Mérgezések kisgyermekkorban – hogyan elozheted meg?

 In Egészség és életmód

Gyakran mondják, hogy az ember soha nem tud elég figyelmes lenni, ha egy gyermekről van szó. Attól a perctől kezdve, hogy elkezdenek mászkálni, a gyermekek nagyon kíváncsiak és minden sarkot fel akarnak fedezni. Természetes, hogy ilyen esetben megnő a balesetveszély, és a szülőnek minden óvintézkedést meg kell tennie gyermeke biztonsága érdekében.

Az ütések, horzsolások, vagy a leeső tárgyak veszélye mellett még fennáll a mérgezés veszélye is, hiszen minden háztartásban található valamilyen mérgező termék Összegyűjtöttünk számodra néhány alapvető tanácsot a gyermekkori mérgezés veszélyének csökkentésére. Egyesek nyilvánvalónak tűnhetnek, de érdemes ennek ellenére is átismételni őket.

 

Teremts biztonságos otthont gyermeked számára!

Az összes háztartási vegyszert tárold egy bezárható szekrényben. Ha kiveszel valamit, figyelj arra, hogy utána mindig bezárd. Ha a gyermeked meglátja, hogy a szekrényben keresgéltél, ő is kíváncsi lesz és fel akarja majd kutatni. Biztonsága érdekében a kora előrehaladtával meg kell hozni a szükséges módosításokat. Egyszóval, ami bevált egy kúszó-mászó gyermeknél, valószínű nem fog beválni, amikor a elkezd járni.

Sok szülő ott hibázik, hogy nem változtatja meg az óvintézkedéseket a gyermek korának megfelelően. Lássuk hát, mire kell feltétlenül odafigyelned, hogy elkerülj egy esetleges vegyszerek vagy gyógyszerek okozta mérgezést:

? Takarítás után győződj meg róla, hogy minden tisztítószert olyan helyre raktál, ahova nem ér el a kicsi keze. Egyes szülők úgy gondolják, ha pár másodpercet nem figyelnek, nem történhet semmi baj. Azonban a gyerekek gyorsabbak, mint gondolnánk. Meglepődnél, ha látnád, milyen gyorsan kezükbe kerülhet egy olyan tárgy, amit látszólag nem érnek el.

? Ha félbe kell szakítanod a takarítást, vedd a gyermeket magad mellé, vagy tedd a tisztítószereket olyan helyre, ahol nem éri el. A legjobb, ha takarítás közben nincs gyermek a közelben. Mivel a gyerekek szeretik utánozni a felnőtteket, ajánlott, hogy ne vedd be előttük a gyógyszereidet. Ha gyermeked elég nagy és értelmes, magyarázd meg neki, hogy azok a te gyógyszereid, és neki tilos velük foglalkozni. A legfontosabb, hogy az összes gyógyszert tartsd elzárva olyan helyen, ahol gyermeked nem fér hozzá.

? Amikor olyan családot látogattok meg, ahol nincsenek gyerekek, nem szabad egy percre sem szem elől téveszteni csemetédet. Az ismeretlen területek új veszélyeket rejthetnek magukban. Ne feledd: azok a felnőttek, akik nem élnek gyermekekkel egy házban, nem igen figyelnek a veszélyes szerek elrejtésére még akkor sem, ha tudják, hogy a gyerekkel együtt mentek látogatóba.

? Ha van rá lehetőséged, olyan termékeket vásárolj, amelyek gyermekbiztonsági rendszerrel vannak ellátva.

? Jó lenne, ha a szobanövények számát is csökkentenéd, vagy olyan helyre tennéd őket, ahol nem éri el a gyermek. Jó, ha tisztában vagy vele, hogy sok növény mérgező anyagokat is tartalmaz.

? Csak akkor töltsd át a vegyszereket más üvegbe, ha azokat megfelelően felcímkézed. Ellenkező esetben hamar elfelejtheted, mi is az üveg tartalma. Soha ne tedd a vegyszereket olyan üvegbe, amelyből inni szoktatok, csak ha megfelelően fel van tüntetve rajta a tartalma. Ne feledd, a legtöbb öt év alatti gyermek nem tud olvasni.

 

tisztítószerek

 

A mérgezés tünetei

Annak ellenére, hogy a szülők nagyon figyelmesek, néha mégis előfordulnak balesetek. Éppen ezért nagyon fontos felismerni a mérgezés tüneteit.

A háztartási vegyszerek okozta mérgezés tünetei:

csalánkiütés

– szédülés

– szokatlan viselkedés

– hányinger

– hányás

– felgyorsult pulzus

– homályos vagy kettős látás

Ha a fenti tünetek bármelyikét észleled, azonnal ellenőrizd le, hogy gyermekednek nem-e vegyszerszagú a lehelete. És még egy utolsó javaslat: a segélyhívó számokat tartsd a telefon közelében, vagy írd be a telefon memóriájába!

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search