költheti a zsebpénzét. Érezze, hogy megbízol benne és hagyd, hogy a saját hibáiból tanuljon.

Ma már a szülők többsége egyetért abban, hogy a gyereknek szüksége van rendszeres zsebpénzre. Hiányában akár kísértésbe is eshet, és mivel nincs lehetősége tisztességes úton “megkeresni”, úgy érezheti, hogy csak úgy kaphatja meg azt amire vágyik, ha elveszi azt. Természetesen meg kell értetned gyermekeddel, hogy a lopás rossz dolog és ilyenkor vállalnia kell tettei következményeit.

Mit tanulhat a zsebpénz kezelése közben? A rendszeresen kapott zsebpénz által gyermeked felelősséget tanul, megtanulja értékelni a pénzt, megismeri a vásárlás örömét, de egyúttal takarékosságra is neveli.

Minél hamarabb engeded meg gyermekednek, hogy tapasztalja a jutalmazás élményét, és értékelje az egészséges pénzköltést, annál könnyebben meg fog tanulni felelősségteljes döntéseket hozni. Ha már egészen fiatal korában megismerkedik a pénz értékével és megtanulja beosztani azt, könnyebben fog boldogulni felnőtt korában.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search