Mi állhat a mellfolyás hátterében és mennyire megbízhatóak az ovulációs tesztek?

 In Nőgyógyászati problémák - kérdések

Mi állhat a mellfolyás hátterében és mennyire megbízhatóak az ovulációs tesztek?

Kérdés:

Üdvözlöm! Nekem rögtön két kérdésem is lenne. 33 éves vagyok, és van egy 9 éves gyermekem. Először is, mi állhat a hátterében annak, ha nekem nyomásra még mindig jön egy kis tej a melleimből? (Sokáig szoptattam a gyermekemet, és akkor is nőgyógyászati gond miatt kellett elválasztanom. Lehetséges, hogy lelki eredetű?) Másodszor arra lennék kíváncsi, hogy mennyire megbízhatóak az ovulációs tesztek? Nekem ugyanis van egy, két hónapja használom, (most volt a 2. menstruációs ciklusom), de eddig még mindig azt mutatta, hogy nem vagyok fogamzóképes! Persze azt is hozzá kell tennem, hogy ez idő alatt semmilyen formában sem védekeztünk egyszer sem, s nem is fogantam meg.
Köszönettel: Kistücsök

Válasz:

Kedves Kistücsök! Nem terhes állapotban azonban a mellből spontán ürülő váladék kóros. Meg kell említenem azt, hogy a spontán váladékozás jelent bajt; kifejezett nyomásra gyakran ürül 1-1 csepp folyadék a mellbimbóból. Mellfolyás esetén tehát feltétlenül szakorvoshoz kell fordulni. Leggyakrabban egy prolaktin nevű hormon fokozott elválasztása okoz mellfolyást, mely ebben az esetben mindig kétoldali. A magas prolaktin termelődést az agyalapi mirigy fokozott működése okozza. Váladékürüléshez vezethet a mell gyulladása is. Ilyenkor az esetek túlnyomó többségében fájdalom, néha láz is fennáll. Rendkívül fontos, hogy a mellfolyás hátterében – szerencsére csak ritkán – rosszindulatú betegség, mellrák húzódhat meg. Különösen akkor kell gondolni rosszindulatú betegségre, ha a mellből ürülő váladék véres.

A helyes diagnózis felállítását számos vizsgálati módszer segíti elő. Lehetőség van a prolaktin szintjének meghatározására a vérből. ( Magas hormonszint esetén célszerű a koponya röntgen- vagy mágneses rezonancia vizsgálatával meghatározni, hogy az agyalapi mirigy megnövekedéséről vagy csak túlműködéséről van-e szó.) A prolaktin túltermelődés esetén gyógyszeres kezelés indokolt. Azok az ovulációs tesztek melyek a hipofízis által termelt LH-nak (luteinizáló hormonnak) a mérésén alapulnak általában megbízhatóak. Az LH -nak nevezett hormon az ovulációt, azaz az érett petesejteknek a petefészekből történő kilökődését idézi elő. 24-36 órával az ovuláció előtt az LH-szint jelentősen megemelkedik. A teszt kimutatja a hormonszint emelkedését, ezáltal lehetővé teszi az ovuláció időpontjának megállapítását. Ha az LH-szint a menstruációs ciklus közepén hirtelen, kilövellésszerűen növekszik meg, ez az “LH-kilövellés” rendszerint ovulációt jelez. A fogamzás legnagyobb valószínűsége az LH-kilövellést követő 1-2 napon van..

Dr. Steierhoffer György

Figyelem! A válaszok tájékoztató jellegűek. A CsaládiVilág.hu nem vállal semmilyen felelősséget a válaszok tartalmáért, a megfelelő szakemberrel történő személyes konzultációt nem helyettesíti.

Kérdezz Te is a szakértőktől vagy a CsaládiVilág.hu látogatóktól >> 

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search

Kérdés-válasz - nőgyógyászati problémák kategóriaKérdés-válasz - nőgyógyászati problémák kategória