Hogyan tanítsd meg gyermekedet az udvarias viselkedésre?

 In A gyermekek fejlődése, nevelése

kisfiú játszik az étellel az asztalnálA gyerekek általában szeretik, ha barátokhoz és rokonokhoz kell menniük látogatóba. Az új helyen nagyon tudják élvezni a közös tevékenységeket, valamint az együtt töltött időt. Ha a gyerek megtanul illedelmesen viselkedni, máskor is szívesen hívják majd vendégségbe. Ehhez természetesen sok türelemre és következetességre lesz szükséged, melyhez elengedhetetlen a szülői példamutatás is.

 

Mutass példát gyermekednek!

Szülőként fontos, hogy te is mindig az alapvető etikett szabályait alkalmazd. Az olyan kifejezések, mint a “kérlek”, “köszönöm” vagy “elnézést kérek” már akár 2-3 éves korban is megtaníthatóak. De a jó modorra való nevelés egy folyamat, melynek eredménye csakis akkor lesz pozitív, ha mindvégig következetes maradsz.

Gondold végig, milyen ismeretekre van szüksége az ő korában, és egyszerre csak egy illemszabályt taníts meg neki. A gyermek fejlődését, valamint egyéni temperamentumát figyelembe véve, határozd meg, mikor és milyen módszerrel fogod neki megtanítani a ezeket a szabályokat és viselkedési formákat.

 

Az óvodában

Az óvodás gyerek nagyon fogékony. Használd ki lelkesedését és képességeit, hogy új dolgokra tanítsd már ilyen kicsi korban is, mint például az alapvető jó modorra. Koncentrálj az udvarias kifejezésekre, ezzel jó példát mutatva, hiszen ezt várod el utódodtól is. Minden esetben dicsérd meg gyermekedet, amikor köszön, amikor engedélyt kér valamire, illetve megköszön valamit. Sok kisgyerek már tudja udvariasan üdvözölni legújabb ismerőseit.

Kb. 5-6 éves korára a gyermeknek tudnia kell:
? hogy kezet kell mosni evés előtt
? hogy az asztalnál csendben, és ülve kell maradjon
• hogyan mondjon tollba és írjon alá egy köszönő levélkét
• hogy udvariasan, akár kezet fogva üdvözölje a felnőtteket
• hogy össze kell szednie a játékait, a ruháit és társasjátékait, ha befejezte a velük való foglalatosságot
• hogyan kérdezze meg, hol a mellékhelység, hogy dolga végeztével húzza le a vizet, és mosson utána kezet.

Ha ezeket a képességeket gyakran fogja gyakorolni, nagy a valószínűsége annak, hogy megfelelő időben emlékezik majd rájuk. Játszd el a gyermekeddel, hogyan viselkedik, amikor meglátogatja egy barátja.
Cseréljétek meg a szerepeket egymás között úgy, hogy házigazda, majd vendég is. Ez sokat segít majd például az asztali illemszabályok elsajátításban.

Az óvodások többsége nem fog semmiféle viselkedésbeli nehézségbe ütközni a látogatások során, mivel nagyon keveset maradnak felügyelet nélkül. Ha hibázik, javítsd ki halkan, és csak amikor kettesben vagytok.

A gyermekek beszélhetnek és beszélnek is „csúnyán”. Ilyenkor próbálj nyugodtan reagálni, és tekintsd úgy a történtekre, mint egy remek tanulság.

 

A gyermekek viselkedése I-III. osztályos korban

Az iskoláskorú gyerekek pontosan meg tudják különböztetni a jót a rossztól, de még szükséges a magatartásukon javítaniuk, és ez meg is történik, amint érettebbek lesznek. Mivel a többségük ebben a korban imád barátokhoz és a rokonokhoz látogatóba menni, számos alkalmuk lesz arra, hogy gyakorlatba ültessék az adott helyzet által megkívánt megfelelő viselkedést, ugyanakkor mindez motiválja is őket, hogy még többet megtanuljanak.

A gyerekek ebben a korban már szeretnek éjszakába nyúlóan is fennmaradni. Ha azonban csemetéd nagyon félénk, és nem szeret a hosszabb családi összejöveteleken végig részt venni, akkor türelmesen meg kell várnod, amíg felkészült lesz rá.

Olvass sokat gyermekednek! Nagyon sok meséskönyv létezik, amelyek a jó modorról szólnak, és a szereplőknek jó tulajdonságaik vannak (jólneveltség, kedvesség vagy tisztelet). Ha együtt olvasod a gyermekkel, jobban fog benne tudatosodni ezek fontossága.

 

család az asztalnál

A gyermekek viselkedése IV-VI. osztályos korban

Ebben a korban a gyerekek már jó és illedelmes vendégeknek kell bizonyulniuk. De még továbbra is tanulniuk kell. Ez az a kor, amikor már felvetődnek az első intimitással kapcsolatos problémák, és szükséges lesz foglalkoznod a sajátos helyzetekkel is.

Az idősebb gyerekek nagyon szeretik olvasni a koruknak megfelelő jó modorról szóló könyveket. Számos könyvet találsz ebben a témában, amelyek a gyerek korának megfelelően, akár vicces formában írják le az illemszabályokat. Ha gyermekednek vannak kisebb testvérei is, ösztönözd, hogy őket is tanítsa meg a helyes és illedelmes viselkedésre.

Játszatok szerepjátékokat! Mielőtt gyermeked látogatóba menne, próbáld éles helyzetekkel utánozni az új vendéglátó várható viselkedését. Hagyd, hogy azt érezze, bízol a képességeiben, abban, hogy tud udvariasan viselkedni, de ugyanakkor szórakozik és jól is érzi magát.

A gyermek helyes viselkedése egy sor szociális készségtől is függ, amelyeket a gyermek egész életén keresztül használni fog. A tanulmányok azt mutatják, hogy egy bizonyos személyről kialakult társadalmi kép jelentős arányban függ az illető jó modorától, illetve ennek hiányától. Ezért szülőként az egyik legfontosabb feladatod, hogy gyermekedet felkészítsd a társadalomba való beilleszkedésre.

Tedd magasra a mércét! Ám szelíden és következetesen közelítsd meg a dolgokat, légy tisztában vele, melyik viselkedési modort szeretnéd mintául alkalmazni, hogy később is nyugodt szívvel alkalmazhasd azt a gyerek nevelésében.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search